Struguri fără sâmburi modificați genetic. Beneficii și dezavantaje pentru sănătate

16.11.2020
Struguri fără sâmburi modificați genetic. Beneficii și dezavantaje pentru sănătate

Struguri fără sâmburi și brânză cu mucegai – o combinație care îmi place la nebunie! Dar cât de sănătoși și naturali sunt oare delicioșii struguri fără sâmburi? Ei bine, nu prea naturali, dacă ținem cont că sunt modificați genetic pentru a ne scuti de sâmburi.

Sâmburii de struguri sunt destul de greu de digerat, un pic amărui și nu tuturor le plac, așa că specialiștii în ingineria alimentară au găsit o metodă să ne scape de acest disconfort, dar cu un preț.

Procesul prin care sunt obținuți struguri fără sâmburi

Strugurii fără sâmburi sunt obținuți printr-o tehnică numită partenocarpie și se referă la dezvoltarea unui fruct fără fertilizare prealabilă – motiv pentru care astfel de fructe fără sâmburi sunt cunoscute și sub denumirea de „fructe virgine”.

Acest proces poate avea loc fie natural, ca urmare a unei mutații, fie poate fi indus artificial, prin polenizare cu material modificat genetic sau prin injectarea fructului cu substanțe chimice sintetice, scrie livestrong.

Sâmburii de struguri sunt bogați în uleiuri esențiale, vitamine și minerale, dar și fitoestrogeni, care au un rol important în prevenirea bolilor de inimă, mai ales în cazul femeilor.

De asemenea, sâmburii sunt surse excelente de fibre, care ajută la suprimarea apetitului, reglează tranzitul intestinal și echilibrează nivelul glicemiei. În lipsa acestor sâmburi, strugurii își pierd din proprietățile miraculoase, deci acesta ar fi un dezavantaj major.

O altă bilă neagră a fructelor fără sâmburi – naturaliștii se tem că partenocarpia va duce la pierderea biodiversității.

Sunt și avantaje!

În schimb, partenocarpia de care am amintit mai sus are și câteva avantaje: fructul nu este afectat de dăunători și de temperaturile prea ridicate sau prea scăzute. În plus, fructul își menține textura (cum e cazul pepenelui verde și al vinetelor fără sâmburi), așa cum a arătat un studiu publicat în jurnalul Nutrients.

Mai mult decât atât, „desâmburarea” fructului poate preveni intoxicația cu cianură, substanță care se regăsește în sâmburii unor fructe precum merele sau caisele.

În concluzie, nu e nici rău, dar nici prea grozav să mănânci sâmburi fără struguri. Important e să îi consumi cu moderație, în stare proaspătă, de orice soi ar fi, pentru că au un conținut destul de mare de zahăr.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut: tehnici de a ne respecta promisiunile față de noi înșine