A fost făcut primul transplant de trahee din lume. Pacienta are 57 de ani

O femeie în vârstă de 57 de ani a beneficiat de primul transplant de trahee din lume. Intervenția a fost descrisă ca fiind ”complexă”, cu peste 50 de specialiști.
  • Publicat:
A fost făcut primul transplant de trahee din lume. Pacienta are 57 de ani
Foto: shutterstock

O femeie din New York se bucură de o nouă trahee după ce a beneficiat de primul transplant de trahee din lume. Corzile vocale ale Soniei Sein și traheea au fost distruse în momentul în care a fost intubată, după ce viața ei a fost pusă în pericol de un atac de astm în urmă cu șase ani. Traheea este o parte a sistemului respirator care poartă aerul către plămâni și elimină dioxidul de carbon. Aceasta conectează laringele cu plămânii și este importantă pentru o funcționare normală a plămânilor, a sistemului imunitar și respirației.

Sein, în vârstă de 57 de ani, a trecut prin numeroase proceduri medicale pentru a încerca să rezolve problemele cu care se confrunta, motiv pentru care s-a ales temporar cu o gaură în gât pe care era nevoită să o acopere pentru a putea vorbi.

”Cred că am trăit mai mult în spital decât acasă”, a povestit femeia la Good Morning America. ”Nu puteam să alerg, să merg la plajă, să râd, să dansez”, a continuat.

Transplantul de trahee: după 6 ani, a putut respira din nou, pe gură

Una dintre cele mai mari frici pe care a trăit-o era teama că se poate sufoca în somn din cauza afecțiunii de sănătate pe care o avea. Femeia a intrat în contact cu Erc Genden, medic specializat în chirurgia gâtului și capului la spitalul Mount Sinai din New York, fiind ulterior cel care s-a ocupat de procedura de transplant de trahee, care nu s-a mai făcut vreodată. Sein povestește că în luna ianuarie a fost sunată pentru a fi anunțată că s-a găsit un donator. Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții spitalului Mount Sinai, femeia a fost sub procedură timp de 18 ore, iar intervenția, care a fost descrisă fiind una ”complexă”, a necesitat peste 50 de specialiști.

În timpul operației, echipa chirurgicală a îndepărtat traheea donatorului și vasele de sânge asociate și le-au reconstruit în interiorul femeii de 57 de ani, de la plămâni către laringe. De asemenea, au folosit o porțiune din esofagul și glanda tiroidă ale femeii pentru a ajuta la transmiterea sângelui către noua trahee. După procedură, Sein a putut respira pe gură pentru prima oară în ultimii șase ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”