Fructele cu cel mai mult zahăr – de evitat în cura de slăbire sau dacă suferi de diabet!

Care sunt fructele cu cel mai mult zahăr care trebuie evitate la dietă și dacă ai diabet și ce fructe au un indice glicemic scăzut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fructele cu cel mai mult zahăr - de evitat în cura de slăbire sau dacă suferi de diabet!
Sursa foto: Shutterstock

Printre fructele cu cel mai mult zahăr se numără bananele foarte coapte, dar și mult iubitul pepene roșu, pe care l-am devora non-stop în timpul verii. De asemenea, anumite fructe deshidratate au un indice glicemic foarte mare și trebuie evitate dacă vrei să slăbești sau să ții sub control glicemia. 

Fructele fac parte din orice regim alimentar sănătos, dar unele dintre ele ar trebui consumate cu moderație la dietă sau chiar evitate dacă suferim de diabet. Pe lângă pleiada de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, în fructe se găsește și fructoză, adică zahăr.

Dar asta nu înseamnă că fructele trebuie evitate dacă ai diabet. Din contră, împreună cu legumele, cerealele, proteinele și grăsimile de calitate, fructele întregesc regimul alimentar sănătos pentru pacienții cu diabet, scrie National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Fructele cu cel mai mult zahăr trebuie în schimb evitate sau consumate în cantitate mai mică pentru a preveni creșterea glicemiei. Care sunt acestea și ce fructe sunt sigure la dietă și în caz de diabet aflăm în cele ce urmează.

Care sunt fructele cu cel mai mult zahăr

În cazul în care vrei să dai jos câteva kilograme sau ești diagnosticat cu diabet și vrei să ții sub control glicemia, acestea sunt fructele pe care ar trebui să le eviți sau măcar să le consumi mai rar ori în cantitate mai mică:

Aceste fructe au un indice glicemic mediu spre mare (peste 56), deci mulți carbohidrați, respectiv zahăr.

Fructele cu cel mai puțin zahăr

Pe de altă parte, fructele considerate „sigure” pentru diabetici și cei care vor să slăbească – desigur, consumate în cantități rezonabile – sunt următoarele:

În concluzie, ai grijă ce fructe mănânci, dar mai ales fii atent la cantitate! Oricât de sănătos ar fi un aliment, consumat în exces acesta devine nociv pentru organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum ne formăm obiceiuri noi în 4 pași
Cum ne formăm obiceiuri noi în 4 pași
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”