Reînvaţă să mănânci: Spune NU dietei, spune DA plăcerii!

Pentru că plăcerea reglează apetitul şi, contrar a ceea ce se spune, cu cât mănânci mai multe produse care îţi plac, cu atât te vei sătura mai repede, iar în final cei avea numai de câştigat.
  • Publicat:
Reînvaţă să mănânci: Spune NU dietei, spune DA plăcerii!

PLĂCEREA NU ÎNGRAŞĂ ŞI NU ÎMBOLNĂVEŞTE. Fără să ajungi să faci baie în îngheţată ca Marlon Brando sau să te îndopi până la refuz tolănită în pat, precum romanii din antichitate, trebuie să faci loc în alimentaţia ta răsfăţului stării de bine şi senzualităţii.

Fă asta pentru că plăcerea reglează apetitul şi, contrar a ceea ce se spune, cu cât mănânci mai multe produse care îţi plac, cu atât te vei sătura mai repede, iar în final cei avea numai de câştigat.

Un proverb italian spune: „piu si mangia meno si gusta” (cu cât mâncăm mai mult, cu atât savurăm mai puţin), deci plăcerea nu ţine de cantitate ci de diversitate, iar satisfacerea ei reală şi profundă ţine de simţuri, nu de cât de plină e burta.

Iată 10 reguli pentru a reînvăţa să mănânci:

Renunţă la cuvintele „regim” sau „cură de slăbire” pentru că duc la o scădere ponderală provizorie (90% dintre persoane se îngraşă din nou), deoarece noţiunea de regim implică privaţiuni şi frustrări care nu fac decât să exacerbeze dorinţele şi pentru că scopul nu este să fii slab cu orice preţ, ci să fii tu însuţi şi să te bucuri de viaţă.

E interzis să îţi interzici. Strategia câştigătoare este să variezi plăcerile alimentare şi să mănânci puţin din tot, deci să ai măsură. Învaţă să faci diferenţa între cât este suficient pentru a îţi satisface nevoile şi ce este prea mult. Nici un aliment nu este „rău” sau „bun”, totul ţine de cantitate.

Nu te învinovăţi niciodată. Mănâncă lucrurile care îţi plac şi bucură-te de ele fără sentiment de vină. Nevoia irezistibilă pentru ceva bun trebuie ascultată şi satisfăcută, nu negată şi evitată. Disciplinează-te şi încearcă să controlezi cantitatea. E ilogic să te culpabilizezi dacă ai mâncat o singură bomboană de ciocolată. Miturile aberante despre alimente „permise” şi „interzise” trebuie schimbate, nu felul tău de a fi.

Foloseşte-ţi simţurile. Urmează-ţi poftele şi dorinţele şi lărgeşte spectrul percepţiilor tale senzoriale. Mănâncă cu ochii şi cu sufletul, salivează anticipând plăcerea, degustă, testează şi descoperă noi arome. Dă frâu liber senzualităţii, e foarte sexy.

Mestecă îndelung. Mestecă de 20 de ori fiecare înghiţitură. Te ajută nu doar să descoperi complexitatea gustului alimentelor, dar îţi şi uşurează digestia. Cu cât mâncarea e mai fin mărunţită şi îmbibată în salivă, cu atât e mai uşor să fie absorbită. În plus, este nevoie de timp pentru a descifra toate ingredientele şi aromele dintr-un produs şi, pentru a face asta, trebuie să îl pui în contact cu toţi receptorii senzoriali din gură.

Cultivă plăcere. Ascultă-ţi simţurile, ceea ce mănânci nu are exclusiv rolul de a-ţi hrăni corpul, ci trebuie să îţi dea stare de bine şi să îţi producă plăcere. Nu înfuleca, degustă! Concentrează-te pe senzaţiile de foame, saţietate, plăcere şi acordă mesei importanţa cuvenită, cu toată atenţia îndreptată către alimentele din farfurie. Redescoperă ce înseamnă noţiuni precum aromat, fondant, crocant, proaspăt, delicios, savuros.

Gândeşte-te la ceea ce mănânci. Nu înghiţi mecanic alimentele în timp ce eşti implicată într-o mulţime de alte activităţi. Închide televizotul, computerul sau telefonul când eşti la masă, aşează-te cât mai comod şi pregăteşte-te să fii satisfacută de bunătăţile din farfurie.

Mulţumeşte-te cu „mai puţin” din tot ce este „mai bun”. Nutriţia nu este o ştiinţă adresată exclusiv specialiştilor, ci este un element care trebuie să facă parte din educaţia şi cultura de bază a oricărei persoane. Trebuie să ştii ce şi cât mănânci, dacă vrei să fii sănătos şi în armonie cu corpul tău. Pune accent pe calitatea alimentelor şi fă din echilibru un stil de viaţă!

Sursa: „Sănătatea are gust”, Dr. Mihaela Bilic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”