„Bolnavul” de plictiseală, predispus la sadism. Se hrănește cu suferința altora

  • Publicat:
„Bolnavul” de plictiseală, predispus la sadism. Se hrănește cu suferința altora
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de cercetători danezi de la Universitatea Aarhus a descoperit că plictiseala ar putea fi un factor predispozant în apariția comportamentului sadic.

În studiul lor publicat în revista Journal of Personality and Social Psychology: Interpersonal Relations and Group Processes, specialiștii au analizat date obținute din 9 studii care au urmărit factorii ce ar putea declanșa comportamentul sadic în rândul oamenilor.

Sadismul este considerat o boală psihică ce presupune căutarea și obținerea satisfacției prin activități care provoacă suferință fizică sau psihică altor persoane. O persoană sadică „se hrănește” practic cu suferința semenilor, doar astfel simțindu-se mulțumită de sine și valorizată.

Insultarea, intimidarea, bullyingul și abuzul fizic sunt doar câteva dintre tacticile sadicilor pentru dominarea victimelor.

Potrivit noului studiu, în dezvoltarea acestui comportament sadic un rol îl poate avea și plictiseala, marcată de un sentiment de „gol”, precum și de un sentiment de frustrare față de acest gol.

Chiar dacă, aparent, plictiseala este inofensivă, aceasta poate deveni o sursă de frustrare, furie și irascibilitate atunci când devine o stare permanentă.

Pentru a găsi „o supapă”, o cale prin care să își antreneze atenția, „bolnavul” de plictiseală poate dezvolta comportamente agresive pentru a evada din starea în care se simte captiv, remarcă autorii studiului.

Totodată, cercetătorii au observat că persoanele care au un comportament sadic „își fac numărul” cu precădere atunci când sunt plictisite.

Pentru a-și atinge scopul – respectiv dominarea altora pentru a se simți importanți și valorizați -, sadicii manipulează și mint fără scrupule.

Aceștia pot fi recunoscuți prin comportamentul agresiv fizic sau verbal, prin lipsa de empatie sau respect, cinism și gândire paranoică. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân