Abordarea modernă a bolilor tiroidiene: de la consultaţie şi ecografie la investigaţii imagistice complexe (SPECT-CT) şi iodoterapie

Iată câteva informaţii utile pacienţilor cu boli tiroidiene care pot face de la consultaţie şi ecografie la investigaţii imagistice complexe (SPECT-CT) şi iodoterapie, în cadrul Sanador.
  • Publicat:
Abordarea modernă a bolilor tiroidiene: de la consultaţie şi ecografie la investigaţii imagistice complexe (SPECT-CT) şi iodoterapie
De multe ori, din păcate, această problemă poate degenera şi poate duce la hipotiroidism, o boală pe cât de rară, pe atât de gravă, care afectează circa 10% din femeile românce cu vârsta de peste 65 de ani. Tocmai din această cauză este recomandată vizita la medic, pentru că simptomele nu sunt întotdeauna evidente şi pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni. Dintre acestea putem aminti: starea de slăbiciune, creşterea în greutate, depresia, sensibilitatea la frig, gândire greoaie, dereglările menstruale şi, nu în ultimul rând, subiectul abordat de noi – oboseala prelungită.

În cabinetele de endocrinologie, ajung mult mai multe femei decât bărbaţi, deoarece femeile sunt mai predispuse la a suferi de boli tiroidiene. Motivul? Nivelul de estrogeni la femei favorizează nodulii tiroidieni, şi tot femeile pot avea mai des disfuncţia tiroidiană din cauza bolilor autoimune. Cum decurge un consult, ce se urmăreşte la ecografie? La cât timp trebuie investigată tiroida? Cum se poate aborda modern o afecţiune precum cancerul de tiroidă? Iată în continuare răspunsurile la aceste întrebări pe care şi le pun multe persoane!

Ce afecţiuni tiroidiene se diagnostichează în cabinetele de endocrinologie? 

În cabinetele de endocrinologie se diagnostichează boli cauzate de lipsa iodului – dezvoltarea excesivă a tiroidei, sau “guşă”, nodulii tiroidieni şi cancerul tiroidian. O altă categorie de afecţiuni tiroidiene este în directă conexiune cu imunitatea şi se numeşte tiroidită autoimună. Aceasta poate duce la hipotiroidism, adică deficit de hormoni tiroidieni (boala Hashimoto) sau la hipertiroidism, adică exces de hormoni tiroidieni (boala Graves-Basedow).
Precizare: Termenul ”guşă” se referă la orice mărire a tiroidei per total (guşă difuză) sau prin apariţia unor noduli (guşă nodulară). Nodulii tiroidieni sunt la aproape jumătate din populaţie, aproape 5-7% din nodulii tiroidieni sunt maligni (cancer).

Cât de des trebuie verificată sănătatea tiroidei?

Prima oară glanda funcţia tiroidiană se verifică la nou-născuţi (prin analiza de sânge), pentru a identifica problemele care pot afecta creşterea şi dezvoltarea copilului. Ideal ar fi ca fiecare pacient să îşi verifice funcţia tiroidiană o dată la câţiva ani. Dacă apar nereguli, consultul glandei tiroide se va face la 6 luni sau la un an în funcţie de indicaţiile medicului endocrinolog. Atenţie! Afecţiunile tiroidiene autoimune sunt transmise genetic. Persoanele, care au în familie o rudă de sânge diagnosticată cu o afecţiune tiroidiană autoimună sau cu cancerul tiroidian, trebuie să acorde o importanţă mărită sănătăţii tiroidei.

Ce investigaţii şi teste se fac la endocrinolog?

După ce se discută cu pacientul istoricul bolilor cronice, al afecţiunilor endocrinologice depistate în familie (dacă este cazul), se trece la palpare, inspecţie, verificarea stării generale a inimii, a tensiunii arteriale. Se pot recomanda investigaţii suplimentare – ecografie (pentru a observa aspectul glandei şi a identifica nodulii tiroidieni), teste de sânge, de exemplu: hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), nivelul de hormoni tiroidieni liberi, tiroxina (fT4) şi triiodotironina (fT3), concentraţia de anticorpi, adică ATPO (anti-TPO), anti-tiroglobulina şi în unele situaţii anticorpii de stimulare (TRAb). În cazul în care a fost identificat un nodul tiroidian cu aspect suspect ecografic, medicul endocrinolog poate recomanda şi puncţia nodulului pentru a se determina prezenţa unor celule canceroase.

Cancerul tiroidian – cum se abordează modern?

În cazul pacienţilor cu cancerul tiroidian, după operaţie se poate folosi terapia cu radioiod – administrarea de iod radioactiv ce are drept scop distrugerea oricăror celule tiroidiene, canceroase sau normale, care au mai rămas după operaţie. Astfel, se reduce riscul de revenire a bolii.

Radioiodul se administrează la recomandarea medicului endocrinolog, în strânsă colaborare cu medicul de medicină nucleară, în Secţia de terapie izotopică a Centrului Oncologic Sanador. După administrarea iodului radioactiv, se obţin imagini moderne care combină scintigrafia clasică cu SPECT-CT şi au rol indispensabil în evaluarea pacientului cu cancerul tiroidian.

În afară de cancerul tiroidian, utilizarea echipamentului de ultima generaţie cu SPECT-CT, disponibil în Departamentul de medicină nucleară al Centrului Oncologic Sanador, oferă informaţii preţioase şi despre alte boli endocrinologice, precum afecţiunea glandelor paratiroide, identificarea cauzei hipertiroidismului etc.

De asemenea, în laboratorul Sanador se efectuează testarea modernă a unor markeri tumorali pentru cancerul tiroidian, precum tiroglobulină şi anti-tiroglobulină. Metoda folosită la Sanador (Kryptor) oferă rezultate mai precise decât majoritatea altor metode disponibile. Aceste analize sunt de ultimă generaţie şi permit evaluarea şi urmărirea pacienţilor fără disconfortul de oprire a tratamentului cu hormonii tiroidieni, cum se practica înainte.

Pentru mai multe detalii şi programări, vă invităm să vizitaţi site-ul oficial al Centrului Oncologic Sanador: https://www.sanador.ro/centrul-oncologic-despre!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân