Pandemia Delta. „Încărcătura virală este de 1.000 de ori mai mare decât la varianta originală”, spune un cercetător român

01.10.2021
Pandemia Delta. „Încărcătura virală este de 1.000 de ori mai mare decât la varianta originală”, spune un cercetător român
Varianta Delta a COVID-19 este mai contagioasă / Foto: Shutterstock

Chiar dacă oamenii au început să simtă, vara aceasta, o oarecare speranță – sau măcar un optimism prudent –  că pandemia s-ar putea termina, există încă amenințarea noii mutații a coronavirusului, care pare să o readucă la viață și ar putea fi chiar mai puternică.

Varianta Delta a fost identificată prima dată, în India, în decembrie 2020. Ea s-a răspândit rapid în această țară și a ajuns în Marea Britanie și alte țări din toată lumea. În SUA, a ajuns varianta dominantă, reprezentând mai mult de 99% din cazurile de COVID-19 confirmate.

Delta este considerată de două ori mai contagioasă decât varianta inițială de SARS-CoV-2 și poate duce la spitalizare în mai multe cazuri de infectate decât varianta inițială.

Oamenii care nu sunt vaccinați sunt cei mai vulnerabili în fața acestei variante. Adesea, aceștia riscă să dezvolte și o formă mai gravă de boală.

Cu toate acestea, infecția cu Delta poate apărea și la cei vaccinați, chiar dacă au șanse mai mici de complicații și nu este clar încă dacă aceștia pot transmite mai departe virusul, în cazul în care sunt asimptomatici, scrie Yale Medicine.

„Varianta Delta nu are capacitatea de a se ascunde de sistemul imunitar. Este mai periculoasă doar pentru că încărcătura virală obținută în urma infecției este de 1.000 de ori mai mare decât varianta originală”, spune dr. Costel Atanasiu, cercetător virusolog.

Iată cele mai importante informații despre Delta pe care trebuie să le știi:

Varianta Delta este mai contagioasă față de alte variante ale coronavirusului

Potrivit Centrului Pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, varianta Delta este mai contagioasă decât varianta Alpha (britanică), dar și decât răceala obișnuită, gripa sau varicela (vărsatul de vânt).

Varianta Delta se răspândește cu 50% mai rapid decât varianta inițială.

Potrivit raportului intern CDC obținut de jurnaliștii americani, ar exista 5 motive pentru care varianta Delta este mai contagioasă. Primul dintre ele ar fi faptul că această mutație a dus la o perioadă de incubație mai scurtă a virusului, de 4 zile, în loc de 6 sau mai multe zile, cum era cazul celorlalte variante.

Apoi, susțin experții, ar putea fi vorba despre mai multe mutații suferite de virusul SARS-CoV-2 care ar putea avea următoarele efecte: mutația D614G pare să crească densitatea proteinelor S, cu care virusul se leagă de celule, făcând astfel infectarea mai ușoară; mutația P681R pare să producă o încărcătură virală mai mare în căile respiratorii; mutația L452R pare să ajute virusul să scape mai ușor de anticorpi; iar mutația D950N pare să ajute virusul să infecteze și alte tipuri de celule decât variantele anterioare.

CDC a publicat recent un nou ghid, recomandând ca masca să fie în continuare purtată în spațiile publice, chiar dacă suntem vaccinați.

Oamenii nevaccinați au un risc mai mare de infectare

Varianta Delta este foarte contagioasă și periculoasă pentru orice persoană infectată, de orice vârstă, iar riscul cel mai mare îl au cei care nu sunt vaccinați.

„Un studiu din Marea Britanie a arătat că adulții sub 50 de ani și copiii au o probabilitate mai mare de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta (față de varianta inițială n.r.)”, spune Inci Yildirim, un specialist în boli contagioase de la Universitate de Medicină Yale.

Pe măsură ce grupurile de vârstă înaintată se vaccinează, cei care sunt mai tineri și nevaccinați vor avea un risc mai mare de a face COVID-19, cu orice variantă.

„Dar Delta pare să aibă un impact mai mare asupra grupelor de vârstă mai mici decât variantele anterioare”, adaugă expertul.

Delta poate duce la focare locale de infecție

Unul dintre factorii cei mai importanți pentru răspândirea variantei Delta va consta în cât de vaccinată este populația într-o anumită zonă. Astfel, că în locurile unde oamenii sunt vaccinați în număr mic, acestea vor avea o transmisibilitate mai mare a variantei Delta.

În acele zone, este mai probabil să moară mai mulți oameni pentru că sistemul de sănătate se va supraaglomera, iar oamenii nu vor avea acces la îngrijirea necesară.

„Este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze din plin”, a spus F. Perry, epidemiolog Yale.

Mai avem multe de învățat despre varianta Delta

Studii scoțiene și canadiene au arătat că varianta Delta duce la mai mult spitalizări în cazul celor nevaccinați. Potrivit unui studiu publicat vara trecută, persoanele din Anglia infectate cu Delta au avut un risc de două ori mai mare de spitalizare, față de cei infectați cu Alpha.

Simptomele variantei Delta par, de asemenea, să fie ușor diferite în comparație cu cele ale variantei inițiale. „Se pare că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin comune”, spune dr. Yildirim. Durerea de cap, usturimea gâtului, nasul curgător și febra sunt însă deseori prezente.

Vaccinarea anti-COVID este cea mai bună protecție împotriva Delta

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a te proteja de varianta Delta este să faci toate dozele necesare de vaccin, potrivit medicilor.

Chiar dacă protecția vaccinului nu este de 100%, acesta reprezintă cel mai bun scut, alături de respectarea normelor de distanțare, pentru a nu dezvolta infecții grave, care să necesite spitalizare sau care pot fi fatale, potrivit CDC.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee