3 tipuri de COVID lung. Ce sechele prezintă pacienții care nu s-au vaccinat

03.08.2022
3 tipuri de COVID lung. Ce sechele prezintă pacienții care nu s-au vaccinat
Sursa foto: Shutterstock

Mulți pacienți care au trecut prin infecția cu noul coronavirus au rămas cu sindromul COVID lung, un termen care reunește o paletă întreagă de simptome care persistă chiar și la câteva luni după vindecare. De la disfuncție erectilă până la halucinații, căderea excesivă a părului sau lipsa mirosului și a gustului, toate acestea se numără printre manifestările persistente acuzate de pacienți care au trecut prin infecție.

Potrivit oamenilor de știință de la King’s College London, acești pacienți cu sindromul COVID lung pot fi împărțiți în 3 categorii, în funcție de simptomele pe care le au. Ei au examinat 1.459 de pacienți cu sindromul COVID lung, definit sub forma simptomelor „prezente pentru cel puțin 84 de zile de la vindecare”, deci aproximativ 12 săptămâni (3 luni).

COVID lung – simptome neurologice

Cele mai frecvente sechele cu care se confruntă pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus, în special cei infectați cu varianta Alpha și Delta, sunt, potrivit experților, cele neurologice.

În această categorie intră oboseala, durerile de cap persistente și ceața cerebrală. Aceasta din urmă poate include manifestări precum: somnolență excesivă, pierderea simțului orientării, apatie, confuzie, amețeală nejustificată, pierderi temporare de memorie, dificultăți de concentrare, halucinații sau afazie.

Problemele respiratorii, specifice persoanelor nevaccinate

O a doua categorie de simptome specifice COVID lung este cea reprezentată de manifestările respiratorii. Acestea includ durerile în piept, dispneea (senzația de respirație incompletă, scurtă) și tahicardia, simptome care pot indica o afectare a plămânilor (fibroză pulmonară).

Potrivit cercetătorilor britanici, aceste sechele post-COVID sunt mai des întâlnite la persoanele care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus.

COVID lung cu simptome diverse: absența mirosului, căderea părului, palpitații

În a treia categorie COVID lung sunt pacienții care prezintă sechele diverse. Acestea pot include palpitații, disfuncție erectilă, dureri musculare, căderea excesivă a părului, anxietate, depresie, absența sau deformarea mirosului și a gustului (parosmie).

Un studiu publicat în The British Medical Journal arată că 5,6% dintre pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus ar putea să-și piardă definitiv simțul mirosului, în timp ce 4,4% nu și-ar mai recăpăta niciodată pe deplin simțul gustului. Potrivit cercetătorilor, femeile sunt mult mai expuse riscului de a se confrunta cu pierderea permanentă a mirosului și gustului, însă nu se cunoaște deocamdată motivul.

Sursa: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.07.28.22278159v1

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări: