Dr. Anca Hâncu: Ce alimente ajută microbiomul intestinal și ne influențează starea de bine

Microbiomul intestinal are un rol important în sănătatea întregului organism.

Microbiomul intestinal este important pentru mai multe aspecte ale sănătății, printre care și sistemul imunitar. Am stat de vorbă cu doamna dr. Anca Hâncu, nutriționist, despre rolul microbiomului în organism.

„Microbiomul este unic pentru fiecare persoană în parte, fiind influențat de dietă, stilul de viață, sex, starea de sănătate, expunerea la mediu și locul unde suntem, de aceea este bine să mâncăm alimente din zona de unde suntem”, ne-a spus Dr. Anca Hâncu, nutriționist. Din păcate, echilibrul microbiomului se disturbă foarte ușor în prezența stresului, a supărărilor și a unei diete vestice. Dieta caracterizată prin alimente ultraprocesate, rafinate, aport ridicat de zaharuri și grăsimi.

Microbiomul intestinal este ajutat de un model alimentar bogat în legume, vegetale și fructe, dar echilibrat și cu lactate inclusiv chefir, dar și carne de bună calitate, în special carne albă. Însă, cel mai important, totul cu măsură, moderat și echilibrat.

Diferența dintre prebiotice și probiotice constă în faptul că prebioticele sunt acele alimente care vor aduce hrana pentru bacteriile din microbiom, adică legume și fibre care, prin digestie, devin acizi grași cu lanț scurt, acestea devenind hrană pentru bacteriile bune. Probioticele se găsesc în culturile din chefir, iaurt, lapte bătut, sana, murăturile fermentate în sare, tradiționalul borș.

Microbiomul intestinal influențează și starea de bine a omului și există în literatura de specialitate nenumărate cercetări cu privire la  psihobiotice, ne-a povestit Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist. Acestea, când sunt ingerate, influențează nu numai buna dispoziție, dar și memoria și cogniția, starea mintală generală, echilibrul emoțional al acelei persoane. Aceste psihobiotice sunt individuale, în funcție de fiecare persoană. Există analize ale microbiomului intestinal în urma cărora putem face recomandări cu privire la dietă, dar și cu privire la tipul de probiotice de care are nevoie acea persoană. Astfel, vom ști exact de ce are nevoie microbiomul intestinal al acelui pacient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Anca Hâncu - Medic generalist, Doctor in stiinte medicale, Nutritionist
Dr. Anca Mihaela Hâncu este Medic acreditat la nivel european în Medicina Stilului de Viață, Medic Generalist, Nutriționist, Doctor în Științe Medicale, Coordonator Centru de Medicina Stilului de Viață. A contribuit activ la educația medicală prin proiecte de stil de viață sănătos. În ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic generalist, Doctor in stiinte medicale, Nutritionist
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult