Acneea și bolile ginecologice – care este legătura dintre ele?

Afecțiunea ginecologică în care acneea se manifestă și e persistentă este sindromul ovarului polichistic. Apar ca niște gâlme sub piele, diferite de coșuri.
Acneea și bolile ginecologice - care este legătura dintre ele?
Sursa foto: Shutterstock

Acneea este cea mai întâlnită afecțiune dermatologică inflamatorie, care poate să apară la orice vârstă, de la naștere și până la menopauză. Incidența maximă a acneei (59% până la 95%) este la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani. După 25 de ani, frecvența acestei afecțiuni scade cu până la 25%.

Cel mai probabil, acneea este cauzată de modificările hormonale care se declanșează în timpul pubertății și se manifestă atât la fete, cât și la băieți. La vârsta adultă – și ne referim în acest caz în special la vârsta fertilă -, femeile suferă de acnee mai mult decât bărbații.

Stresul psihologic, dieta, fumatul, predispoziția genetică și dezechilibrul hormonal sunt considerați factori care pot declanșa sau agrava acneea. Rezultatele mai multor studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că există o relație directă între acnee, tulburările hormonale și bolile ginecologice.

Ne explică legătura dintre acnee, dezechilibrele hormonale și bolile ginecologice Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Acneea sau gâlmele sub piele și sindromul ovarului polichistic

Afecțiunea ginecologică în care acneea se manifestă și e persistentă este sindromul ovarului polichistic. Cauza exactă a acestui sindrom nu este cunoscută, însă o tulburare hormonală constituie unul dintre cei mai importanți factori declanșatori.

Este vorba despre o secreție excesivă de insulină, hormonul produs de pancreas. Alți factori care contribuie la apariția sindromului ovarului polichistic sunt inflamațiile cronice, ereditatea și excesul de androgeni.

Pe lângă ciclurile menstruale neregulate și problemele în ceea ce privește ovulația, creșterea în greutate și rărirea părului, unul dintre cele mai notabile simptome ale sindromului ovarului polichistic este acneea, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Acneea asociată cu sindromul ovarului polichistic tinde să cuprindă zonele care sunt de obicei considerate „sensibile hormonal”, respectiv treimea inferioară a feței. Aceasta include obrajii, linia maxilarului, bărbia și partea superioară a gâtului.

Femeile cu sindromul ovarului polichistic se confruntă cu un tip de acnee care se manifestă sub forma unor – să le spunem popular – gâlme sub piele, diferite de cunoscutele „coșuri”.

În majoritatea cazurilor se observă faptul că înainte de perioada menstruală aceste umflături sub piele se manifestă mai intens, explică medicul.

Endometrioza și hiperplazia suprarenală congenitală, alte cauze ale acneei

Există și alte tulburări hormonale ale căror simptome pot include acneea, dar acestea sunt mult mai neobișnuite. De exemplu, persoanele afectate de un grup de tulburări moștenite cunoscute colectiv ca hiperplazie suprarenală congenitală produc adesea prea mult sau prea puțin anumiți hormoni sexuali, inclusiv testosteron.

Și endometrioza a fost legată de acnee din cauza dezechilibrelor hormonale și, de asemenea, a sensibilităților comune pe care pacientele cu endometrioză le experimentează adesea.

Acneea hormonală poate afecta orice persoană care are un dezechilibru hormonal sau o afecțiune hormonală subadiacentă, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Metode eficiente pentru tratarea acneei cauzate de tulburări hormonale

Cele mai multe femei care au acnee declanșată de o afecțiune hormonală precum sindromul ovarului polichistic au constatat că terapiile topice standard – cum ar fi gelurile și cremele cu retinoizi – nu le satisfac nevoile și că cea mai eficientă este terapia hormonală.

Există două moduri principale de a gestiona problemele hormonale care au legătură cu apariția acneei: contraceptivele (care conțin atât estrogen, cât și progesteron) și administrarea de spironolactonă.

Atunci când pilulele contraceptive nu funcționează sau ameliorează doar parțial acneea, medicul dermatolog poate recomanda spironolactonă.

Poate fi, de asemenea, primul tratament de elecție pentru acneea cauzată de hormoni dacă pacienta este fumătoare sau are alți factori de risc care fac contraceptivele hormonale indezirabile, adaugă dr. Vythoulkas.

Ameliorarea acneei nu survine imediat. Tratamentul va trebui urmat cel puțin trei luni de zile înainte de a se trage o concluzie cu privire la impactul acestuia. Cele mai multe paciente au observat îmbunătățiri abia după șase luni de tratament.

Sindromul ovarului polichistic are, de asemenea, efecte multisistem, fiind asociat cu o mulțime de afecțiuni, inclusiv infertilitate, cancer endometrial, obezitate, depresie, tulburări de respirație în somn/apnee obstructivă în somn, boala ficatului gras nonalcoolic și steatohepatita nealcoolică, diabetul zaharat de tip 2 și bolile cardiovasculare.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân