Analiza pe care trebuie să o facă toate femeile care și-au început viața sexuală. Nu doare deloc și poate depista boli ginecologice în stadii timpurii

Analiza pe care trebuie să o facă toate femeile care și-au început viața sexuală. Nu doare deloc și poate depista boli ginecologice în stadii timpurii
Sursa foto: Shutterstock

Ecografia transvaginală este un tip de ecografie pelvină folosită pentru a identifica anomaliile organelor reproductive feminine (vagin, col uterin, uter, trompe uterine și ovare). Cuvântul „transvaginal” înseamnă „prin vagin”, ceea ce înseamnă că este vorba despre un examen intern care oferă medicului o imagine foarte clară, de mare acuratețe, din interiorul canalului vaginal asupra organelor situate în regiunea pelviană.

De mai mult de 50 de ani, ultrasunetele (unde sonore de înaltă frecvență) sunt folosite pentru a crea imagini ale organelor interne. Investigațiile imagistice pe baza acestora joacă un rol crucial în depistarea anomaliilor, diagnosticarea unor afecțiuni și tratarea lor eficientă.

Când este recomandată ecografia transvaginală, cu ce frecvență, în ce constă procedura și ce informații oferă despre sănătatea aparatului genital feminin ne spune Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Când este recomandată ecografia transvaginală

O ecografie transvaginală este recomandată în mai multe circumstanțe. Cele mai frecvente includ cazurile de infertilitate (monitorizarea ovulației prin vizualizarea foliculilor ovarieni), prezența durerilor pelvine și a sângerărilor vaginale inexplicabile, menstre neregulate, sarcină extrauterină, suspiciunea existenței chisturilor sau fibroamelor uterine, diagnosticarea inflamațiilor pelvine precum și confirmarea corectei montări a unui sterilet, spune dr. Vythoulkas.

De asemenea, ecografia transvaginală se mai recomandă pentru confirmarea unei sarcini timpurii, dar și în timpul sarcinii pentru examinarea placentei, dacă există suspiciunea unor anomalii, analizarea poziției fătului, identificarea unor modificări potențial periculoase ale colului uterin, identificarea cauzei sângerărilor anormale și diagnosticarea unui posibil avort spontan.

De la ce vârstă și cu ce frecvență pot fi efectuate ecografiile transvaginale

Nu se poate vorbi de o vârstă anume de la care poate fi realizată această investigație, ci mai degrabă de o… condiție: ca femeia să-și fi început viața sexuală, adică să nu mai fie virgină.

Ecografia transvaginală se poate efectua oricând pe parcursul ciclului menstrual și în timpul sarcinii. Poate fi repetată ori de câte ori este necesar, nu are restricții și nici contraindicații, spune dr. Andreas Vythoulkas.

În ce constă procedura

Ecografia transvaginală este o metodă imagistică noninvazivă, nedureroasă și neiradiantă. Deși în ceea ce privește pacienta nu necesită niciun fel de pregătire specială în vederea efectuării investigației, este totuși posibil să i se solicite acesteia să urineze înainte de începerea procedurii.

Poziția pentru examinare este în decubit dorsal, cu genunchii ușor depărtați și flectați. Ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice care are o lungime de circa 10-12 cm, protejată cu un prezervativ steril.

În timpul consultului, medicul va introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal. Sonda emite ultrasunete și totodată captează ecoul sonic de la organele examinate, ceea ce permite medicului vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente, după 5-6 săptămâni. Sonda (transductorul) aflându-se în apropierea organelor interne examinate, oferă imagini clare și detaliate, explică medicul specialist.

Ce informații oferă ecografia transvaginală medicului

Examinarea aparatului genital feminin cu ajutorul ecografiei transvaginale face posibilă vizualizarea dimensiunii, formei și poziției uterului, a trompelor uterine și ovarelor, oferă informații cu privire la permeabilitatea trompelor uterine, grosimii și aspectului miometrului și endometrului și a stadiului dezvoltării foliculilor ovarieni.

De asemenea, investigația este utilă în diagnosticarea diferitelor patologii ginecologice:

  • formațiuni tumorale ale miometrului (fibroame, cancer), endometrului (polipi endocavitari, cancer) și endometriozei
  • inflamații ale trompelor uterine
  • prezența formațiunilor tumorale ovariene, benigne sau maligne (cancer ovarian)
  • prezența unor acumulări de lichid la nivelul fundului de sac Douglas, care pot indica ruperea chisturilor ovariene
  • o evoluție complicată a sarcinii extrauterine
  • endometrioză
  • salpingită

Ecografie transvaginală versus ecografie abdominală

Și în ecografia transvaginală, și în cea abdominală, se folosește un transductor, iar principiul de funcționare este același, respectiv utilizarea ultrasunetelor.

Diferența constă în aceea că ecografia abdominală se realizează prin plasarea transductorului la exterior, pe peretele abdominal, pentru a examina orice structură parenchimatoasă, pe când ecografia transvaginală, prin introducerea transductorului în vagin și poziționarea în proximitatea organelor, va furniza imagini mult mai clare, făcând ca orice anomalie să fie mult mai ușor de observat și diagnosticul mai ușor de stabilit, conchide dr. Andreas Vythoulkas.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”