Dr. Sorin Velici, chirurg – ”2 ani avea cel mai tânăr pacient din lume care a beneficiat de o operaţie bariatrică” INTERVIU EXCLUSIV

O operaţie bariatrică pentru un copil sau adult se face de către o echipă multidisciplinară în urma unor investigaţii complexe. Dr. Sorin Velici vine cu detalii
Dr. Sorin Velici, chirurg – ”2 ani avea cel mai tânăr pacient din lume care a beneficiat de o operaţie bariatrică”  INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Sorin Velici, chirurg - ”Cel mai tânăr pacient din lume care a beneficiat de o operaţie bariatrică avea doar 2 ani.” foto arhivă

Obezitatea la copii vine la pachet cu multe afecţiuni precum – diabet zaharat de tip II, boala ficatului gras, dislipidemie, infertilitate, probleme osteo-articulare. În unele cazuri, părinţii alături de echipe de medici decid să recurgă chiar la metode extreme, precum chirurgia bariatrică. Am aflat mai multe de la dr. Sorin Velici, medic primar chirurg/chirurgie bariatrică.

CSÎD: Sunt recomandate astfel de intervenţii dramatice (în cazul operaţiei de micşorare a stomacului) şi copiilor?
Dr. Sorin Velici:
Da. Vârsta nu este o contraindicaţie a operaţiilor bariatrice. Cel mai tânăr pacient din lume care a beneficiat de o operaţie bariatrică avea doar 2 ani. Dar, calificarea unui pacient pentru o operaţie bariatrică, copil sau adult, se face de către o echipă multidisciplinară, în urma unor investigaţii complexe. De asemenea, se va lua în considerare operaţia bariatrică numai dupa ce alte metode de slăbit, neinvazive, conservatoare, au fost epuizate (diete îndrumate de medic nutriţionist, activitate fizică, etc).

CSÎD: Au parte de suport psihologic?
Dr. Sorin Velici:
Considerăm că toţi pacienţii bariatrici, copii sau adulţi, au nevoie de suport psihologic. De aceea un consult psihosomatic este inclus în setul standard de investigare pre-operator al pacientului. După operaţie, în funcţie de fiecare caz, o consiliere psihologică şi o evaluare continuă, prin controale seriate este recomandată fiecărui pacient.

Cât de moral este părinţii şi medicii să decidă micşorarea stomacului unui minor

CSÎD: Este corect totuşi ca părinţii să decidă în locul copiilor să li se micşoreze stomacul?
Dr. Sorin Velici:
Este întradevăr un subiect sensibil. Din punct de vedere legal şi moral, părinţii unui copil sunt responsabili de binele copiilor lor. Există întradevăr controverse legate de etica acestor decizii, care ar putea şi de fapt chiar umplu pagini întregi. Părerea mea este ca părinţii trebuie să ia o decizie în interesul copiilor lor, dar corect informată. Atâta timp cât această decizie este menită să aducă un beneficiu stării de sănătate, fizică şi psiho-emoţională, să trateze unele boli, să cupleze riscurile inerente ale dezvoltării unor altor boli serioase  ale copilului, eu cred că părintele este cel mai în măsură şi este corect şi moral şi legal să ia această decizie, repet, fiind corect informat în prealabil.

CSÎD: Care sunt beneficiile unei astfel de operaţii?
Dr. Sorin Velici:
Avantajele sunt nenumărate, plecând de la rata de succes a pierderii kilogramelor în exces prin chirurgie bariatrică (80-100% la un an de la intervenţia chirurgicală), la rata de menţinere a rezultatelor, tratarea sau menţinerea sub control a bolilor în strânsă legătură de cauzalitate cu obezitatea, creşterea speranţei de viaţă şi deloc de neglijat, beneficiile estetice şi cele psiho-emoţionale consecutive ajungerii la o greutate normală.

Riscuri ale operaţiei de micşorare a stomacului

CSÎD: Care sunt riscurile unei astfel de intervenţii chirurgicale?

Dr. Sorin Velici: Fiind vorba de intervenţii chirurgicale, evident că există şi riscuri. Orice act medical, cât de mic, vine cu nişte riscuri. Dar, pentru că aceste operaţii sunt foarte bine standardizate, se efectuează cu tehnica modernă, aceste riscuri sunt, statistic, foarte mici. Riscurile chirurgicale, de exemplu: riscul de fistulă, de sângerare post operator, riscul de stenoză – sunt sub 1%. Atât riscurile chirurgicale cât şi cele medicale sunt discutate şi explicate pacienţilor la consult înaintea intervenţiei chirurgicale.

 

 

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice