Cum scazi colesterolul fără medicamente. 5 reguli simple

Cum scazi colesterolul fără medicamente - reguli simple de alimentație pentru a aduce colesterolul la valorile normale.
  • Publicat:

Nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul alimentației sănătoase, fără să apelezi la medicamente. Este bine cunoscut faptul că excesul de colesterol de pe vasele de sânge este un factor major de risc în apariția bolilor grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Dacă nu ții nivelul colesterolului sub control, riști să dezvolți, în primă fază, hipertensiune arterială, principala cauză a bolilor cardiovasculare. Valorile normale ale colesterolului total nu trebuie să depășească 200 mg/dl.

Grăsimile sănătoase, fibrele și antioxidanții din anumite alimente au un rol esențial, acționând similar statinelor, o clasă de medicamente folosite frecvent pentru reducerea colesterolului. La fel și renunțarea la fumat, dacă ai acest viciu, precum și limitarea consumului de alcool.

Află mai jos ce reguli simple de alimentație trebuie să respecți pentru a aduce nivelul colesterolului la valorile normale, fără medicamente.

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Mănâncă zilnic fructe și legume proaspete

Cea mai mare greșeală în privința alimentației este să nu ne facem „norma” de 5 fructe și legume zilnic. Aceste alimente sunt foarte importante în reglarea colesterolului, deoarece conțin steroli, care acționează țintit asupra grăsimilor din sânge.

În special merele sunt fructe recomandate pentru scăderea colesterolului, deoarece au în compoziție pectină și alte substanțe benefice care reduc nivelul colesterolului rău și îl cresc pe cel bun, îmbunătățind totodată microbiota intestinală.

Alte fructe și legume pe care ar trebui să le consumi mai des sunt: perele, caisele, avocado, broccoli, morcovii și varza de Bruxelles.

Citește și: Ce înseamnă consum excesiv de fructe. Cantitatea indicată de fructe ca să nu ai probleme cu ficatul

Alege alimente bogate în grăsimi sănătoase

În loc să mănânci fast-food și produse foarte procesate, bogate în grăsimi saturate, sare, zahăr și aditivi, alege alimente „curate” care abundă în grăsimi sănătoase, esențiale pentru sănătatea inimii, dar și a creierului.

Grăsimile polinesaturate și cele mononesaturate – reunite sub „umbrela” grăsimilor sănătoase – reduc eficient nivelul colesterolului LDL.

Consumă mai des nuci (caju, fistic, alune de pădure etc.), avocado, pește, carne slabă și ulei de măsline.

Cum scazi colesterolul fără medicamente. Nu uita de fibre!

Nutrientul cel mai important când vine vorba despre scăderea nivelului de colesterol este reprezentat de fibre, care se găsesc din abundență în ovăz, dar și în fructe precum merele, prunele ori perele sau numeroase tipuri de legume.

Trebuie să consumi zilnic 25-38 de grame de fibre, dintre care aproape 30% trebuie să reprezinte fibrele solubile, prezente în astfel de alimente.

Pe lângă faptul că scad nivelul colesterolului, astfel de alimente sunt foarte benefice și pentru digestie, prevenind balonarea și constipația.

Mesele mici și dese, cheia marilor succese

Greutatea în exces este una dintre cauzele principale ale colesterolului crescut. De aceea este important să încerci să slăbești, deoarece și nivelul colesterolului se va regla odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare și scăderea în greutate.

Studiile arată că o scădere în greutate de numai 5-10% ajută foarte mult la scăderea colesterolului total. Pentru a avea succes în acest demers, mănâncă porții mai mici de alimente bogate în fibre și proteine, dar mai des. Astfel vei avea energie toată ziua, te vei simți mereu sătul și vei slăbi mai ușor.

Supliment cu orez fermentat pentru scăderea colesterolului

Un alt aliat în lupta cu nivelul crescut de colesterol poate fi orezul fermentat (koji), un produs folosit de secole în China atât ca aliment, cât și medicament pentru îmbunătățirea digestiei și a circulației sanguine, care are în compoziția sa statine naturale, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic.

Orezul fermentat conține monacolina K, o substanță activă care ajută la diminuarea colesterolului rău, dar și a trigliceridelor. O cură de 2-3 luni cu acest supliment ar putea reduce cu 15-20% nivelul colesterolului.

De asemenea, susține medicul, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul și favorizează creșterea colesterolului bun HDL, care ajută la transportarea colesterolului rău către ficat, unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.

Cum scazi colesterolul fără medicamente? Foarte ușor – prin alimentație sănătoasă și echilibrată, completată cu mișcare zilnică!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân