Dr. Zorela Sgarbură:,,Am diagnosticat şi operat fibroame care erau cât o sarcină la termen’’

Fibromul este tot mai întâlnit la femeile aflate la vârsta fertilă. Astăzi, 60% dintre femeile de 40 de ani sunt purtătoarele unui fibrom. Uneori, acestea ajung la mărimi impresionante, alteori se pot transforma într-un cancer agresiv. Cum ajung să împiedice o sarcină, care poate fi simptomalogia şi care sunt metodele de tratament cu care îi putem combate ascensiunea am aflat de medicul ginecolog Zorela Sgarbură.
  • Publicat:
Dr. Zorela Sgarbură:,,Am diagnosticat şi operat fibroame care erau cât o sarcină la termen’’

Fibromul este tot mai întâlnit la femeile aflate la vârsta fertilă. Astăzi, 60% dintre femeile de 40 de ani sunt purtătoarele unui fibrom. Uneori, acestea ajung la mărimi impresionante, alteori se pot transforma într-un cancer agresiv. Cum ajung să împiedice o sarcină, care poate fi simptomalogia şi care sunt metodele de tratament cu care le putem combate ascensiunea am aflat de medicul ginecolog Zorela Sgarbură.

CSID: Ce este fibromul ?

Dr. Zorela Sgarbură: Fibromul uterin este o tumoră benignă, cu originea în fibrele musculare netede, care structurează peretele uterului. În funcţie de localizarea lor, fibroamele se clasifică în  

  • fibroame intramurale (situate în perete),
  • endocavitare (situate în interiorul cavităţii uterine) 
  • subseroase (situate în exteriorul uterului)

CSID: De ce poate apărea?

Dr. Zorela Sgarbură: Fibromul este apanajul vârstei tinere; el apare frecvent la femeia activă hormonal, la vârstele la care este aptă să facă copii. Noi spunem că este hormonodependent, adică dezvoltarea sa este stimulată şi „hrănită”de hormonii secretaţi de ovare la vârsta fertilă.

CSID: Simptomele care anunţă apariţia unui fibrom?

Dr. Zorela Sgarbură: Există fibroame care chiar la dimensiuni mici se manifestă precoce şi aduc pacienta la ginecolog imediat. Mă refer la fibroamele endocavitare care sunt reponsabile de menoragii (menstre abundente, cu cheaguri) şi metroragii (sângerări în afara menstrei)

Alte fibroame au o evoluţie tăcută, insidioasă, până ajung la dimensiuni foarte mari, atunci comprimă organele vecine şi dau tulburări ale acestora. Mă refer la fibroamele intramurale care pot evolua asimptomatic. Pacienta nu ştie că le are dacă nu a fost la ginecolog.

Simptomele fibromului uterin sunt: menoragia, metroragia, durerea pelvină, anemia secundară, durerea la contactul sexual etc. Altfel spus, sunt suferinţe care deteriorează calitatea vieţii familiale, profesionale, sociale.

CSID: Factorii care îi ajută apariţia?

Dr. Zorela Sgarbură: Fibromul este o tumoră hormonodependentă. Sarcina, cu excesul ei de hormoni, face ca fibromul să crească foarte mult. Fibroamele vor creşte în sarcină şi vor scădea în perioada de lăuzie.Ca factori favorizanţi ai apariţiei fibromului putem menţiona: rasa (este mai frecvent la rasa neagră) şi nuliparitatea (lipsa naşterilor).

CSID: Cum poate fi detectat?

Dr. Zorela Sgarbură: Majoritatea fibroamelor sunt sesizate clinic, adică la examinarea ginecologică sau la tactul vaginal, aşa cum spunem noi. Fibroamele endocavitare sau cele de mici dimensiuni sunt detectate la ecografia transvaginală.

Diagnosticul corect si complet presupune: examen cu valve, tact vaginal, prelevarea testului Papanicolaou, examenul secreţiei vaginale, ecografie transvaginală şi histeroscopie. Numai după ce am parcurs această secvenţă putem alege corect varianta de tratament adecvată fiecarei paciente în parte.

CSID: L-am depistat, ce facem mai departe?

Dr. Zorela Sgarbură O dată diagnosticat, fibromul uterin trebuie investigat complet, adică trebuie parcursă enumerarea de mai sus. Numai după aceea vom decide dacă trebuie tratament medicamentos sau e necesară intervenţia chirurgicală, şi ce fel de intervenţie: histerectomie, intervenţie conservatoare sau miomectomie ( clasică, histeroscopică, laparoscopică etc.).

CSID: Care pot fi metodele de tratare?

Dr. Zorela Sgarbură: Metodele de tratament trebuie alese numai după ce investigaţiile sunt complete . Opţiunea pentru o metodă sau alta se ia în funcţie de vârsta pacientei, de dorinţa ei de a mai avea copii, de patologia asociată, de localizarea fibromului, de dimensiunile sale.

Pacientele trebuie să ştie că există şi metode conservatoare, adică cele care le păstrează uterul. Nu toate metodele de tratament sunt chirurgicale.

Există paciente care pot beneficia cu succes de un tratament medicamentos specific fibromului care, din fericire, există şi la noi în ţară din 2012 şi pe care eu l-am folosit cu succes în multe cazuri, în special la femeia tânără, fără copii.

CSID: Se întâmplă să reapară după intervenţie şi alte fibroame?

Dr. Zorela Sgarbură: Dacă intervenţia a fost miomectomie, adică a fost scos fibromul şi uterul a fost păstrat, există posibilitatea ca în timp să apară şi alte fibroame, dar nu este obligatoriu. Dacă intervenţia a fost histerectomie, adică scoaterea uterului, rezolvarea este definitivă.

CSID: Viaţa sexuală va avea de suferit?

Dr. Zorela Sgarbură:  În general, viaţa sexuală nu este afectată nici după histerectomie. După două luni de la operaţie, femeia îşi poate relua viaţa sexuală.

Înainte de operaţie sigur că viaţa sexuală poate fi compromisă, iar asta datorită simptomatologiei, a sângerărilor frecvente, a durerilor etc.

,,Fibromul se poate transforma în sarcom, un cancer cu evoluţie agresivă”

CSID: Complicaţiile care pot apărea?

Dr. Zorela Sgarbură Complicaţiile sunt numeroase: infertilitatea, pierderea sarcinilor o dată obţinute, anemia secundară, necrobioza şi complicaţiile naşterii date de un fibrom praevia, adică de un fibrom situat înainte de prezentaţia fătului. Rar, fibromul se poate transforma în sarcom, un cancer cu evoluţie agresivă.

CSID: Cât avea cel mai mare fibrom pe care l-aţi diagnosticat?

Dr. Zorela Sgarbură Am diagnosticat şi am operat multe fibroame mari, cu dimensiuni care depăşeau cu mult ombilicul, uneori ajungeau cât o sarcină la termen. Cea mai tânără pacientă pe care am operat-o de fibrom uterin voluminos avea 21 de ani.

CSID: Pacienta este însărcinată şi detectăm o astfel de afecţiune? Ce facem?

Dr. Zorela Sgarbură: Dacă depistăm un fibrom la o gravidă, o vom monitoriza, fiind conştienţi de riscuri şi potenţiale complicaţii. În nici un caz nu vom întrerupe sarcina.

CSID: Fibromul poate fi o piedică şi pentru o sarcină?

Dr. Zorela Sgarbură: Dacă fibromul este situat endocavitar, el poate acţiona ca un sterilet, împiedicând nidaţia sarcinii, aşa că reprezintă un factor de infertilitate.

Dacă fibromul este intramural, el este mai „tolerant”, poate permite evoluţia sarcinii, dar cu ameninţarea multiplelor complicaţii, atât pe parcursul sarcinii, cât şi în momentul naşterii.

CSID: Putem preveni un fibrom? Există femei care au un risc mai crescut de a dezvolta această afecţiune?

Dr. Zorela Sgarbură: Nu pot spune că putem preveni aparitia fibromului, dar pot afirma răspicat că îl putem diagnostica precoce şi îi putem trata dacă ne facem controalele ginecologice periodice, chiar dacă nu ne supără ceva. Să nu uităm că, pentru fibroamele depistate la timp, există posibilitatea unui tratament medicamentos, deci nechirurgical! Nu e păcat să ratăm această şansă?

CSID: A crescut numărul femeilor diagnosticate cu această afecţiune? Ce statistici există?

Dr. Zorela Sgarbură: Da, fibromul uterin este întâlnit frecvent la vârsta fertilă. Statisticile spun că circa 60% dintre femeile de 40 de ani sunt purtătoarele unui fibrom.

CSID: Care ar fi greşelile de tratament?

Dr. Zorela Sgarbură: Cea mai periculoasă greşeală este lipsa investigaţiilor complete. Indicaţia terapeutică trebuie să vina numai după ce eşti sigur că ai depistat şi alte posibile boli ginecologice.O să vă dau un exemplu. Chiar daca diagnostici un fibrom, aceeaşi pacientă poată să aibă o boală mai gravă decât fibromul însuşi, cum ar fi un cancer de endometru, de care nu ştii dacă nu ai făcut histeroscopie. O să vă dau şi un sfat: Feriţi-vă de medicii care vă recomandă tratament, indiferent care ar fi el, la prima prezentare, fără să vă facă investigaţii! Pot greşi!

Pacientele greşesc şi ele foarte mult, pentru că nu au disciplina controlului ginecologic periodic. Chiar dacă nu o supără ceva, orice femeie trebuie să meargă o dată pe an la ginecologul ei, să-şi facă examen ginecologic, test Papanicolaou, ecografie transvaginală. O altă greşală frecventă este amânarea prezentării la ginecolog imediat ce au aparut simptomele.

Frica şi lipsa educaţiei medicale le face pe multe să încerce fel şi fel de remedii propagate printr-un marketing asiduu doar, iar asta doar pentru a scăpa de examenul ginecologic. Această temporizare, din păcate, le poate costa viaţa în cazul unui cancer genital care are şanse de supravieţuire doar dacă este depistat precoce, în stadiul de început.

Voi încheia cu propoziţia pe care o spun mereu pacientelor mele: Un control ginecologic anual vă salvează viaţa!

CSID: Când se impune scoaterea ovarelor?

Dr. Zorela Sgarbură: Când au o patologie care impune scoaterea lor, patologie benignă sau cancerul ovarian. Când scoatem ovarele profilactic? Atunci când facem o histerectomie unei femei la menopauză. Ovarele si-au încetat funcţia hormonală, aşa că le scoatem pentru a nu se canceriza în timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”