Detoxifierea organismului – semne că ai corpul plin de toxine, soluții pentru eliminarea lor

  • Publicat:
Detoxifierea organismului - semne că ai corpul plin de toxine, soluții pentru eliminarea lor
Sursa foto: Shutterstock

În ianuarie începe operațiunea detoxifierea organismului după sărbători! Stresul, mesele grele și îmbelșugate, chiar și aerul pe care îl respirăm sunt factori care aduc modificări asupra bunei funcționări a organismului. Astfel că acesta se umple periodic de toxine și produși pe care nu îi poate metaboliza.

Vestea bună? Corpul nostru este bine echipat pentru a elimina toxinele și nu necesită diete speciale sau suplimente scumpe pentru a face acest lucru. Există mecanisme naturale prin care el știe să elimine ceea ce nu-i face bine.

Cum funcționează acest proces? Pentru a obține rezultatele dorite, pielea (cel mai mare organ al corpului) lucrează încontinuu, apoi sistemul sistemul limfatic, plămânii, intestinul, ficatul și rinichii. Astfel, se poate spune că detoxifierea organismului are loc permanent și natural.

Detoxifierea organismului mai dă și rateuri

Totuși, există și excepții: se poate întâmpla ca aceste organe să nu mai facă față corespunzător și să apară diferite grade de intoxicare. Cauza?

Pe de o parte pentru că organele amintite se confruntă cu o intrare sporită de toxine: din cauza alimentației, consumului exagerat de medicamente, alcool sau din cauza fumatului, agenților poluanți din aer, apă, detergenți sau cosmetice.

Pe de altă parte, toate organele implicate în procesul de eliminare a toxinelor pot fi afectate de diverși factori în funcționarea lor.

Mai exact, pot apărea diverse dezechilibre și disfuncții, inclusiv dezechilibre energetice provocate de obiceiuri de viață nesănătoase: deficitul de mișcare, respectiv ore și zile întregi petrecute sedentar și în spații închise, neglijarea somnului și a hidratării.

Ce semne îți dă corpul când este plin de toxine

Odată intoxicat, organismul produce mai întâi simptome ușoare – febră, acnee, diaree – iar stoparea lor cu ajutorul medicamentelor nu face decât să amelioreze temporar manifestările, agravând însă problema de bază și blocând astfel calea de evacuare a toxinelor.

Infecțiile, colita, diareea sau acneea, de altfel boli obișnuite cu care ne confruntăm la un moment dat în viață, sunt în realitate acțiuni care presupun detoxifierea organismului.

Aceste acțiuni au loc atunci când nivelul toxinelor din corp devine intolerabil. De menționat că atunci când luăm medicamente pentru a bloca aceste reacții, de fapt, nu facem altceva decât să „înecăm” organismul în propriile lui toxine.

Aceste toxine vor fi împinse din ce în ce mai în profunzime, ducând la:

Principalul mecanism prin care organismul se apără de toxine este în primul rând producerea de țesut gras cu care le izolează. În astfel de condiții devine destul de evident că trebuie să ajutăm organele să elimine toxinele, aceasta fiind ceea ce de obicei se numește detoxifiere, explică medicul balneolog Suzana Pretorian.

Detoxifierea organismului – ce soluții există?

Lucrurile sunt puțin complicate, deoarece mediul virtual abundă în indicații referitoare la detoxifierea organismului, de la regimuri draconice cu apă și suc de lămâie până la programe complexe de antrenament cu consum exclusiv de smoothie.

De multe ori încercăm, pentru că sunt recomandări în trend, dar eșuăm pentru că nimeni nu ne spune cum trebuie urmat mai exact acest proces. Și mai ales că un astfel de proces nu funcționează în toate cazurile, ci trebuie urmat un program individualizat și personalizat.

Ce presupune detoxifierea organismului? Iată explicația specialistului:

Acest proces natural presupune activarea circulației și a eliminării și neutralizării de toxine din organism. De asemenea, presupune să îți reglezi sistemul nervos, pentru ca apoi să obții relaxarea mușchilor, a vaselor de sânge, eliminarea produșilor toxici și, totodată, reglarea sistemului hormonal.

Putem urma acasă un program individual de detoxifiere?

Da, poți încerca să faci asta din mers, în timp ce te ocupi integral de sarcinile tale zilnice, dar nu va fi prea ușor. Este un proces greoi. În primul rând pentru că trebuie să fii foarte atent la tine, la modificările care apar. Fiziologia va suferi unele modificări și ar trebui să petreci ceva timp făcând mișcare. În plus, integrarea acestor condiții în cotidianul tău s-ar putea să-ți furnizeze o porție bună de stres, care ar contribui la creșterea toxinelor din organism, avertizează specialistul.

2 în 1: detoxifiere și relaxare într-un sejur la Sovata

Ce poți face în acest caz? Recomandarea noastră: un sejur de detoxifiere și relaxare la Sovata! Nu doar că te vei simți mai bine, dar, după un astfel de sejur vei fi mai eficientă, deoarece vei fi mai curată și mai relaxată.

În primul rând, vei putea beneficia de consiliere pentru a afla de unde să începi și mai ales cum să combini alimentația cu hidratarea, cu mișcare adecvată, pentru a ști unde și când să te oprești.

Apoi, vei beneficia de somn și relaxare, pentru ca toate eforturile tale pentru detoxifiere să aibă cele mai înalte șanse de reușită. Somnul de calitate (dinaintea miezului nopții) este cel mai eficient mecanism fizic de detoxifiere si regenerare.

Atenție! Un psihic agitat, un organism obosit și slăbit refuză detoxifierea și dezvoltă simptome care cer oprirea curei. Efectele ecosistemului de la Sovata includ relaxarea și liniștirea sistemului nervos.

De asemenea, vei putea beneficia de efectul purificator asupra pielii pe care îl are nămolul sapropelic. Acesta este bogat în minerale foarte necesare bunei funcționări a organismului și este integrat unor proceduri în cadrul unei cure complexe de detoxifiere a organismului care vizează:

  • Detoxifierea cutanată și renală prin masaj, aplicații de nămol și băi cu apă sărată;
  • Detoxifierea limfatică realizată prin drenaj limfatic, hidroterapie, aquafitness, înot și stretching;
  • Detoxifierea hepatică prin aplicații de nămol și băi cu apă sărată;
  • Detoxifierea respiratorie prin aerosoli, cu apă sărată și oxigenoterapie;
  • Detoxifierea la nivel mental-emoțional, care este asigurată în primul rând de climatul sedativ al stațiunii, dar și printr-o serie de proceduri precum masajul de relaxare, magnetoterapie, hidro-electroterapie, training autogen sau ședințele de consiliere psihologică la cerere.

De asemenea, dr. Suzana Pretorian recomandă parcurgerea unor pași pentru a te bucura de sănătate și de un organism curat:

  • bea multă apă de calitate, cca 2,5 litri/zi; alege apă plată cu pH în jur de 7,5 și densitate minerală cât mai scăzută sau apă filtrată prin aparat cu osmoză inversă;
  • pentru hidratare, bea doar apă simplă sau sucuri de legume, nu alte tipuri de lichide;
  • culcă-te devreme; este de preferat să te trezești în zori la ora 4, decât să adormi târziu noaptea, după ora 12.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan
Recomandări: