Proteza peniană, o opțiune de tratament pentru disfuncția erectilă. Dr. Cristian Persu: Bărbatul trebuie să se obișnuiască cu modul „nenatural” de a obține o erecție

  • Publicat:
Proteza peniană, o opțiune de tratament pentru disfuncția erectilă. Dr. Cristian Persu: Bărbatul trebuie să se obișnuiască cu modul „nenatural” de a obține o erecție
Dr. Cristian Persu, medic primar în urologie și doctor în științe medicale la spitalul Royal Hospital

Indiferent că este vorba despre o problemă de natură organică sau psihogenă, disfuncția erectilă afectează nu doar pacientul, ci și viața de cuplu. Abordarea acestui diagnostic, în fiecare situație, are în vedere întregul istoric medical al pacientului.

Disfuncția erectilă este o problemă complexă, cu o multitudine de cauze și, implicit, de tratamente. Aceasta poate fi organică sau psihogenă. Cea din urmă este forma cea mai frecventă și necesită tratament la psiholog, dar poate beneficia și de pe urma tratamentului medicamentos.

Disfuncția erectilă organică poate fi cauzată de boli, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boli vasculare sau sindromul metabolic. În această situație, variantele de tratament sunt multiple și pot fi pentru tratamentul bolii care a cauzat disfuncția în măsura în care este posibil sau medicație pentru disfuncția erectilă, precum sildenafil.

Proteza peniană este un tratament de ultimă instanță pentru că este ireversibilă. Adică, odată ce a fost montată, structurile anatomice ale penisului sunt distruse și nu mai pot fi restaurate ulterior. Cel mult, pacientul poate renunța la proteză, dar asta nu îi va înapoia penisul, chiar nefuncțional, pe care l-a avut înainte, explică Dr. Cristian Persu, medic primar în urologie și doctor în științe medicale.

Profilul candidatului pentru proteza peniană

Candidatul ideal pentru proteza peniană are diagnostic de disfuncție erectilă organică, a încercat deja tratamentul oral, eventual și alte tratamente mai invazive, dar fără succes.

Dr. Cristian Persu atrage atenția asupra faptului că pacientul trebuie să accepte caracterul ireversibil al implantului, să înțeleagă și să își asume eventuale defecțiuni mecanice având în vedere că dispozitivul are garanție pe viață, dar orice reparație sau înlocuire presupune o nouă intervenție și, mai ales, să se obișnuiască cu modul „nenatural” de a obține o erecție.

Cum se schimbă viața pacientului după intervenție

Aș îndrăzni să spun că se va schimba nu doar viața pacientului, dar și cea a partenerei. Această disfuncție este o problemă de cuplu, chiar dacă organic afectează numai bărbatul. Restaurarea erecțiilor și reluarea vieții sexuale în cuplu poate salva familia de la destrămare, poate strânge relația, iar din perspectiva bărbatului, acesta își recapătă încrederea de sine, a adăugat Dr. Cristian Persu.

Avantajul major al implantului penian este că se poate obține erecție la un pacient la care tratamentele convenționale au eșuat. În plus, erecția apare la acționarea dispozitivului și durează până la dezactivarea acestuia, ceea ce conferă încredere pacienților.

Cu toate acestea, există și dezavantaje. Printre acestea se numără modul nefiresc de obținere a erecției (glandul rămâne în stare flască, nu dezvoltă erecție), infecțiile care pot impune extragerea implantului, defectarea dispozitivului (ceea ce înseamnă o nouă operație) și, nu în ultimul rând, unii pacienți se pot simți „roboți” din cauza acestui implant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”