Diabetul zaharat şi vederea. La ce afecţiuni oculare sunt expuşi bolnavii de diabet?

Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, explică cum afectează diabetul zaharat vederea şi la ce afecţiuni oculare sunt expuşi pacienţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diabetul zaharat şi vederea. La ce afecţiuni oculare sunt expuşi bolnavii de diabet?
Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire şi deficienţă vizuală în rândul diabeticilor. Glicemia mărită influenţează negativ vederea şi în cazul persoanelor fără diabet. Aproximativ 2% din totalul persoanelor care au diabet îşi pierd vederea într-un interval de 15 ani de la descoperirea afecţiunii, în
timp ce 10% vor dezvolta deficienţă vizuală severă.

Complicaţii oculare asociate cu diabetul

Complicaţiile oculare legate de diabet sunt frecvente şi, dacă sunt lăsate netratate, duc la afectarea
vederii şi, în final, la orbire.
Principalele probleme ale ochilor asociate diabetului sunt:
  • Retinopatie diabetică
  • Edem macular
Totodată, cataracta devine o afecţiune cu o incidenţă mai mare în cazul persoanelor cu diabet. Este dificil să detectăm o boală a ochilor, deoarece simptomele nu sunt întotdeauna evidente pentru pacient până când afecţiunea nu este foarte avansată. Cu toate acestea, aceste afecţiuni sunt tratabile dacă sunt identificate într-un stadiu incipient, iar majoritatea pot fi prevenite.
Acţionaţi înainte ca problema să se agraveze! Verificaţi-vă ochii în mod regulat, în cadrul consultaţiilor de specialitate la oftalmolog.În acest fel, puteţi ajuta la prevenirea dezvoltării problemelor oculare.

Retinopatie diabetică

Atât diabetul de tip 1, cât şi cel de tip 2 pot deteriora vasele mici de sânge care hrănesc retina. Vasele mici de sânge din retină pot fi deteriorate de glicemie ridicată şi hipertensiune arterială. Când aceste vase de sânge sunt lezate, se pot forma mici hemoragii (micro-anevrisme).
“Într-o etapă mai avansată a bolii, numită retinopatie diabetică proliferativă, retina încearcă să formeze noi vase de sânge care să le înlocuiască pe cele deteriorate pentru a obţine oxigenul şi nutriţia de care are nevoie pentru a funcţiona corect. Cu toate acestea, aceste noi vase de sânge sunt foarte slabe şi sunt chiar mai vulnerabile la leziuni. Ele pot sângera într-o parte a ochiului numită corpul vitros aceasta este substanţa gelatinoasă din partea din spate a ochiului, aflată între cristialin şi retină. Dacă se întâmplă acest lucru, vederea se poate deteriora grav”, spune dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog.
Dacă ţesutul cicatricial se dezvoltă ca răspuns la creşterea de noi vase de sânge şi sângerare ulterioară, poate apărea o detaşare retinei retiniană (cunoscuta drept dezlipire de retină), ceea ce duce la orbire.Retinopatia diabetică neproliferativă este cea mai frecventă formă de vătămare a vaselor de sânge ale ochiului în cazul pacienţilor diabetici. Reprezintă aproximativ 80% din toate cazurile. Deşi retinopatia diabetică neproliferativă provoacă rareori orbirea totală, 5% până la 20% dintre pacienţi pot avea vederea complet deteriorată în cinci ani de la aparitia primelor semnale semne clinice. Acest lucru se întâmplă pentru că regiunea maculară se edematiazeză şi pentru că leziunile vaselor de sânge se răspândesc, cu apariţia hemoragiilor şi exudatelor retiniene.
Aproape una din cinci persoane cu diabet de tip 2 are un grad semnificativ de retinopatie atunci când este diagnosticată. Sarcina poate accelera apariţia sau evoluţia retinopatiilor. Este imperativ ca femeile însărcinate cu diabet să vină la examene oculare regulate şi să respecte în totalitate recomandările specialiştilor.

Factori de risc:

Atât glicemia mare, cât şi hipertensiunea arterială pot contribui la deteriorarea vaselor mici de sânge care furnizează sânge retinei.

Semne si simptome:

Adesea nu există simptome în primele etape ale retinopatiei diabetice. Vederea poate să rămână nemodificată până când boala se agravează. Mai devreme sau mai târziu, vederea unei persoane cu retinopatie diabetică poate deveni înceţoşată. Cu toate acestea, chiar şi în cele mai avansate cazuri, boala poate progresa fără simptome pentru o lungă perioadă de timp, astfel că examenele oculare regulate sunt esenţiale pentru toate persoanele cu
diabet.

Edem macular

Macula este zona centrală a retinei. Este responsabilă pentru toată aria vederii definite, care vă permite să vedeţi detaliile atunci când vă uitaţi la televizor sau când citiţi. Când unele dintre vasele mici de sânge din retină se blochează, cele din jur se dilată pentru a compensa. Vasele dilatate adesea,prin modificarea permeabilităţii, elimină lichid, iar lichidul se acumulează în maculă, ceea ce la rândul său face ca aceasta edematieze şi să-i fie perturbată funcţia.

Semne şi simptome:

  • Uneori, edemul macular poate apărea fără pierderea vederii, dar deseori persoana este simţitor afectată de o deteriorare a văzului: imagini înceţoşate, dificultate vederea nocturnă, imagini deformate.
  • Maculopatia poate duce la orbire şi este mai frecventă la persoanele cu diabet zaharat tip 2.
  • Persoanele de peste 50 de ani prezintă un risc mai mare de a face cataractă.
Există şi cazuri de apariţie a acestei afecţiuni oculare şi chiar de accelerare a evoluţiei patologiei şi la persoanele mai tinere, dacă acestea suferă de diabet. Momentul operator trebuie ales cu grija, într-o fază incipientă a bolii, când glicemia şi complicaţiile postoperatorii specifice diabetului pot fi mai uşor controlate.

Se pot trata complicaţiile oculare diabetice?

În timp ce tratamentul poate împiedica de obicei deteriorarea vederii, în majoritatea cazurilor nu poate restabili acuitatea vizuală care a fost deja pierdută. Acesta este motivul pentru care examenele oculare periodice sunt atât de importante. Chirurgia laser poate fi utilizată pentru a trata majoritatea complicaţiilor apărute la pacienţii diabetici. În retinopatia diabetică, un fascicul puternic de lumină este îndreptat către retină pentru a micşora vasele anormale şi a reface permeabilitatea vasculară normală, cu remiterea edemului macular. Studiile demostrează că chirurgia cu laser reduce cu 60% riscul de pierdere severă a vederii din retinopatia diabetică. Chirurgia cataractei pune probleme atât intra-operaţii, dar mai ales postoperator printr-un risc inflamator crescut.

Tratamente non-chirurgicale, executate în cabinetele oftalmologice de către specialişti

Pe lângă chirurgia laser, edemul macular este tratat prin injecţiii intraoculare cu substanţe antiangiogenice.
„Aceste substanţe ( Eylea, Avastin, Zaltrap) reduc edemul şi neo-vascularizaţia retiniană. În cazuri refractare, se folosesc combinaţii de substanţe (antiinflamatorii steroidiene cu substanţe antiangiogenice) sau implanturi intraoculare cu eliberare lentă de substante antiinflamatorii”, mai spune doctor chirurg oftalmolog, Alina Gheorghe.
În urma evaluărilor medicale, specialistul va decide care este modalitatea în care va interveni. Important este să ştiţi că o afecţiune precum diabetul poate deteriora în ritm accelerat vederea şi, dacă suferiţi de acestă patologie, controalele la medicul oftalmolog trebuie să fie cuprinse la capitolul
priorităţi.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân