Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul cazurilor de obezitate crește cu 30 de milioane în fiecare an. Această afecțiune, pe care unii experți o definesc deja ca o pandemie globală, afectează peste 600 de milioane de persoane din întreaga lume, iar combaterea ei este una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor moderne.
Obezitate este asociată cu o serie de boli cronice și este unul din factorii care cresc riscul de a dezvolta sindrom metabolic, definit ca un cumul de afecțiuni care determină creșterea riscului cardiovascular. „Obezitatea este rezultatul unui cumul de factori care pot fi atât de natură genetică, dar și factori de mediu precum sedentarismul, nivelul socio-economic scăzut, stresul sau chiar nivelul redus de educație. Este demonstrat că există o serie de patologii, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat sau chiar cancerul, care sunt asociate cu supraponderalitatea și conduc la o incidență ridicată în ceea ce privește mortalitatea”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea fizică insuficientă este un factor de risc important pentru afecțiuni cardiovasculare sau diabet. Statisticile arată că peste 80% din populația adolescentă la nivel mondial nu face suficientă mișcare. Astfel, recomandările OMS în privința copiilor și adolescenților sunt de cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată pe zi, iar în cazul adulților de minimum 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 minute activitate fizică intensă pe săptămână.
Dintre țările UE, cel mai mare procent de persoane care fac exerciții fizice cel puțin două ore și jumătate pe săptămână este în Finlanda (54%), Danemarca (53%), Suedia (53%), Austria (49%) și Germania (47%), în timp ce la polul opus se situează România (7,5%) și Bulgaria (9%).
Dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.