Beneficiile intervenţiei gastric sleeve pentru persoanele cu obezitate

Gastric sleeve este o intervenţie chirurgicală pentru persoanele cu obezitate, care duce la eliminarea excesului ponderal pe termen lung.
  • Publicat:
Beneficiile intervenţiei gastric sleeve pentru persoanele cu obezitate

În cazul persoanelor cu obezitate, operaţia de micşorare a stomacului este o procedură care ajută la eliminarea kilogramelor în plus,dar mai ales la ameliorarea problemelor de sănătate. Persoanele care se gândesc să apeleze la intervenţia gastric sleeve, trebuie ca înainte de toate să înţeleagă cum funcţionează aceasta.

Ce este intervenţia gastric sleeve?

Gastric sleeve sau gastrectomie longitudinală laparoscopică reprezintă îndepărtarea porţiunii laterale a stomacului,acesta fiind micşorat cu 80% faţă de dimensiunea iniţială. După intervenţie, stomacul va semăna mai degrabă cu un tub, nu va mai avea acea formă ovală, iar mărimea obţinută ar putea rămâne redusa pentru toată viaţa.

Operaţia gastric sleeve determină scăderea în greutate, datorită faptului ca volumul stomacului nu va mai putea permite ingerarea unei cantităţi mari de alimente. Astfel, producand mai puţine calorii din alimente, organismul arde grăsimea depozitată pentru a obţine energie. Această intervenţie faciliteaza si modificarea comportamentului alimentar,deoarece postoperator dispare senzatia de foame pentru cateva luni.

Gastric sleeve: avantaje

Motivele care stau în spatele popularităţii acestei intervenţii ţine de avantajele pe care le oferă:

  • Nu este modificata functia tractului digestiv, asadar  organismul poate să absoarbă toti nutrienţii din alimente.
  • Este foarte eficienta pe termen lung in sensul ca pana la 90% din pacienti  mentin greutatea castigata dupa interventie
  • Este mult imbunatatita calitatea vietii!

Prin gastric sleeve, sănătatea are de câştigat

Pe lângă avantajul eliminării kilogramelor în plus, gastric sleeve are un impact benefic asupra sănătăţii. Hipertensiunea arterială este de cele mai multe ori controlată sau chiar complet vindecată în urma scăderii în greutate. Şi diabetul zaharat poate fi mai uşor de tratat sau chiar vindecat în urma scăderii în greutate şi a schimbărilor stilului de viaţă. Apneea de somn, o afecţiune care produce oprirea respiraţiei în timpul somnului, este de cele mai multe ori prima vindecată în urma scăderii în greutate si pacientul scapa de dependenta de aparatul de asistenta a respiratiei. În plus, durerile articulare sunt frecvent atenuate ca urmare a eliminării excesului ponderal.

Timpul de recuperare după gastric sleeve

În mod normal, pacientul se poate întoarce la lucru în două sau trei săptămâni de la intervenţie, indiferent de tipul jobului.        Timp de 2 saptamani de la operaţie, persoana operată nu va putea face activităţi care presupun efort fizic. Odată ce prima faza de recuperare este completă, se recomandă exerciţiile fizice regulate,sustinute progresiv pentru a maximiza succesul procedurii pe termen lung. În timpul fazei iniţiale de recuperare, alimentele sunt limitate, atât în cantitate, cât şi ca tip. Se vor consuma putin si des orice tip de fluide apoi alimente semilichide, până când vor fi reintroduse în dietă celelalte tipuri de alimente. Carbohidraţii sunt de evitat postinterventie.

Schimbările de alimentaţie după operaţia gastric sleeve

În urma operaţiei gastric sleeve, este foarte important ca pacientul să facă schimbări în obiceiurile alimentare. Astfel, se reduce riscul complicaţiilor postoperatorii. Recomandările medicilor pentru pacient sunt acestea:

 

  • să consume între patru şi şase mese mici în fiecare zi, în loc de trei mese principale şi bogate
  • să mestece bine
  • să opteze pentru mâncăruri echilibrate şi bogate în proteine
  • să evite să mănânce atunci când este stresat sau plictisit
  • să ia suplimente alimentare
  • să bea cel puţin 1,5L de lichide în fiecare zi
  • să evite consumul de lichide în primele 15-30 de minute după masă

Alimente pe care pacientul trebuie să le evite

Anumite alimente pot creşte riscul de apariţie a anumitor probleme în urma operaţiei gastric sleeve. Aşadar, pacientul trebuie să excludă anumite tipuri de alimente şi băuturi din dietă pentru a reduce prezenţa acestor efecte adverse, precum:

  • alimente tari şi uscate greu de înghiţit;
  • mâncăruri şi băuturi dense în calorii precum îngheţată, prăjituri, ciocolată, milkshake-uri
  • băuturi carbogazoase şi dulci
  • alimente cu un indice glicemic ridicat precum pâine, orez, cartofi
  • gumă de mestecat şi alimente care dau flatulenţă

Unde se poate face operaţia gastric sleeve?

Alegerea clinicii pentru această intervenţie este un element foarte important, iar pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze la intervenţii făcute de echipe cu experienţă, precum cea din cadrul Sanador.

Aceasta efectuează mai multe tipuri de intervenţii din chirurgia bariatrică, care urmăreşte scăderea ponderală durabilă şi îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii. Echipa de chirurgie bariatrică din cadrul Sanador efectuează intervenţii de tip gastric sleeve, dar şi gastric by pass sau diversie bilio-pancreatica. Astfel, pacientul poate opta pentru cea mai potrivită procedură, în funcţie de nevoile pe care le are şi de starea de sănătate.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân