Booster-ul: ce ar trebui să știe părinții despre el

Booster-ul anti COVID a fost pe buzele tuturor în această toamnă.
  • Publicat:
Booster-ul: ce ar trebui să știe părinții despre el

Discuțiile despre booster au monopolizat atenția în toamna acestui an. Prilej cu care părinții s-au trezit cu nenumărate întrebări: de ce este necesar booster-ul? Sau vor fi copiii eligibili în viitor? Dacă s-a făcut un tip de vaccin, e necesar să facă booster-ul de la același producător?

 

A treia doză de vaccin nu indică o slabă funcționare a vaccinurilor împotriva COVID, ci oferă o protecție sporită împotriva simptomelor severe, spun specialiștii. Este posibil ca injecțiile de rapel să își facă treaba foarte bine, dar, de asemenea, este posibil ca oamenii să aibă nevoie de ele în mod regulat, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru a asigura o protecție optimă. Experții încă cercetează în prezent, iar recomandările se vor schimba probabil pe măsură ce vor afla mai multe.

Cine este eligibil pentru dozele de booster?

Eligibilitatea pentru vaccinul de rapel COVID-19 variază în funcție de vârstă și de vaccinul principal pe care l-ai primit (Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson). Iată cele mai recente îndrumări oferite de CDC.

Pfizer: Pentru Pfizer, orice persoană de peste 16 ani poate face o doză de booster; adulții de 18 ani și peste ar trebui să o facă în mod obligatoriu. Pentru ambele grupe de vârstă, booster-ul este recomandat la cel puțin 6 luni de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

Moderna: Toți cei peste 18 ani care au primit Moderna sunt eligibili pentru un booster. Trebuie administrat la cel puțin 6 luni de la finalizarea serii de vaccinare primară.

Johnson & Johnson’s Janssen: adulții cu vârsta de 18 ani și peste care au primit vaccinul Johnson & Johnson pot primi o vaccinare de rapel, care se recomandă la cel puțin 2 luni după vaccinul inițial.

Dozele de booster protejează împotriva Omicron?

Cercetătorii studiază dacă injecțiile de rapel sunt eficiente împotriva diferitelor tulpini de COVID-19, cum ar fi noua variantă Omicron care s-a răspândit în întreaga lume. Până acum, datele par promițătoare, iar cercetările preliminare arată că Pfizer oferă o anumită protecție împotriva Omicron.

De asemenea, este important să reții faptul că oamenii de știință ar trebui să poată modifica vaccinul în timp, astfel încât să fie mai eficient împotriva variantelor viitoare care ar putea apărea

Care sunt efectele secundare ale booster-ului?

În general, vaccinurile de rapel COVID-19 au aceeași formulă ca și vaccinurile primare. Excepție este Moderna, a cărei doză de rapel cuprinde jumătate din doză. Până în prezent, efectele secundare par similare cu cele din seria vaccinului primar, iar cele mai frecvente reacții sunt durerea la locul injectării, oboseala, cefaleea și febra.

CDC a studiat 22.191 de persoane care au primit o vaccinare de rapel în perioada 12 august – 19 septembrie 2021. Majoritatea (97,6%) au primit aceeași injecție de rapel ca și vaccinurile lor principale. După ce au analizat verificările de sănătate auto-raportate, CDC a descoperit că 71% au avut dureri la locul injectării, 56% au raportat oboseală și 43,4% au avut dureri de cap. De asemenea, aproximativ 28,3% nu au putut desfășura activități zilnice, „cel mai frecvent în ziua de după vaccinare”, spune CDC. (Fii pregătit pentru o posibilă zi de boală!)

Copiii vor avea nevoie de booster?

Este posibil ca și micuții noștri să devină eligibili pentru vaccinurile de rapel în viitor (toți copiii de 5 la ani în sus pot primi în prezent seria de vaccin primar). O parte din motivul pentru care rapelurile nu au fost aprobate încă pentru copiii sub 16 ani, conform specialiștilor, este că au primit aprobarea pentru vaccinare mai recent decât adulții și adolescenții cu vârstă mare.
Experții analizează în prezent dacă imunitatea dispare în timp la copii, așa cum se întâmplă cu adulții. De asemenea, ei determină dacă și când injecțiile de rapel ar putea aduce beneficii copiilor mai mici.

Poți amesteca tipurile de vaccin?

S-ar putea să te întrebi dacă ai voie să combini mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID. De exemplu, dacă ai primit Pfizer sau Johnson & Johnson pentru imunizarea inițială, ar fi posibil să faci booster-ul cu Moderna? După cum se dovedește, răspunsul este da – atât timp cât ai 18 ani sau peste.

„Dacă ai 18 ani sau mai mult, poți alege ce tip de vaccin COVID-19 să primești la vaccinarea de rapel”, potrivit CDC. „Unii oameni pot prefera tipul de vaccin pe care l-au primit inițial, iar alții ar putea prefera să primească un rapel diferit. Recomandările CDC permit acum acest tip de dozare combinată pentru vaccinuri de rapel”.

Dacă ai 16 sau 17 ani, totuși, trebuie să faci o injecție de rapel Pfizer. Asta pentru că Pfizer este singurul vaccin cu autorizație de utilizare de urgență pentru grupa respectivă de vârstă.

Există beneficii ale amestecării dozelor?

Acest subiect încă este dezbătut. Unii experți spun că strategia poate duce la irosirea unei cantități mai mici de doze. De asemenea, este posibil ca amestecarea injectărilor de rapel să crească răspunsul anticorpilor, dar nu există nicio confirmare în acest sens. CDC sugerează în prezent că „seria primară și dozele primare suplimentare ar trebui să fie cu același produs vaccin”, dacă este posibil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân