Dr. Ruxandra Dobrescu: ce trebuie să ştie pacienţii cu afecţiuni tiroidiene în contextul COVID 19 VIDEO

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog, explică pe larg ce trebuie să ştie pacienţii cu afecţiuni tiroidiene în contextul pandemiei de coronavirus.

Dincolo de situaţia medicală complicată indusă de pandemia de coronavirus, una dintre principalele probleme pe care le-a adus această perioadă a fost stresul major pe care l-au resimţit unii pacienţi cu diverse afecţiuni cronice. Aceasta pentru că fie au avut mai greu acces la tratament, fie au stat departe de clinici ca urmare a temerilor legate de o posibilă infectare.

Printre aceste categorii de pacienţi au fost şi cei cu boli tiroidiene, care au întâmpinat dificultăţi în respectarea tratamentului cu Euthyrox. De altfel, se estimează că la ora actuală, aproximativ 500 de mii de pacienţi din România se confruntă cu afecţiuni tiroidiene.

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni tiroidiene este tiroidita autoimună, numită şi tiroidita Hashimoto. Aceasta apare ca urmare a răspunsului anormal al sistemului imunitar, care produce anticorpi ce atacă glanda tiroidă. Această afecţiune dă semne mai târziu în evoluţie, când poate apărea hipotiroidia, iar printre acestea se numără: apariţia guşei, dificultăţi de respiraţie sau la înghiţirea alimentelor, paloare şi piele uscată, răguşeală, nivel crescut al colesterolului, depresie, slăbiciune musculară, oboseală, unghii friabile, căderea părului şi creşterea în greutate.

Sfatul medicilor endocrinologi pentru toate persoanele care suferă de boli endocrine este ca acestea să nu neglijeze vizitele la medic, pentru evaluări periodice. Acum clinicile oferă condiţii de siguranţă pentru toţi pacienţii, iar reţetele se pot elibera pentru perioade mai lungi de timp.

Am stat de vorbă în interviul video cu medicul primar endocrinolog Ruxandra Dobrescu despre tot ce ar trebui să ştie pacienţii cu afecţiuni tiroidiene în perioada pandemiei de coronavirus. Medicul a explicat şi importanţa iodului în funcţionarea corectă a tiroidei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ruxandra Dobrescu - Medic primar endocrinolog
Dr. Ruxandra Dobrescu este medic primar endocrinolog și cercetător științific, clinician și autor a numeroase lucrări prezentate la conferințe medicale din țară și din străinătate sau publicate în jurnale medicale de profil. Și-a petrecut aproape întreaga carieră profesională în ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar endocrinolog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult