Fructele cu puțin zahăr pe care inima ta le iubește. Murele, beneficii extraordinare cu doar 40 de calorii la 100 de grame!

  • Publicat:
Fructele cu puțin zahăr pe care inima ta le iubește. Murele, beneficii extraordinare cu doar 40 de calorii la 100 de grame!
Foto: Envato

Murele sunt superalimente de care neapărat trebuie să profiți în sezon, deoarece conțin o abundență de vitamine, minerale și antioxidanți de care organismul are nevoie ca de aer pentru a funcționa corect. 

Aceste fructe mov apetisante sunt acum în sezon, așa că nu trebuie să ratezi o cură de vitaminizare naturală cu ele. Iată câteva motive să consumi mure în fiecare zi!

Citește și: Sucul care scade colesterolul și reduce riscul de cancer la femei. Se bea dimineața, pe stomacul gol

Murele, pline de antioxidanți cu o mulțime de beneficii

Murele se numără printre cele mai bogate surse naturale de antioxidanți, compuși care protejează corpul de acțiunea radicalilor liberi. Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi este una dintre cauzele principale ale deteriorării celulare și factor major de risc în apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, cancerul sau demența Alzheimer.

De asemenea, murele conțin antocianine, pigmenții care îi oferă fructului culoarea mov închis, dar are un rol deosebit de important și în reducerea inflamațiilor din corp. Mai multe studii au arătat că un consum frecvent de mure este asociat cu un risc mai mic de hipertensiune, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Murele au puține calorii, sunt bune la dietă

Aceste fructe delicioase au doar aproximativ 40 de calorii la suta de grame, fiind astfel ideale la cura de slăbire. Consumate între mese, ca gustări, murele satisfac pofta de dulce cu un aport caloric scăzut, dar țin și de foame, deoarece au multe fibre.

Murele se numără printre fructele cu un conținut redus de zahăr, alături de zmeură, coacăze, afine, căpșuni, kiwi, grepfrut și pepene roșu. Acestea pot fi consumate în siguranță și de persoanele cu diabet – cu atenție totuși la cantitate, nimic în exces nu este benefic, nici măcar fructele!

De asemenea, fibrele din mure sunt importante pentru o digestie corectă și un tranzit intestinal sănătos. Dacă vei consuma frecvent mure, probleme precum constipația, balonarea sau gazele intestinale nu vor mai apărea, iar riscul de cancer de colon și alte tulburări digestive este semnificativ redus.

Mănâncă mure pentru a scăpa de inflamații și a avea o imunitate puternică

Murele sunt surse excelente de vitamina C, foarte importantă pentru imunitate. Aceasta ajută corpul să producă celule albe, numite și „apărătorii naturali” împotriva infecțiilor.

Totodată, vitamina C din mure ajută la producerea de colagen, o proteină care menține elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor și a altor semne de îmbătrânire cutanată.

Nu în ultimul rând, murele previn și combat inflamația cronică, un factor major de risc în apariția unor boli grave, precum cancerul sau afecțiunile cardiovasculare. Proprietățile lor antiinflamatoare se datorează antioxidanților puternici din compoziție, în special antocianine. Acești compuși se regăsesc și în alte alimente de culoare mov, cum ar fi coacăzele negre, afinele, açai, aronia, varza roșie, năsturelul sau vinetele.

În concluzie, murele sunt nu doar gustoase și nutritive, ci și adevărate „medicamente naturale” cu efect protector asupra organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum să slăbești rapid și sănătos
Cum să slăbești rapid și sănătos
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân