De ce apar durerile de spate? Explică un neurolog

Dr. Orest Bolbocean vorbește despre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate.
  • Publicat:
De ce apar durerile de spate? Explică un neurolog
Dr Orest Bolbocean, medic neurolog, foto arhivă

Unele simptome necesită o vizită de urgență la medicul neurolog: dureri iradiate pe membre, senzații de amorțeală, arsură, furnicături, deficite de forță, dar și dureri de spate, dureri de coloană verterbrală. Despre cauzele durerilor de spate, am stat de vorbă cu dr. Orest Bolbocean, medic neurolog practician și Doctor în Științe Medicale, cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, certificat în Kinesiologie aplicată și P-DTR.

CSÎD: De ce apar durerile de spate?

Dr. Orest Bolbocean: Sunt multiple cauze ale durerilor de spate, începând de la disfuncții musculo-ligamentare la afecțiuni reumatologice sau neoplazice. Sindroamele radiculare (compresia asupra rădăcinilor nervoase) sunt prezente în doar aproximativ 5-10% din cazuri la pacienții care se prezintă cu dureri de spate. Multiple studii publicate, nu au găsit corelația directă între modificările de la nivelul discurilor intervertebrale (discopatii, protruzii sau hernii de disc) și simptomele resimțite de pacienți. Cele mai frecvente cauze sunt de origine mecanică, care țin de structurile ce stabilizează coloana: vertebre, mușchi, ligamente, fascii.

 Durerile de spate pot avea și cauze neurologice

CSÎD: Ce diferențe la nivel de simptome sunt între durerile de spate din cauze neurologice și cele cauzate de probleme ortopedice?

Dr. Orest Bolbocean: Simptomele pot fi similare, contează momentul debutului acestora. Dacă durerile au apărut imediat sau la distanță scurtă de timp după un traumatism sau accident acestea pot avea cauza ortopedică (fracturi, fisuri ale osului). De asemenea, modificările avansate ale structurilor osoase (ex. coxartroza, gonartroza) sau rupturi ligamentare, cel mai frecvent întâlnite la nivelul genunchilui sau umărului pot necesită tratament ortopedic. Dacă nu avem în istoricul recent elementul traumatic, apariția simptomelor este insidioasă, progresivă sau se acutizează după mișcări uzuale, cel mai probabil este necesar un consult neurologic.

Teste frecvente în cabinetele de neurologie

CSÎD: Ce teste și analize sunt recomandate de obicei de medicul neurolog?

Dr. Orest Bolbocean: Examenul neurologic permite identificarea prezenței semnelor de afectare ale sistemului nervos central sau periferic. În dependență de tabloul clinic, pentru precizarea diagnosticului, pot fi indicate examene imagistice (IrM/CT), analize sanguine sau investigații electrofiziologice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân