Analizele pentru afecțiunile tiroidiene, explicate de medicul Ruxandra Dobrescu

Analizele pentru afecțiunile tiroidiene diferă în funcție de fiecare persoană în parte, iar medicul le recomandă în funcție de simptomele fiecărui pacient.

Analizele pentru afecțiunile tiroidiene, dar și pentru disfuncțiile glandei tiroide sunt frecvent recomandate de medicii endocrinologi. Aceasta pentru că, la ora actuală,  peste 80 de mii de persoane din întreaga țară suferă de afecțiuni ale glandei tiroide

Cele mai frecvente tulburări tiroidiene sunt hipotiroidia, urmată de hipertiroidie. Iar cel mai des afectate sunt femeile, în proporție de aproape 90 la sută din totalul pacienților.

Glanda tiroidă: ce funcții îndeplinește?

Glanda tiroidă este o componentă extrem de importantă a organismului uman. Glanda tiroidă este în formă de fluture și nu cântărește mai mult de 30 de grame. Glanda tiroidă este implicată în funcționarea fiecărei celulele din corp și realizează acest lucru prin secreția de hormoni.

Hormonii tiroidieni (tiroxina și triiodotironina) contribuie în principal la funcționarea metabolismului. În momentul în care secreția de hormoni tiroidieni are de suferit (sunt prea mulți sau prea puțini), întregul organism este afectat.

Pentru a funcționa, glanda tiroidă are nevoie de iod, element care se găsește în sarea iodată, alge, pește și fructe de mare.

Analizele pentru afecțiuni tiroidiene: când se recomandă?

Afecțiunile tiroidei trebuie investigate de către medicul endocrinolog. Acesta va face o examinare a glandei tiroide și va recomanda analize de sânge. Printre simptomele care pot anunța afectarea glandei tiroide sunt oboseala extremă, creșterea în greutate, lipsa poftei de mâncare, mărirea în volum a glandei tiroide, piele uscată, constipație. Acestea pot fi semne ale hipotiroidei.

La polul opus, hipertiroidia se poate manifesta prin glanda tiroidă mărită, transpirație excesivă, intoleranță la căldură, tulburări de dispoziție sau oboseală excesivă.

Analizele pentru afecțiuni tiroidiene: care sunt acestea?

În funcție de simptome, medicii pot recomanda și analize pentru afecțiunile tiroidei. Frecvent, se fac analizele TSH și FT4. Există și alte analize, însă acestea se fac în funcție de situația fiecărui pacient în parte, iar analizele trebuie corelate și interpretate de medic.

Ne explică pe larg în interviul video care sunt analizele recomandate în afecțiunile tiroidei dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult