Tratament naturist pentru diabet zaharat. Ce alimente și plante medicinale ajută la reglarea glicemiei și colesterolului din sânge

Diabet zaharat ➤ Tipuri de diabet zaharat ➤ Simptomele diabetului zaharat ➤ Tratament naturist pentru diabetul zaharat ➤ Regim alimentar în diabetul zaharat
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratament naturist pentru diabet zaharat. Ce alimente și plante medicinale ajută la reglarea glicemiei și colesterolului din sânge
Sursa foto: Shutterstock @NChi

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină caracterizată prin tulburări ale întregului metabolism și se declanșează atunci când cantitatea de insulină secretată în organism nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa.

 Dr. Oana Bogdana Al-Zaben, Nutriționist-Dietetician, detaliază care sunt tipurile și simptomele diabetului, ce complicații pot apărea, în ce constă regimul alimentar și ce tratament naturist poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Tipuri de diabet zaharat

Diabetul poate fi de 3 tipuri:

Diabet zaharat de tip 1 – (insulinodependent) este frecvent diagnosticat în copilărie și sub vârsta de 30 de ani, nu este asociat cu greutatea în exces și constituie 10% din totalul cazurilor de diabet.

Diabet zaharat de tip 2 – este cea mai întâlnită formă de diabet, diagnosticat de obicei la persoanele cu vârste peste 30 de ani (dar poate apărea la orice vârstă) și este asociat frecvent cu obezitatea, sedentarismul și stilul de viață haotic.

Diabetul gestațional – această formă de diabet apare în timpul sarcinii la femeia care nu a avut niciodată diabet și dispare de obicei după naștere.

Diabet zaharat: cele mai frecvente simptome

  • Senzație de sete permanentă;
  • Urinare frecventă;
  • Creșterea poftei de mâncare;
  • Oboseală;
  • Somnolență;
  • Iritabilitate;
  • Vedere neclară;
  • Piele uscată;
  • Dificultate în vindecarea rănilor;
  • Infecții frecvente ale pielii sau ale tractului urinar.

Complicațiile diabetului zaharat

Tratament naturist pentru diabetul zaharat

Schimbarea stilului de viață, dietoterapia, împreună cu tratamentul alopat și tratamentul naturist ne pot ajuta să ținem boala sub control și să împiedicăm apariția complicațiilor.

  1. Gymnema Sylvestre – plantă originară din Peninsula Arabică și China, care are efecte de inhibiţie a absorbţiei glucidelor la nivel intestinal şi stimularea secreției de insulină; stimulează regenerarea celulelor beta-pancreatice;
  2. Meramieh – această plantă medicinală are o istorie îndelungată în țările arabe, fiind un remediu eficient împotriva diabetului zaharat.
  3. Frunzele de dud – au efect hipoglicemiant prin inhibarea unor enzime din metabolismul glucidic. Acest remediu naturist se poate asocia și cu alte plante hipoglicemiante cum ar fi afinul, brusturele, păpădia și anghinarea.
  4. Tinctura din frunze de nuci – ajută la normalizarea glicemiei prin stimularea secreției pancreatice de insulină; are şi acţiune tonică, energizantă la nivel fizic şi psihic.
  5. Spirulinaeste o algă benefică întregului organism, bogată în proteine vegetale care scade glucoza, colesterolul şi trigliceridele.

Regim alimentar pentru persoanele cu diabet zaharat

În cazul diabetului zaharat, niciun tratament medicamentos nu poate înlocui regimul alimentar. Iată câteva recomandări:

  • Înlocuiți alimentele procesate și toate formele de zahăr cu alimente integrale;
  • Consumați o cantitate slab-moderată de proteine; sunt de preferat proteinele de calitate, cum ar fi ouăle de casă, peștele și carnea de pasăre;
  • Evitați alimentele procesate, bogate în colesterol, alimentele cu grăsimi saturate și cu un conținut ridicat de sare;
  • Mențineți o greutate corporală sănătoasă;
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat;
  • Reduceți nivelul de stres și practicați meditația;
  • Optimizați-vă sănătatea intestinală;

Mai multe studii au demonstrat faptul că persoanele obeze au bacterii intestinale diferite decât persoanele suple. O cercetare recentă efectuată în acest sens a arătat că bacteriile intestinale pot influența riscul apariției diabetului. Din fericire, optimizarea florei intestinale este relativ ușoară. Puteți să vă restabiliți bacteriile bune din corp consumând cu regularitate alimente fermentate sau luând un supliment probiotic de calitate.

Modalitatea ideală de a optimiza nivelul de vitamina D din corp este prin intermediul expunerii protejate la soare. De asemenea, este bine de știut faptul că vitamina D influențează practic fiecare celulă din corp și este unul dintre cei mai puternici factori de prevenire a cancerului.

Pacienții care au fost diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să urmeze o dietă specială, care să le satisfacă nevoile nutriționale și care să îi ajute să își țină glicemia sub control, iar regimul alimentar va contribui la sănătatea pacienților împreună cu tratamentul medicamentos, activitatea fizică regulată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Organismul tuturor este unic, de aceea meniul pentru diabet trebuie să fie personalizat, în funcție de istoricul medical, analizele medicale, alimentele preferate, înălțime, greutate, vârstă etc. În aceste situații vă recomand să apelați la ajutor specializat.

Drd. Greblă Oana Bogdana, Nutriționist-Dietetician la Cabinetul Medical de Nutriție – NutriMED Cluj Napoca
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Bogdana Greblă - Nutriționist-Dietetician
Dr. Oana Bogdana Greblă este pregătită să te asculte fără să te judece, să îți ofere o opinie obiectivă cu privire la situația ta, să te ajute să-ți descoperi potențialul maxim, să ai un stil de viață mai sănătos și să slăbești corect fără suplimente alimentare, fără înfometare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”