Caută în:

Abordarea modernă a bolilor tiroidiene: de la consultaţie şi ecografie la investigaţii imagistice complexe (SPECT-CT) şi iodoterapie

În cabinetele de endocrinologie, ajung mult mai multe femei decât bărbaţi, deoarece femeile sunt mai predispuse la a suferi de boli tiroidiene. Motivul? Nivelul de estrogeni la femei favorizează nodulii tiroidieni, şi tot femeile pot avea mai des disfuncţia tiroidiană din cauza bolilor autoimune. Cum decurge un consult, ce se urmăreşte la ecografie? La cât timp trebuie investigată tiroida? Cum se poate aborda modern o afecţiune precum cancerul de tiroidă? Iată în continuare răspunsurile la aceste întrebări pe care şi le pun multe persoane!

Ce afecţiuni tiroidiene se diagnostichează în cabinetele de endocrinologie? 

În cabinetele de endocrinologie se diagnostichează boli cauzate de lipsa iodului - dezvoltarea excesivă a tiroidei, sau “guşă”, nodulii tiroidieni şi cancerul tiroidian. O altă categorie de afecţiuni tiroidiene este în directă conexiune cu imunitatea şi se numeşte tiroidită autoimună. Aceasta poate duce la hipotiroidism, adică deficit de hormoni tiroidieni (boala Hashimoto) sau la hipertiroidism, adică exces de hormoni tiroidieni (boala Graves-Basedow).
Precizare: Termenul ”guşă” se referă la orice mărire a tiroidei per total (guşă difuză) sau prin apariţia unor noduli (guşă nodulară). Nodulii tiroidieni sunt la aproape jumătate din populaţie, aproape 5-7% din nodulii tiroidieni sunt maligni (cancer).

Cât de des trebuie verificată sănătatea tiroidei?

Prima oară glanda funcţia tiroidiană se verifică la nou-născuţi (prin analiza de sânge), pentru a identifica problemele care pot afecta creşterea şi dezvoltarea copilului. Ideal ar fi ca fiecare pacient să îşi verifice funcţia tiroidiană o dată la câţiva ani. Dacă apar nereguli, consultul glandei tiroide se va face la 6 luni sau la un an în funcţie de indicaţiile medicului endocrinolog. Atenţie! Afecţiunile tiroidiene autoimune sunt transmise genetic. Persoanele, care au în familie o rudă de sânge diagnosticată cu o afecţiune tiroidiană autoimună sau cu cancerul tiroidian, trebuie să acorde o importanţă mărită sănătăţii tiroidei.

Ce investigaţii şi teste se fac la endocrinolog?

După ce se discută cu pacientul istoricul bolilor cronice, al afecţiunilor endocrinologice depistate în familie (dacă este cazul), se trece la palpare, inspecţie, verificarea stării generale a inimii, a tensiunii arteriale. Se pot recomanda investigaţii suplimentare – ecografie (pentru a observa aspectul glandei şi a identifica nodulii tiroidieni), teste de sânge, de exemplu: hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), nivelul de hormoni tiroidieni liberi, tiroxina (fT4) şi triiodotironina (fT3), concentraţia de anticorpi, adică ATPO (anti-TPO), anti-tiroglobulina şi în unele situaţii anticorpii de stimulare (TRAb). În cazul în care a fost identificat un nodul tiroidian cu aspect suspect ecografic, medicul endocrinolog poate recomanda şi puncţia nodulului pentru a se determina prezenţa unor celule canceroase.

Cancerul tiroidian - cum se abordează modern?

În cazul pacienţilor cu cancerul tiroidian, după operaţie se poate folosi terapia cu radioiod - administrarea de iod radioactiv ce are drept scop distrugerea oricăror celule tiroidiene, canceroase sau normale, care au mai rămas după operaţie. Astfel, se reduce riscul de revenire a bolii.

Radioiodul se administrează la recomandarea medicului endocrinolog, în strânsă colaborare cu medicul de medicină nucleară, în Secţia de terapie izotopică a Centrului Oncologic Sanador. După administrarea iodului radioactiv, se obţin imagini moderne care combină scintigrafia clasică cu SPECT-CT şi au rol indispensabil în evaluarea pacientului cu cancerul tiroidian.

În afară de cancerul tiroidian, utilizarea echipamentului de ultima generaţie cu SPECT-CT, disponibil în Departamentul de medicină nucleară al Centrului Oncologic Sanador, oferă informaţii preţioase şi despre alte boli endocrinologice, precum afecţiunea glandelor paratiroide, identificarea cauzei hipertiroidismului etc.

De asemenea, în laboratorul Sanador se efectuează testarea modernă a unor markeri tumorali pentru cancerul tiroidian, precum tiroglobulină şi anti-tiroglobulină. Metoda folosită la Sanador (Kryptor) oferă rezultate mai precise decât majoritatea altor metode disponibile. Aceste analize sunt de ultimă generaţie şi permit evaluarea şi urmărirea pacienţilor fără disconfortul de oprire a tratamentului cu hormonii tiroidieni, cum se practica înainte.

Pentru mai multe detalii şi programări, vă invităm să vizitaţi site-ul oficial al Centrului Oncologic Sanador: https://www.sanador.ro/centrul-oncologic-despre!

Citește și:
Bărbia dublă poate ascunde probleme cu tiroida, dar şi cu rinichii. Descoperă şi alte cauze ale bărbiei duble
Prof. dr. Corin Badiu: ”Tiroida trebuie verificată de la naştere”
Noduli la tiroidă - află care sunt periculoşi de la prof dr. Corin Badiu


Câți ani are creierul tău? Testul culorii care dezvăluie vârsta ta mentală Doctorulzilei.ro Câți ani are creierul tău? Testul culorii care dezvăluie vârsta ta...
Medicii trag un semnal de alarmă! Dulciurile sunt nocive în lupta cu noul coronavirus Infoactual.ro Medicii trag un semnal de alarmă! Dulciurile sunt nocive în lupta cu...
Planta adorată de pisici. De ce le face ”cătușnica” să-și piardă mințile Animalzoo.ro Planta adorată de pisici. De ce le face ”cătușnica” să-și piardă...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .