A fost făcut primul transplant de trahee din lume. Pacienta are 57 de ani

O femeie în vârstă de 57 de ani a beneficiat de primul transplant de trahee din lume. Intervenția a fost descrisă ca fiind ”complexă”, cu peste 50 de specialiști.
  • Publicat:
A fost făcut primul transplant de trahee din lume. Pacienta are 57 de ani
Foto: shutterstock

O femeie din New York se bucură de o nouă trahee după ce a beneficiat de primul transplant de trahee din lume. Corzile vocale ale Soniei Sein și traheea au fost distruse în momentul în care a fost intubată, după ce viața ei a fost pusă în pericol de un atac de astm în urmă cu șase ani. Traheea este o parte a sistemului respirator care poartă aerul către plămâni și elimină dioxidul de carbon. Aceasta conectează laringele cu plămânii și este importantă pentru o funcționare normală a plămânilor, a sistemului imunitar și respirației.

Sein, în vârstă de 57 de ani, a trecut prin numeroase proceduri medicale pentru a încerca să rezolve problemele cu care se confrunta, motiv pentru care s-a ales temporar cu o gaură în gât pe care era nevoită să o acopere pentru a putea vorbi.

”Cred că am trăit mai mult în spital decât acasă”, a povestit femeia la Good Morning America. ”Nu puteam să alerg, să merg la plajă, să râd, să dansez”, a continuat.

Transplantul de trahee: după 6 ani, a putut respira din nou, pe gură

Una dintre cele mai mari frici pe care a trăit-o era teama că se poate sufoca în somn din cauza afecțiunii de sănătate pe care o avea. Femeia a intrat în contact cu Erc Genden, medic specializat în chirurgia gâtului și capului la spitalul Mount Sinai din New York, fiind ulterior cel care s-a ocupat de procedura de transplant de trahee, care nu s-a mai făcut vreodată. Sein povestește că în luna ianuarie a fost sunată pentru a fi anunțată că s-a găsit un donator. Potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanții spitalului Mount Sinai, femeia a fost sub procedură timp de 18 ore, iar intervenția, care a fost descrisă fiind una ”complexă”, a necesitat peste 50 de specialiști.

În timpul operației, echipa chirurgicală a îndepărtat traheea donatorului și vasele de sânge asociate și le-au reconstruit în interiorul femeii de 57 de ani, de la plămâni către laringe. De asemenea, au folosit o porțiune din esofagul și glanda tiroidă ale femeii pentru a ajuta la transmiterea sângelui către noua trahee. După procedură, Sein a putut respira pe gură pentru prima oară în ultimii șase ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc