Cum să slăbești rapid și sănătos

Majoritatea celor care doresc să piardă câteva kilograme și caută o cură de slăbire rapidă sunt în realitate interesați de o slăbire vizibilă.
Cum să slăbești rapid și sănătos
Foto: envato

Majoritatea celor care doresc să piardă câteva kilograme și caută o cură de slăbire rapidă sunt în realitate interesați de o slăbire vizibilă pur și simplu, kilogramele-țintă stabilite pentru slăbire fiind o expresie mentală a acelui aspect fizic dorit. Așadar, înainte de a începe o nouă dietă restrictivă, e important să înțelegi cum poți slăbi rapid și sănătos, pentru a scădea în centimetri și pentru a avea o compoziție corporală eficientă, care te face să arăți bine.

Ce înseamnă o cură de slăbire rapidă?

Dacă vorbim de reducerea greutății corporale, o dietă rapidă este o dietă care facilitează slăbirea a 0.5-1 kilogram pe săptămână, calculate ca o medie pe o perioadă de 8-20 săptămâni. Pe termen scurt, ca urmare a deshidratării, reducerii glucidelor din meniu sau a reducerii severe a aportului alimentar, unele diete pot oferi o fluctuație în kilograme mai mare de acest prag, însă de obicei este vorba de meniuri pentru 2-3 săptămâni, și odată cu revenirea la un program normal de mese, greutatea revine rapid la punctul de pornire sau chiar mai sus. Meniurile de genul acesta își bazează rezultatele pe reducerea retenției de apă în mod special – se recomandă consum de salate, carne slabă la grătar sau proteine slabe și apă, ceea ce produce scăderea conținutului intestinal, reducerea apei reținute în țesuturi și astfel produc o fluctuație rapidă pe cântar.

Dacă însă obiectivul este să slăbim rapid și sănătos și să menținem rezultatele vizibile în timp, trebuie să știm că nu e recomandat să forțam acest ritm de 500-1000 de grame de slăbire pe săptămână, care deja este un ritm alert de remodelare a corpului.

Ce se întâmplă în corpul tău când ții o cură de slăbire rapidă?

Atunci când vrem să slăbim, trebuie să ținem cont de faptul că organismul nostru nu funcționează chiar ca un întrerupător, “on-off”, în raport cu slăbirea. Din momentul în care începem o dietă de slăbire, câtă vreme suntem în deficit caloric sistemic, începem să pierdem din grăsimea stocată în depozitele corporale abia după 7-10 zile de deficit. O slăbire sănătoasă și rapidă se bazează pe o alimentație ușor hipocalorica, în care să avem zi de zi suficiente proteine, fibre din legume, fructe și cereale integrale neprocesate, grăsimi sănătoase din nuci și semințe crude, măsline sau avocado. Slăbirea se bazează pe deficit caloric, adică să consumăm zi de zi mai multă energie decât aducem în corp din mâncarea și băuturile de peste zi. Însă cel mai eficient este ca acest deficit să aibă 2 componente – una este cea alimentară, cea de-a doua este partea de activitate fizică și antrenament sportiv. În felul acesta nu trebuie să ne înfometăm și dacă reușim să facem constant mișcare, favorizăm reducerea din depozitele de grăsime de pe corp și ne reglăm sistemul hormonal.

Un meniu prea restrictiv poate să genereze un deficit caloric mai mare din alimentație, dar din păcate din cauza aportului prea redus de mâncare, te lasă fără energie pentru activitățile zilnice și sport și din păcate destabilizează sistemul hormonal, crescând nivelul stresului și al inflamației în corp.

Pentru o slăbire rapidă este nevoie să ții glicemia într-un interval relativ constant și să fii în deficit caloric sistemic. Cel mai eficient obții acest efect mâncând la intervale constante de timp, mese care să nu fie dezechilibrate nutrițional și evitând să consumi dulciuri. Ideal e să adopți o dietă cu 3 mese și 1-2 gustări, care are proteine la fiecare masă și cantități îndestulătoare de legume și fructe. Dintre curele de slăbire rapidă, cele mai eficiente sunt meniurile low carb, paleo și dietele antiinflamatorii.

Ca program sportiv, într-o cură de slăbire rapidă este indicat să ne structurăm antrenamentele în programe pentru masa musculară și programe cardio. Partea esențială a antrenamentului fizic este dată de exercițiile pentru masa musculară – exerciții executate lent, care targetează câte o grupă musculară pe rând, cu greutate care crește progresiv. Spre deosebire de antrenamente de tip circuit sau HIIT, programele de rezistență musculară au rezultate vizibile rapid pentru că prioritizează forma corectă de execuție și nici nu cresc atât de tare senzația de foame după antrenament. Partea de anduranță cardiovasculară, a doua componentă a unui program sportiv pentru slăbire rapidă, este foarte importantă pentru reducerea stratului adipos și reglarea metabolismului glucidic. Pentru a favoriza utilizarea grăsimii stocate pe corp este recomandat ca programul de antrenamente cardio să aibă intensitate moderată, în zona 2-3 de efort aerobic indicată de brățările de fitness sau aparatele din sălile de fitness.

A treia componentă a unei cure de slăbire rapide se referă la impactul vizual al slăbirii – cum faci să slăbești în centimetri, în așa fel încât slăbirea să fie clar vizibilă? Aici intervine, pe lângă dietă și programul de sport, partea de reducere a inflamației, hidratare și drenaj limfatic. Hidratarea este poate cel mai important aspect dintre cele trei, și adeseori cel mai neglijat. Ca o anecdotă, peste 80% dintre clientele care vin în programele mele de slăbire nu beau nici măcar 1.5 l de apă pe zi.

Ca să ne hidratăm corect avem nevoie de 35-44 de ml de apa per kilogram corp. Asta înseamnă că orice persoană adultă care cântărește mai mult de 60 de kg are nevoie de mai mult de 2 l de apă pe zi pentru a avea un nivel optim de hidratare în organism. Când bem suficientă apă zi de zi digestia este mai bună și avem șanse mai mari să gestionăm corect poftele alimentare de peste zi. În plus, scăpăm de senzația de picioare umflate și balonare.

Pentru a reduce inflamația în corp avem nevoie de un meniu bazat pe alimente naturale, neprocesate, gătite dietetic. Evităm să consumăm alcool, tutun și cafea în cantități mari, evităm prăjelile și produsele de tip fast food și ne ferim să consumăm dulciuri concentrate, băuturi carbogazoase sau sucuri dulci. Un program de viață circadian, cu cel puțin 6.5 ore de somn pe noapte și ore fixe de culcare și trezire ne ajută de asemenea să gestionăm inflamația.

Masajele și drenajul limfatic ne ajută și ele să avem pielea netedă și să slăbim cu rezultate vizibile. Nu e neapărat nevoie să mergem la saloane de masaj, ci putem să facem câteva minute de automasaj în fiecare zi. Masajul abdomenului ajută digestia și favorizează drenajul limfatic, ceea ce ne ajută și să slăbim mai eficient. Iar pentru picioare și brațe putem apela la tehnici de periaj uscat (dry brushing), maduroterapie (masaj cu unelte speciale de lemn) sau automasaj clasic, pentru a stimula circulația sangvină, drenajul limfatic și netezirea pielii.

În final, aș vrea să spun că o dietă corect echilibrată asigură rezultate de slăbire vizibile, câtă vreme nu calibrăm tot procesul nostru de slăbire pe o singură direcție, cea alimentară. O slăbire rapidă corectă și sănătoasă trebuie implementată holistic, pornind de la alimentație, trecând prin nivelul de activitate fizică și sport și încheind cu modul în care trăim și gestionăm stresul. Orice program de slăbire care este structurat în acest fel este un program sănătos și sustenabil.

Este foarte important de menționat că atunci când ne bazăm doar pe diete sau doar pe sport sau doar pe tratamente corporale rezultatele pe care le putem obține sunt modeste și cel mai des nu se mențin în timp, așa că e bine să ne organizăm efortul în mai multe planuri, pentru a avea garanția unui rezultat frumos în remodelarea corporală. Căci, nu-i așa, de fapt asta ne dorim atunci când căutam cure de slăbire rapide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cori Grămescu - Nutriționist, Fitness trainer & Antreprenor
Pasiunea mea pentru alimentație sănătoasă a început la finalul adolescentei, ani în care mi-am început propriul proces de slăbire și schimbare a stilului de viață. Îmi căutam echilibrul și asta m-a condus către tot ceea ce sunt în prezent. Un specialist în stil de viață și nutriție ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân