Consumul excesiv de alimente cu indice glicemic ridicat, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare

  • Publicat:
Consumul excesiv de alimente cu indice glicemic ridicat, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare
Sursa foto: Shutterstock

Dieta cu indice glicemic ridicat este asociată cu un risc crescut de a avea un eveniment cardiovascular major și de a muri, arată datele unui studiu recent publicat. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în New England Journal Of Medicine.

Potrivit studiului, cu cât mâncăm mai mulți carbohidrați – sau alimente cu indice glicemic ridicat – cu atât riscul de a ne confrunta cu boli cardiovasculare este mai crescut. Chiar dacă avem sau nu boli preexistente!

Cercetarea s-a desfășurat pe parcursul a 10 ani și a inclus 137.851 participanți de pe cinci continente, cu vârste între 35 și 70 de ani.

Cele mai multe cifre cu privire la asocierea între indicele glicemic și bolile cardiovasculare vin din rândul populațiilor vestice bogate, în vreme ce informațiile din alte țări, cu venituri mici sau medii, sunt puține. Pentru a umple acest gol, avem nevoie de date de la o populație mai extinsă geografic și mai diversă, se arată în studiu.

Pe parcursul studiului au fost înregistrate 8.252 de evenimente cardiovasculare majore (infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă) și 8.780 de decese.

Analizând datele, experții au descoperit că persoanele cele mai expuse riscului de deces și boli cardiovasculare sunt cele care au un regim alimentar bogat în alimente cu index glicemic ridicat.

Astfel de alimente (de consumat cu moderație) sunt: berea, cartofii prăjiți, făina albă, zahărul, sucurile îndulcite, chipsurile, pizza, ketchup, orezul, pastele.

Sursa: nejm.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân