Pepene galben: ce beneficii are fructul favorit al verii

Iată de ce să mănânci pepene galben și cum îți ajută organismul acest fruct delicios și plin de nutrienți esențiali.
  • Publicat:
Pepene galben: ce beneficii are fructul favorit al verii
Foto: shutterstock

Cu siguranță pe lista fructelor favorite din sezonul cald se numără și pepenele galben și te înțelegem perfect. Pe lângă gustul absolut delicios, acest fruct este un pachet de nutrienți esențiali de la antioxidanți care luptă împotriva constipației, până la fibre. În plus, este un fruct versatil care poate fi consumat fie proaspăt, fie pe grill sau direct din congelator, pe post de înghețată. Iată de ce să mănânci pepene galben și cum îți ajută organismul.

Pepene galben: valori nutriționale

Acest fruct este bogat în vitamina C, potasiu, magneziu, arată un studiu din 2019. De asemenea, este bogat în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, menită să sprijine funcțiile sistemului imunitar și sănătate pielii și vederii, arată National Library of Medicine. Pe lângă faptul că este bogat în fibre, conține și foarte multă apă, ceea ce ajută la digestie. 160 de grame de pepene galben conțin:

  • 54 calorii
  • 1 gram proteină
  • 0 grame grăsimi
  • 13 grame carbohidrați
  • 1 gram fibre
  • 13 grame zahăr

Pepene galben: beneficii pentru sănătate

Luptă împotriva stresului oxidativ

Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți pe care-i conține pepenele galben este vitamina C, ceea ce înseamnă că ajută la combaterea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi înainte ca aceștia să se acumuleze în organism și să distrugă celulele. Stresul oxidativ este un risc crescut pentru bolile cronice precum bolile cardiovasculare și cancerul. Mai mult, vitamina C ajută organismul să regenereze vitamina E, un alt antioxidant.

Sprijină sistemul imunitar

Datorită vitamine C și beta-carotenului, pepenele galben protejează sistemul imunitar. Vitamina C sprijină regenerarea noilor țesuturi din organism, ceea ce duce la o vindecare sănătosă și rapidă a rănilor. De asemenea, există cercetări care sugerează că vitamina A sprijină producția și creșterea celulelor imunitare.

Ajută la o digestie sănătoasă

Pepenele galben conține atât fibre solubile, cât și fibre insolubile și, din fericire, ambele sunt ideale pentru un tract digestiv sănătos. Pentru început, fibrele solubile când intră în contact cu apa sau alte lichide din tractul gastrointestinal formează o substanță similară unui gel care ajută la formarea scaunului și îmbunătățește constipația și diareea, informează Universitatea Oregon State. De cealaltă parte, fibrele insolubile nu se amestecă cu apă, ceea ce ajută la transportarea alimentelor prin tractul digestiv prevenind și ameliorând constipația.

Pepenele galben te ajută să te hidratezi

Dacă știi că nu consumi suficientă apă, pune-ți baza în pepenele galben. Potrivit Academiei de Nutriție și Diete, pepenele galben conține 90% apă, iar organismul nostru are nevoie de acest fluid pentru digestie, metabolism, controlul tensiunii arteriale, procesul de detoxifiere a ficatului și rinichilor. De asemenea, apa este esențială pentru transportarea nutrienților în organism și reglarea temperaturii, pentru că deshidratarea poate produce simptome precum stări de greață, amețeli, stări de oboseală, spasme musculare sau constipație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Alergia la ambrozie: diagnostic și tratament