Alimentele și suplimentele pe care trebuie să le consume orice fumător și diabetic: curăță plămânii, reduc glicemia și pot preveni cancerul de colon

Aflați care sunt alimentele și suplimentele dovedite ca benefice pentru curățarea plămânilor și reducerea riscului de cancer de colon!
  • Publicat:
Alimentele și suplimentele pe care trebuie să le consume orice fumător și diabetic: curăță plămânii, reduc glicemia și pot preveni cancerul de colon
Aflați care sunt alimentele și suplimentele dovedite ca benefice pentru curățarea plămânilor și reducerea riscului de cancer de colon!

Alimentele și suplimentele bune pentru detox, scăderea glicemiei și reducerea riscului de cancer de colon fac parte din lista celor pe care ar trebui să le consume orice persoană care vrea să fie sănătoasă pe termen lung. Este vorba despre alimentele și suplimentele care conțin sulforafan. Această substanță a făcut și face obiectul multor cercetări datorită potențialelor sale efecte benefice.

Sulforafanul se găsește în crucifere, adică în broccoli, germeni de broccol, conopidă, varză, varză de Bruxelles și kale. De asemenea, la ora actuală, există suplimente care conțin sulforafan extras din broccoli.

Unele studii susțin ideea că sulforafanul protejează inima împotriva bolilor cardiovasculare, prin reducerea inflamației din corp. Apoi, sulforafanul a fost inclus pe lista substanțelor implicate în procesul de detoxifiere și de prevenție a proliferărilor celulare maligne. Astfel, se reduce riscul formării tumorilor maligne.

Un alt efect benefic al sulforafanului ar putea fi și controlul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet. Alte efecte benefice ar fi combaterea constipației și a degenerării cerebrale după traumatismele cerebrale.

Sulforafanul este activat în prezența unei enzime din crucifere, denumită mirozinază. Aceasta este activată la rândul ei atunci când plantele sunt “atacate”, adică atunci când le tăiem, le mărunțim, le mestecăm.

Recent, în podcastul profesorului american Andrew Huberman, invitata sa, dr. Rhonda Patrick, cercetător american, a explicat câteva dintre beneficiile pe care le au alimentele și suplimentele cu sulforafan pentru sănătate.

Ce beneficii au alimentele și suplimentele care conțin sulforafan

“Există dovezi care susțin faptul că sulforafanul, o componentă importantă din crucifere, este implicat în activarea unor gene responsabile cu procesul de detoxifiere a organismului.

Există unele persoane la care variantele genelor implicate în detoxifiere nu sunt la fel de eficace. De aceea, persoanele fără aceste gene au un risc mai mare de cancer, în special cancer de colon. Dar dacă aceste persoane consumă multe crucifere bogate în sulforafan (broccoli, conopidă, varză, kale), atunci riscul scade.

Germenii de broccoli au de 100 de ori mai mult sulforafan decât broccoli. Este ideal ca atât germenii cât și broccoli să fie consumate nepreparat termic.

În momentul în care cruciferele sunt gătite, cantitatea de sulforafan scade. Există un truc pentru cei care consumă cruciferele gătite: pentru o cantitate optimă de sulforafan, le pot combina cu semințe pudră de muștar. Această combinație crește de 4 ori cantitatea de sulforafan din broccoli.

Eu îmi prepar broccoli foarte puțin la abur, ideal între 1 minut și 3 minute, adaug unt de la animale crescute cu iarbă și pudră din semințe de muștar” a declarat dr. Rhonda Patrick în podcastul Huberman Lab.

La ora actuală, există și suplimente alimentare cu sulforafan extras din broccoli. Dr. Rhonda Patrick a subliniat faptul că administrarea sulforafanului extras din germenii de broccoli a fost demonstrată prin mai multe cercetări ca fiind benefică. Sulforafanul duce, în 24 de ore, la eliminarea din corp, prin urină, a unor substanțe nocive precum benzenul rezultat din fumat și expunerea la poluare. De asemenea, prin sulforafan se elimină și acroleina rezultată din transformarea termică a unor grăsimi, prin gătit la temperaturi înalte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân