10 simptome care dau de gol cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o boală gravă, cu evoluţie silenţioasă, care afectează, în general, pacientele cu vârsta între 50-65 de ani, majoritatea acestora aflate la menopauză sau premenopauză. Cele mai multe paciente nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ele apar odată cu evoluţia bolii şi cu apariţia complicaţiilor.
  • Publicat:
10 simptome care dau de gol cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o boală gravă, cu evoluţie silenţioasă, care afectează, în general, pacientele cu vârsta între 50-65 de ani, majoritatea acestora aflate la menopauză sau premenopauză.

Cele mai multe paciente nu prezintă simptome în stadiile incipiente, ele apar odată cu evoluţia bolii şi cu apariţia complicaţiilor.

„Diagnosticul de cancer ovarian în stadiile incipiente este dat rar sau întâmplător. De cele mai multe ori, pacientele se prezintă pentru un control de rutină sau pentru alte afecţiuni din sfera genitală. Până şi în stadiile avansate, simptomele sunt lipsite de specificitate, de la alterarea stării generale, până la tulburări gastro-intestinale sau sângerări genitale”, subliniază medicul ginecolog Cristiana Boitan pentru Gândul.info.

10 semne care prevestesc cancerul ovarian

În opinia medicului specialist, tabloul clinic al cancerului ovarian poate include:

1. Durerile pelviene variază ca frecvenţă şi intensitate. Pelvialgiile sunt determinate, în general, de masele tumorale mari sau de aderenţele pe care acestea le formează cu organele învecinate.

2. Alterarea stării generale, caracterizată de astenie sau oboseală permanentă. Apare tardiv, în general ca urmare a instalării anemiei, dificultăţii de a respira, suprasarcinii de la nivelul sistemului cardiovascular şi a insuficienţei hepato-renale.

3. Pierderea în greutate. Mai mult de 5 kg într-o lună, pierdere neintenţionată şi nejustificată prin abordarea unui regim hipocaloric. Tumorile canceroase sunt consumatori energetici importanţi,  care se folosesc de resursele organismului pentru creşterea propriu-zisă.

4. Modificarea tranzitului intestinal, fie că este vorba despre constipaţie sau un tranzit accelerat. Constipaţia apare tot datorită compresiei pe segmentul terminal al colonului, prin crearea unui obstacol la acest nivel.

5. Sângerarea vaginală neregulată, care variază ca intensitate la femeile active hormonal (care nu sunt la menopauză). Aceste sângerări sunt în general rezultatul unui dezechilibru hormonal aparut în cazul tumorilor ovariene secretante de estrogen. Totodată, sângerarea survenită la o pacientă aflată în menopauză poate fi determinată de prezenţa stimulului hormonal prezent la nivel tumoral.

6. Senzaţia de balonare zilnică, ce se menţine mai multe săptămâni şi nu cedează la medicaţia administrată la domiciliu, trebuie investigată cu atenţie.

Distensia abdomenului apare prin creşterea în volum a tumorilor şi prin apariţia lichidului de ascită. De asemenea, alterarea motilităţii intestinale produce staza alimentelor la acest nivel, apariţia gazelor şi a distensiei intestinale.

7. Mărirea în volum a abdomenului, eventual în contextul unei pierderi ponderale semnificative. Aceasta este determinată de volumul mare de lichid de ascită sau de masa tumorală voluminoasă, ce se poate palpa, uneori, transabdominal.

8. Senzaţia de urinare frecventă şi de golire incompletă a vezicii apare prin fenomenul de compresie asupra vezicii urinare, care nu se mai umple la capacitatea obişnuită. Astfel, vezica trebuie golită des, iar cantitatea de urină este din ce în ce mai mică în timp. În fazele terminale, totuşi, poate apărea insuficienţa renală, prin afectarea şi prin obstrucţia căilor urinare, cu distensia rezervoarelor renale şi imposibilitatea de a urina.

9. Dispareunia este durerea apărută în timpul actului sexual. Tumorile canceroase ovariene sunt de obicei voluminoase şi apar bilateral. Orice tentativă de mobilizare poate produce durere de intensitate variată.

10. Manifestările paraneoplazice sunt simptome care nu se datorează prezenţei celulelor tumorale la nivel local. Aceste fenomene reprezintă răspunsul organismului în lupta împotriva tumorii. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt febra şi anemia.

„Stările de febrilitate apărute, de obicei, seara, fără a exista un focar infecţios evident, pot fi determinate de procesul tumoral necrotic-inflamator. Anemia este un semn comun multor afecţiuni cronice. În cazul tumorilor ovariene, anemia se produce prin prezenţa unor hemoragii cronice ale tumorilor ulcerate şi prin alterarea absorbţiei vitaminelor B6 şi B12 sau prin favorizarea distrugerii premature a globulelor roşii şi scăderea producţiei acestora”, precizează medicul ginecolog Cristiana Boitan, de la Centrele Ares, pentru Gândul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Boala Alzheimer: soluţii
Boala Alzheimer: soluţii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”