Ce se întâmplă dacă mănânci dovlecel crud. 5 beneficii uimitoare ale acestui aliment ieftin

  • Publicat:

Dacă nu ai mâncat niciodată dovlecel crud, e timpul să o faci, mai ales dacă ești la dietă și ești „zgârcită” cu numărul de calorii! Acest aliment este adesea folosit doar în ciorbe, dar poate fi savurat și în stare crudă. Are un gust dulceag nemaipomenit și o textură crocant-moale care dă dependență. Poți să mănânci dovlecel crud tăiat cubulețe, bastonașe, rondele sau, de ce nu, dat pe răzătoare și adăugat în salată ori tăiat pe lungime, sub formă de spaghete. 

Află mai jos care sunt beneficiile consumului de dovlecel crud pentru silueta și sănătatea ta!

Dovlecelul crud e bun pentru slăbit

Pentru că are un conținut mare de apă (95%) și fibre, precum și un număr mic de calorii (o porție de 100 de grame = 17 calorii), dovlecelul crud este un aliat de nădejde în procesul de slăbire sau de menținere a greutății corporale.

Partea și mai bună este că acest aliment te ajută să te simți sătul mai mult timp (datorită fibrelor), așa că nu vei mai fi tentat să consumi dulciuri sau alte snacksuri între mese. Rezultă un aport caloric mai mic și, desigur, scădere în greutate.

Are efect antioxidant puternic

Dovlecelul consumat în stare crudă își păstrează toate vitaminele și mineralele intacte, iar aportul de fibre este considerabil mai crescut. Spre exemplu, în dovlecel crud găsim potasiu din belșug, un mineral foarte important pentru inimă, rinichi, musculatură.

De asemenea, este o sursă bogată în vitamina C, care joacă un rol major în producția de colagen, principala componentă a țesuturilor conjunctive și o proteină esențială pentru vindecarea mai rapidă a rănilor.

Nu mai puțin important este rolul vitaminei C în reducerea riscului de diverse forme de cancer sau afecțiuni, datorită puternicului efect antioxidant.

Ajută la reglarea tranzitului intestinal

Dovlecelul crud conține multe fibre care mențin un tranzit intestinal normal și previn constipația.

Totodată, fibrele solubile din dovlecelul crud „hrănesc” microbiomul intestinal, ajutând astfel la reglarea metabolismului și susținerea imunității.

Ține glicemia sub control

Consumul de fructe de pădure și legume bogate în fibre – printre care se numără și dovlecelul crud – este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, datorită faptului că este bogat în fibre, dar sărac în carbohidrați, dovlecelul crud (indice glicemic foarte redus – 2) este o gustare ideală și pentru cei care suferă deja de diabet și au dificultăți în a-și menține glicemia în parametri.

Protejează vederea

Dovlecelul este bogat în vitamina A, luteină și zeaxantină, antioxidați cu efect benefic asupra sănătății ochilor.

Mai multe studii au arătat că acești antioxidanți pot reduce riscul de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Dovlecelul balonează?

Dacă este consumat cu moderație, dovlecelul crud nu are acest efect de balonare. În schimb, dacă se exagerează cu cantitățile, fibrele solubile pot duce, într-adevăr la distensie abdominală însoțită de flatulență (gaze intestinale).

Prin urmare, bucură-te de o gustare sănătoasă ce constă în dovlecel crud, dar ține cont de cantitate! Un dovlecel e suficient.

Iar dacă te întrebi cum procedezi cu coaja dovlecelului, află că o poți consuma, nu e nevoie să o înlături (lucru valabil și în cazul castraveților). Cu condiția să speli bine de tot dovlecelul sub jet de apă rece sau să îl lași într-un amestec de apă și bicarbonat de sodiu câteva minute, pentru a elimina eventualele pesticide.

Dovlecel crud – valori nutriționale, calorii

Valorile nutriționale oferite de USDA pentru o porție de dovlecel crud (100 grame) sunt:

  • Calorii: 17
  • Grăsimi: 0.32 g
  • Carbohidrați: 3.11 g
  • Fibre: 1 g
  • Proteine: 1.21  g
  • Calciu: 16 mg
  • Potasiu: 261 mg
  • Magneziu: 18 mg
  • Fosfor: 38 mg
  • Sodiu: 8 mg
  • Vitamina C: 17.9 mg
  • Vitamina A: 10 mcg
  • Vitamina B9: 24 mcg
  • Vitamina K: 4.3 mcg

Surse:

Fraga CG, et al. (2019). The effects of polyphenols and other bioactives on human health, doi.org/10.1039/c8fo01997e

Holscher HD. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota, doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756

Langi P, et al. (2018). Carotenoids: From plants to food and feed industries, doi.org/10.1007/978-1-4939-8742-9_3

The role of potassium and sodium in your diet. (2021), cdc.gov/salt/potassium.htm

Wang P, et al. (2016). Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: A meta‐analysis, doi.org/10.1111/jdi.12376

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”