Terapia cu nămol are efect antiinflamator și susține imunitatea

  • Publicat:
Terapia cu nămol are efect antiinflamator și susține imunitatea

Ne preocupă tot mai mult sănătatea noastră, starea noastră de bine și modul în care trăim. Te-ai gândit că bunăstarea noastră depinde (și) de utilizarea resurselor naturale? De multe ori căutăm soluții complicate din surse îndepărtate, uitând să acordăm atenție resurselor naturale în jurul nostru. Însă tocmai în simplitate constă rezolvarea.

În prezent, din ce în mai mulți oameni se întorc la simplitate și aleg soluțiile de tratament oferite de natură. Acestea nu sunt deloc puține, iar una dintre ele este terapia cu nămol. De altfel, tratamentul cu nămol, numit și peloidoterapie, a fost utilizat în forma empirică încă din cele mai vechi timpuri, de pe vremea grecilor și romanilor.

Această terapie termică este o practică foarte răspândită și apreciată, utilă celor care suferă de patologii ale sistemului osos și ale pielii – afecțiuni dermatologice, artropatii degenerative sau posttraumatice –  sau pur și simplu pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Este un tratament estetic și curativ cu origini foarte străvechi. Vechii romani acordau o importanță deosebită artei îngrijirii corpului, tratamentelor de bunăstare fizică și frumusețe care constau în băi termale, dar și terapiilor cu nămol.

Ce conține nămolul și câte tipuri există?

Nămolul este constituit dintr-o fracțiune lichidă (apă) și una solidă (săruri minerale, substanțe organice). De asemenea, în funcție de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetație), există trei tipuri principale de nămoluri terapeutice:

  • nămoluri sapropelice de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului)
  • nămoluri sapropelice de liman (Techirghiol, Eforie)
  • nămoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec)

Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu conține substanțe cu un puternic efect antiinflamator (în principal, cantități mari de clorură de sodiu), emolient (carbonat de calciu), hidratant (acizi humici – derivați din microflora și microfauna lacului), biostimulator (biostimuline, vitamine, auxine – compuși cu structură asemănătoare hormonilor feminini estrogen și progesteron – estrogenul fiind bine cunoscut pentru efectul de menținere a tinereții, elasticității și strălucirii pielii), respectiv efect de gomaj și detoxifiere prin cristalele de sare/minerale din structura sa și efectul de sudație (pielea transpiră) la temperatura de aplicare de 42 de grade Celsius.

Cum acționează și ce efecte produce terapia cu nămol?

Nămolurile acționează asupra corpului prin temperatură, presiune (în baia de nămol) și substanțele conținute, dintre care unele se pot absorbi prin piele (sulful, CO2, substanțele estrogenice). Toate acestea dezvoltă efecte locale și generale, la distanță, cum ar fi efectul analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin sau de reglare a imunității, explică medicul balneolog Cristina Jeremias Nagy.

Cum și unde poți beneficia de terapia cu nămol?

Sovata este locul minunat unde poți face împachetări calde cu nămol.

Acestea constau în aplicarea de nămol la temperatura de 40-45 de grade Celsius, în strat de diferite grosimi, în funcție de consistența nămolului. Durata tratamentului: 15-30 de minute, timp în care pacientul este așezat pe un pat terapeutic.

Împachetarea se face în triplu strat pentru a încetini pierderea căldurii (material textil nesintetic la interior, apoi mușama sau piele, iar la exterior o pătură), aflăm de la medicul specialist.

În plus, trebuie menționat că temperatura de indiferență a nămolului este de 38 de grade Celsius, deoarece sub această temperatură se pierde căldura din corp.

Indicațiile sunt identice cu cele ale băilor de nămol, cu mențiunea că, în cazul împachetărilor putem delimita mai precis zona de aplicație: întregul corp (împachetare generală), jumătatea superioară sau inferioară (împachetare parțială) sau doar pe zona de tratat împachetare locală) și, astfel, ne putem folosi de această metodă și în prezența unor contraindicații relative generale sau locale, aflăm de la medicul specialist.

La Sovata, „nămolul este folosit și sub formă de tampon vaginal, aplicat în condiții de igienă riguroasă, pe masa ginecologică, cu instrumentar steril, aplicat la temperatura de 35-40 de grade Celsius, timp de 15-30 de minute.

În acest caz, nămolul este omogenizat suplimentar, până când se ajunge la o granulație extrem de fină, respectiv este trecut printr-o prelucrare termică suplimentară ce crește cantitatea de estrogen și progesteron human-like existentă, prin eliberarea acestora din micile conglomerate de sare – fapt important în tratamentul infertilității feminine prin insuficiența ovariană”, punctează medicul balneolog.

Ce indicații specifice are tamponul cu nămol sapropelic?

Acesta este de ajutor în caz de infertilitate: îngustarea trompelor uterine, anexite, insuficiență ovariană, deficitul de fază luteală, endometrioză, hipoplazia uterină.

Însă, atenție! Ca în orice altă terapie, există și contraindicațiile specifice: ciclul menstrual, sarcina, fibromul uterin, chisturile de mari dimensiuni (peste 3,5 cm), stadiul acut al anexitei, sau termenul de sub 8 săptămâni postneosalpingostomie de dezobstrucție tubară sau alte intervenții chirurgicale în sfera genitală. Alte afecțiuni ginecologice: boala inflamatorie cronică pelvină, dereglările ciclului menstrual, sindromul premenstrual, prevenirea instalării menopauzei, menopauza instalată.

Dincolo de toate cele menționate, trebuie să știi că aplicațiile cu nămol au și efect cosmetic, prin hidratare și detoxifiere cutanată, exfoliere prin cristalele de sare și activarea circulației. Efectul obținut? Pielea devine catifelată, regenerată și strălucitoare.

Cristina Jeremias Nagy, medic specialist balneolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc