Tot ce trebuie să știi despre suplimentele cu colagen

Suplimentele cu colagen aduc sau nu beneficii organismului tău?
  • Publicat:
Tot ce trebuie să știi despre suplimentele cu colagen

Colagenul este acea proteină care menține pielea suplă și susține cartilajul care acționează ca un amortizor în articulații. Pe măsură ce îmbătrânim, însă, corpul secretă o cantitate din ce în ce mai mică de colagen. Sunt, însă, benefice suplimentele cu colagen?

 Efectele pierderii de colagen apărute odată cu înaintarea în vârstă sunt evidente. Pielea se lasă și încep să apară liniile fine și ridurile. Articulațiile se uzează și devin mai predispuse la artrită și alte leziuni.

Beneficiile colagenului pentru piele

Colagenul nostru natural ne menține pielea elastică și tânără. Poate și cel care se găsește în produsele cosmetice să facă același lucru? Specialiștii sunt de părere că, deși acum 3,4 ani nu ar fi avut aceeași părere, noile studii din domeniu arată că după consumul de suplimente cu colagen, apare o îmbunătățire reală a calității pielii.

Colagenul activează fibroblastele care declanșează producția de colagen, precum și cea de elastină, o proteină care face pielea mai întinsă. În studii s-a putut observa că persoanele care au luat colagen timp de câteva luni au văzut unele estompări ale ridurilor fine și ameliorarea pielii uscate.

Cu toate acestea, studiile sunt încă la început și e nevoie de mai multe informații pentru putea spune cu exactitae cât sunt de folositoare suplimentele cu collagen.

Beneficiile colagenului pentru articulații

Colagenul alcătuiește cartilajul articular, țesutul care acoperă capetele oaselor la nivelul articulațiilor și le permite să se deplaseze ușor. “Deoarece cartilajul se deteriorează în osteoartrită, s-a considerat pentru multă vreme că dacă am putea oferi corpului un supliment precum colagenul, acest lucru ne-ar ajuta să refacem cartilajul, spune Nancy E. Lane, un profesor de medicină și reumatologie de la Universitatea din California. „Adevărul este foarte departe”, a concluzionat specialista.

Efectele pierderii de colagen legate de vârstă sunt evidente. Există foarte puține dovezi care să arate fapul că suplimentele de colagen ajută la artrită. Multe dintre studiile care au fost făcute nu au fost bine concepute, în vreme ce studiile bine realizate nu au confirmat faptul că aceste suplimente au redus pierderea cartilajului sau au ușurat durerea cauzată de artrită.

Suplimentele de colagen nu vor face rău dacă doriți să le încercați: „Dacă ajută, bine”, spune Lane, „Dar nu vor împiedica deteriorarea articulației”, continuă ea. Puteți obține mai multe beneficii din terapia fizică și exerciții precum mersul pe jos și înotul pentru a întări mușchii din jurul articulației, precum și medicamente antiinflamatoare nesteroidice topice (AINS) pentru ameliorarea durerii și inflamației.

Tipuri de colagen

Corpurile noastre sunt formate din 16 tipuri de colagen. Cea mai mare parte este de tip I, II sau III. Tipul I se află în piele, tendoane și oase. Tipul II este în cartilaj. Tipul III se află în piele și mușchi.

Suplimentele de colagen vin sub diferite forme, în funcție de modul în care sunt preparate. Acestea includ gelatina, colagenul hidrolizat și colagenul denaturat.

Gelatina este în principiu gătită – tratată termic pentru a sparge proteinele mai mari în bucăți mai mici. Colagenul hidrolizat – folosit în majoritatea cercetărilor pentru că poate fi absorbit mai ușor – este descompus și mai mult, în lanțuri mai mici de aminoacizi – elementele constitutive ale proteinelor. Colagenul denaturat nu este defalcat.

Colagenul utilizat în suplimente provine de la animale, cum ar fi vaci, porci și animale marine – meduze, corali, rechini și alți pești. Colagenul vegan este, de asemenea, disponibil, dar specialiștii nu îl recomandă, În plus, majoritatea cercetărilor efectuate au folosit colagen de la animale.

Este sigur de folosit?

Suplimentele cu colagen sunt în general sigure, spun specialiștii. Majoritatea efectelor secundare raportate în urma utilizării lor sunt ușoare, incluzând tulburări de stomac și diaree.

Dacă sunteți interesat să încercați colagenul pentru piele sau articulații, probabil că nu există niciun rău în a face acest lucru. Important este să nu faceți achiziția așteptând rezultate spectaculoase. Șansele sunt ca orice îmbunătățire pe care o vedeți să fie subtilă, în cel mai bun caz.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Radiofrecvența multipolară: beneficii
Radiofrecvența multipolară: beneficii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân