Fructele care trebuie evitate la micul dejun. Dau arsuri la stomac, palpitații și balonează

  • Publicat:

Fructele sunt indicate în orice regim alimentar sănătos, dar unele dintre ele trebuie consumate cu precauție, mai ales dimineața. Spre exemplu, știai că roșiile (da, sunt fructe!) consumate pe stomacul gol, la prima oră, pot crește riscul de aciditate la stomac? În aceeași categorie intră citricele, adică portocalele, kiwi, ananasul sau grepfrutul. 

Din păcate, pentru mulți dintre noi, micul dejun „perfect” constă într-o cafea, un iaurt, un covrig şi o portocală. Nu e de mirare că spre prânz ne confruntăm cu dureri de stomac, balonare, arsuri gastrice, gaze intestinale sau stări de oboseală. Astfel de alegeri alimentare la primele ore ale zilei sunt nepotrivite.

Descoperă care sunt fructele de evitat dimineața pe stomacul gol, dar și alimentele indicate la micul dejun.

Fructele de evitat dimineața, pe stomacul gol

Alimentele prezentate mai jos sunt sănătoase (cu excepţia dulciurilor, a băuturilor carbogazoase şi a făinoaselor), deci le poţi consuma fără griji, dar niciodată la prima oră, pe stomacul gol.

Citrice (portocale, grepfrut, mandarine, clementine, lămâie, kiwi, ananas) – sunt bogate în acizi care pot cauza arsuri stomacale şi pot creşte riscul de gastrită şi ulcer gastric.

Roşii – conţin niveluri mari de tanini, substanţe care cresc riscul de aciditate la stomac.

Banane – duc la o creştere rapidă a nivelului de magneziu din sânge, ceea ce poate favoriza aritmia cardiacă.

Pere, gutui, mere – pot agresa mucoasa stomacului, ducând la tulburări digestive.

Castraveţi – pot duce la arsuri de stomac, flatulenţă şi dureri abdominale, mai ales când sunt consumați pe stomacul gol.

Pâine albă şi produse de patiserie – astfel de alimente conţin gluten, care poate irita mucoasa stomacului, cauzând flatulenţă, balonare şi constipaţie.

Dulciuri – din cauza cantităţii enorme de zahăr din aceste alimente, pancreasul secretă prea multă insulină. Prin urmare, zahărul din sânge va scădea anormal de mult (hipoglicemie). Să nu te mire că, la puţin timp după înfulecarea unei ciocolate, te vei simţi lipsită de energie, îţi vor tremura mâinile sau nu te vei putea concentra deloc.

Băuturi carbogazoase – reduc fluxul sangvin în sistemul digestiv, ca să nu mai vorbim de efectul nociv al zahărului. Drept urmare, digestia va avea de suferit, la fel şi glicemia.

Condimente – alimentele picante pot irita mucoasa stomacului, favorizând producţia excesivă de acid gastric, ceea ce duce la apariţia arsurilor, dar şi la creşterea tensiunii arteriale.

10 alimente sănătoase ce pot fi consumate pe stomacul gol

Am văzut ce nu e bine să mâncăm la prima oră, acum e vremea să aflăm şi care sunt alimentele recomandate de specialişti pentru micul dejun.

Miere – conţine zaharuri naturale ce conferă energie şi bună-dispoziţie, datorită secreţiei hormonului fericirii, serotonina. Totodată, este un „combustibil” pentru creier, pregătindu-ne să înfruntăm o zi încărcată la locul de muncă.

Ovăz – conţine fibre solubile, ceea ce reduce nivelul colesterolului, dar creează şi un strat protector asupra membranei stomacului, prevenind efectele negative cauzate de acidul stomacal produs în exces.

Hrişcă – stimulează sistemul digestiv şi este o sursă excelentă de proteine, fier şi vitamine, asigurându-ţi energie întreaga zi.

Terci de mălai – ajută la eliminarea toxinelor şi metalelor grele din organism, normalizează microflora intestinală şi conferă saţietate pe termen lung.

Germeni de grâu – două linguriţe de germeni de acest tip îşi asigură 15% din doza zilnică recomandată de vitamina E şi 10% din cea de acid folic. De asemenea, ameliorează tranzitul intestinal, scăpându-te de constipaţie.

Pepene roşu – este bogat în apă, deci oferă organismului necesarul de lichide (prevenind astfel bolile de rinichi), şi contribuie la sănătatea ochilor şi a inimii, datorită conţinutului crescut de licopen.

Afine – antioxidanţii din aceste fructe micuţe reglează tensiunea arterială, accelerează metabolismul şi sporește puterea de concentrare.

Pâine integrală – carbohidraţii complecşi, numiţi şi carbohidraţi „buni”, și fibrele ajută la menţinerea energiei pe parcursul zilei şi țin în frâu pofta de mâncare.

Nuci – normalizează pH-ul din stomac şi îmbunătăţesc funcţia digestivă. Sunt bune și pentru sănătatea creierului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân