10 alimente bune pentru tiroidă. Consumă-le frecvent pentru a evita problemele

  • Publicat:
  • Actualizat:

Alimentația joacă un rol foarte important pentru echilibrul hormonal și buna funcționare a tiroidei. Există anumite alimente bune pentru tiroidă, precum și unele contraindicate, cum ar fi soia, diverse tipuri de ulei (de porumb, floarea-soarelui, soia, rapiţă, orez, şofran) sau produsele cu gluten.

Astăzi vei afla însă care sunt acele alimente bune pentru tiroidă, bogate în iod, care reduc riscul de apariție a problemelor cu glanda tiroidă.

Top alimente bune pentru tiroidă: ouă, fructe de pădure, legume crucifere, alge, lapte

Ouă

Un ou conține 16% din necesarul zilnic de iod și 20% din doza zilnică recomandată de seleniu, minerale importante pentru sănătatea tiroidei.

Fructe de pădure

Căpșunele, afinele, murele, afinele, goji, coacăzele sunt bogate în antioxidanți, iod, seleniu și vitamina D, foarte benefice pentru tiroidă.

Legume crucifere

Alimente bune pentru tiroidă sunt și legumele crucifere. În această categorie intră broccoli, conopida, kale, varza de Bruxelles. Consumă-le însă cu moderație, nu în exces, pentru a menține echilibrul hormonilor tiroidieni.

Algele

În cazul în care urmezi o dietă săracă în sare sau una vegană, e foarte posibil ca aportul de iod să fie destul de redus. Pentru a compensa acest lucru, include în regim alge de mare, excelente surse de iod.

Dar consumă-le cu măsură, mai ales dacă ești predispus la boli de inimă sau ai deja probleme cu tiroida. Specialiștii recomandă o salată proaspătă cu alge de mare o dată pe săptămână, nu mai mult. De evitat suplimentele și ceaiurile pe bază de alge!

Laptele

Mare parte din aportul de iod din alimentație obișnuia să provină înainte din lactate. Însă în zilele noastre am cam renunțat să mai bem lapte și acest lucru poate avea impact asupra tiroidei.

Un pahar cu lapte pe zi îți asigură o treime din necesarul zilnic de iod. Și brânza cheddar este recomandată, deoarece conține o combinație ideală de nutrienți pentru sănătatea tiroidei, respectiv iod și vitamina D.

Top alimente bune pentru tiroidă: carne de pui, pește, crustacee, iaurt, nuci

Carnea de pui sau de vită

Zincul este un alt mineral important pentru tiroidă. Îl găsești din belșug în carnea de pui sau de vită.

Peștele

Studiile arată că persoanele care consumă rar pește sunt mai expuse riscului de a dezvolta afecțiuni ale tiroidei. Iar asta pentru că peștele este bogat în iod, seleniu, dar și acizi grași Omega 3 cu numeroase beneficii.

Și conservele sunt sănătoase, dar fii atentă la cantitatea de sare trecută pe etichetă.

Crustacee

Homarul, crabul și creveții sunt crustacee cu conținut ridicat de seleniu, zinc și iod. Patru sau cinci creveți îți asigură peste 20% din necesarul de iod.

Iaurtul

Cea mai bună sursă de lactate bogate în iod este iaurtul grecesc. Un singur iaurt îți oferă aproximativ 50% din necesarul zilnic de iod, plus proteine și calciu.

Nucile braziliene

Seleniul este la fel de important precum iodul în menținerea sănătății glandei tiroide. Îl găsești din belșug în nucile braziliene. O singură nucă braziliană conține aproape 100 de micrograme de seleniu.

Ține cont că aportul maxim recomandat zilnic este de 400 de micrograme, deci nu face excese. Prea mult seleniu poate duce la căderea părului, pete pe unghii, respirație urât mirositoare sau probleme cu inima.

Surse: nih.gov, nap.edu, nature.com, thyroid.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc