Testul oglinzii te ajută să descoperi nodulii tiroidieni. Cum îți autoexaminezi tiroida

Testul oglinzii este simplu și te ajută să descoperi semnele ce indică nodulii tiroidieni. Ai nevoie doar de un pahar cu apă şi de o oglindă!
14.11.2020
Testul oglinzii te ajută să descoperi nodulii tiroidieni. Cum îți autoexaminezi tiroida

Nodulii tiroidieni pot fi depistați cu un test foarte simplu: testul oglinzii! Tiroida are un rol foarte important pentru organism, această glandă ajutând la reglarea temperaturii corpului, la buna funcţionare a metabolismului şi digestiei, precum şi la menţinerea sănătăţii creierului.

Cei doi hormoni secretaţi de glanda tiroidă – triiodotironina (T3) şi tiroxina (T4) – au grijă ca organismul nostru să funcţioneze corect. Se întâmplă însă ca inflamaţiile din corp să ducă la dereglări hormonale.

Statisticile arată că afecţiunile tiroidei afectează una din opt femei din România.

Printre simptomele care ar trebui să îţi dea de gândit se numără:

  • Nodulii dureroşi la nivelul gâtului
  • Dificultăţi la înghiţire
  • Respiraţie îngreunată
  • Dureri de gât, care iradiază până la urechi
  • Tuse persistentă
  • Creştere sau scădere inexplicabilă în greutate
  • Constipaţie
  • Oboseală
  • Menstruaţie abundentă

Descoperă nodulii tiroidieni făcând testul oglinzii!

Există însă şi un test foarte simplu care te poate ajuta să îţi dai seama dacă ai probleme cu tiroida. Iată ce ai de făcut:

– Aşază-te în faţa unei oglinzi mari, astfel încât să vezi foarte bine gâtul
– Ia o înghiţituă de apă şi înclină capul pe spate, cu bărbia sus
– Ţine privirea asupra gâtului în timp ce înghiţi şi vezi dacă apar umflături sau asimerii la nivelul acelui fluture care „îmbrăţişează” gâtul.

Mai jos ai un video care exemplifică paşii de mai sus:

Astfel de modificări nu sunt normale şi sunt un semnal că trebuie să te programezi urgent la medicul endocrinolog, pentru analiza TSH – un hormon secretat de glanda pituitară.

Dacă nivelul acestuia este între 0-0.4, ar putea fi vorba despre hipertiroidism, iar dacă este între 2.5-4, vorbim despre hipotiroidism. Valoarea normală a TSH-ului este situată între 0.4 şi 2.5.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive