Alimentul de primăvară plin de fier, care împiedică formarea cheagurilor de sânge. Ce minuni poate face spanacul pentru sănătatea ta

  • Publicat:
Alimentul de primăvară plin de fier, care împiedică formarea cheagurilor de sânge. Ce minuni poate face spanacul pentru sănătatea ta
Foto: Shutterstock

Spanacul e considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente. Este bogat în numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate, mai ales fier, care ne ferește de anemie și are un rol important în transportul oxigenului în toate țesuturile.

Deși este un aliment foarte sănătos, spanacul trebuie consumat cu moderație de anumite persoane sau chiar evitat complet, dacă vorbim despre pacienții care urmează tratament cu anticoagulante.

Află ce efecte benefice poate avea spanacul asupra sănătății, care sunt posibilele reacții adverse în cazul consumului excesiv și cine trebuie să îl evite.

Ce beneficii are consumul de spanac

Spanacul este un aliment cu multiple beneficii, iar sfatul specialiştilor este să consumaţi spanac crud, decongelat, pregătit la aburi tot timpul anului. Este bogat în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP şi fluidizează sângele.

Prin consum repetat de spanac scade riscul formării cheagurilor în interiorul vaselor. Astfel, spanacul intră în protecţia cardiovasculară.

Această plantă trebuie inclusă în alimentaţie încă din copilărie, imediat după diversificare, alături de carne sau de ou. Spanacul contribuie la creşterea diurezei, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare. Aşadar, carnea spre exemplu va fi corect digerată şi asimilată.

Un alt motiv pentru care e indicat consumul de spanac se referă la proprietăţile lui antiinflamatorii.

Hrana înalt industrializată poate determina stări de inflamaţie în organism, care trebuie combătute cu orice preţ, pentru că pe fondul inflamaţiei generalizate se pot dezvolta bolile civilizaţiei moderne, printre care diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi unele forme de cancer.

În spanac găsim cantități mari de fier, vitamina A, vitamina K și folat. Fierul este esențial pentru prevenirea anemiei, vitamina A este importantă pentru vederea pe timpul nopții, dar și pentru creșterea și dezvoltarea celulară, reglarea funcțiilor sistemului imun și în reproducere, vitamina K este implicată în procesul de coagulare, iar folatul (Vitamina B9) sprijină metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi contribuie la maturarea celulelor roşii sanguine.

De asemenea, folatul din spanac previne defectul de tub neural și retard de creștere intrauterină la făt, motiv pentru care se recomandă consumul acestui aliment în timpul sarcinii.

Spanacul este bogat în vitamina E, care reduce stresul oxidativ, principalul vinovat de creşterea transaminazelor. Acesta este un factor de risc major al apariţiei ficatului gras.

Totodată, alimentele bogate în această vitamină pot să reducă riscul de obezitate, diabet, infarct, cancer sau chiar Alzheimer.

Nu în ultimul rând, spanacul ar putea fi o soluţie pentru persoanele care doresc să slăbească, scăzând pofta de dulciuri şi mâncare nesănătoasă cu până la 95%. Datorita continutului caloric mic (doar 23 de calorii pentru 100 de grame), el poate fi o sursă bună de fier pentru persoanele care au deficit, fără a avea un impact pe greutate.

spanacul
Sursa foto: Shutterstock

Ce reacții adverse poate avea spanacul

Consumat în cantități prea mari, spanacul poate duce la reacții mai puțin dorite. Pentru că este bogat în acid oxalic și purine, anumite persoane pot dezvolta pietre la rinichi sau gută dacă îl consumă în exces. Iar dacă suferiți deja de aceste afecțiuni, consumul în cantități mari de spanac vă poate agrava starea de sănătate, deoarece favorizează apariția inflamațiilor.

O altă atenționare vizează persoanele care iau tratament cu anticoagulante, cum este warfarina utilizată după un infarct miocardic sau în tromboza venoasă. În cazul acestora se recomandă evitarea spanacului, deoarece conține multă vitamina K, care în combinație cu medicamentele poate crește riscul de sângerare.

De evitat consumul excesiv de spanac și dacă vreți să preveniți crampele abdominale, balonarea, gazele intestinale sau diareea. Spanacul este bogat în fibre, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate.

Aveți mare grijă și dacă sunteți predispuși la alergii. Spanacul conține histamină, care poate determina reacții alergice în anumite cazuri.

Pentru a evita intoxicațiile, spălați foarte bine frunzele de spanac înainte de consum, pentru că au fost raportate cazuri de contaminare cu E. coli sau diverse pesticide care au determinat tulburări digestive.

10 alimente care fac bine ficatului, reduc colesterolul, ajută la slăbit. Sunt de post!
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Cum se consumă spanacul 

Frunzele verzi de spanac se consumă, la modul ideal, crude, în salată. Le puteți combina cu ulei presat la rece, semințe de susan şi zeamă de lămâie şi tocmai aţi obţinut reţeta unei salate care conţine atât clorofilă, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, dar şi grăsimi nesaturate.

Însă aceeaşi salată valoroasă se poate face și cu spanac decongelat. Se mixează (nefiert) cu ulei de măsline, cu zeamă de lămâie şi rezultă un produs gustos şi sănătos. Sucul de lămâie trebuie obligatoriu adăugat şi contribuie la absorbţia fierului non-hemic prezent în spanac.

Spanacul trebuie consumat rapid după ce este cules. În caz contrar, trebui să stea la temperatură contantă, în frigider, altfel îşi pierde proprietăţile. Spre exemplu, dacă luaţi spanac din piaţă şi acesta a fost ţinut o zi în soare, mare parte din calităţile lui nutritive au dispărut.

Spanacul congelat este o opţiune viabilă dacă a fost congelat rapid după recoltare. În acest fel, păstrează peste 90% dintre calităţile nutriţionale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân