Omicron cuprinde România. Medic: „După sărbători va fi o explozie de noi cazuri”

Noua tulpină sud-africană Omicron are șanse să devină dominantă în următoarele 2-3 săptămâni, având o rată de transmitere de 3 ori mai mare decât tulpina Alpha.
  • Publicat:
Omicron cuprinde România. Medic: „După sărbători va fi o explozie de noi cazuri”
Sursa foto: Shutterstock

În ultimele zile au fost identificate 30 de cazuri de infectare cu Omicron din 85 de probe COVID pozitive analizate aleatoriu prin testul RT-PCR. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari (14 cazuri București, 8 cazuri Cluj, 4 cazuri Timișoara și 4 cazuri Brașov), este cert că această tulpină se transmite deja comunitar în România și, cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptămâni, se arată într-un comunicat recent Medlife.

În ultimele cinci săptămâni, MedLife a analizat prin metoda pre-screening RT-PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive.

Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening RT-PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce privește răspândirea acesteia. Contactul oamenilor prilejuit de sărbătorile de iarnă a dus la o răspândire comunitară semnificativă a noii tulpini.

Așa cum au semnalizat anul trecut faptul că tulpina britanică va deveni dominantă în România, specialiștii anunță o creștere accelerată pentru tulpina Omicron și iminența valului 5 în România.

Tulpina Omicrom afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică

Specialiștii au anunțat încă de săptămânile trecute că se așteaptă la o explozie a numărului de cazuri de COVID după sărbători, motiv pentru care recomandă evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise în noaptea de Revelion.

În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele acestea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpină confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă.

O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică.

Sperăm, totuși, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere.

Românii întorși acasă de sărbători și reuniunile de Crăciun, factori care duc la răspândirea Omicron în România

Potrivit experților, sunt cel puțin 2 factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri.

Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și, pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun și Revelion care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă.

Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al Grupului MedLife.

Dacă tulpina Alpha (varianta britanică) a devenit dominantă în 4-5 săptămâni, noua tulpină sud-africană Omicron are șanse să devină dominantă în 2-3 săptămâni, având o rată de transmitere de 3 ori mai mare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân