Când şi cum să consumăm băuturi alcoolice!

Vara e sezonul băuturilor răcoritoare alcoolice sau nonalcoolice şi înainte să consumi orice astfel de lichid ar trebui să ştii exact când şi cum să îl consumi!
  • Publicat:
Când şi cum să consumăm băuturi alcoolice!

Vara e sezonul băuturilor răcoritoare alcoolice sau nonalcoolice şi înainte să consumi orice astfel de lichid ar trebui să ştii exact când şi cum să îl consumi!

Fie că e vorba de temperatura vinului, fie de combinaţia vodkă-suc – la fel ca şi în cazul combinării corecte a alimentelor – şi băuturile au anumite “reguli” care ar trebui să fie respectate!

Aşadar, iată care sunt cele mai importante “bune-maniere” ale consumului de băuturi!

Băutura este menită să contribuie la realizarea unei atmosfere plăcute. În clipa în care se depăşeşte cantitatea strict necesară realizării acestui scop, băutura devine periculoasă, deoarece poate “deteriora” atmosfera.

Băutura, ca şi mâncarea, cere un anumit respect. De aceea, nu se “dă paharul peste cap”, nu se bea “pahar după pahar” în neştire, ci se bea “degustând” lichidul din pahar.

Dozele “politicoase” nu depăşesc 50ml pentru aperitivele tari, 100ml pentru aperitivele slabe, 100-150ml pentru vinuri şi 50ml pentru băuturile tari de la sfârşitul mesei.

Şampania şi vinurile spumoase se servesc întotdeauna foarte reci (frapate).

Vinurile albe seci şi vinurile roşii uşoare şi limpezi se servesc reci (la “temperatura pivniţei”).

Vinurile albe demiseci şi albe de desert se servesc şi ele foarte reci. Vinurile cu buchet îşi pierd acest lucru dacă sunt prea reci.

La temperatura camerei se servesc vinurile roşii, “vârtoase”.

“Spriţul” (amestecul de vin cu sifon sau apă minerală) este socotit în afara băuturilor “nobile”. Chiar şi cei mai “fanatici” băutori de şpriţ, francezii, servesc sifonul separat.

Vinurile albe se servesc în sticlă, care se deschide întotdeauna la masă, în momentul în care se toarnă în pahare şi nu se lasă sticla fără dop, pentru a nu se aerisi şi deprecia vinul.

În schimb, vinurile roşii “vârtoase” se deschid şi se toarnă în carafe, cu aproximativ 30 de minute înainte de a fi băute.

Vinurile albe se servesc în pahar obişnuit sau pahar cu picior scurt, iar şampania şi vinurile spumoase se servesc în cupe sau pahare gen “flaut”.

Vinurile roşii se servesc întotdeauna după vinurile albe “seci”, iar vinurile albe de desert după cele roşii.

Şampaniile sau spumoasele se servesc după nespumoase, dar niciodată între două vinuri nespumoase.

Aperitivele se servesc în general seci. În această categorie intră băuturile “amare” pe bază de vin, care nu trebuie să fie prea tari. Nici o băutură obiţinută prin distilare (coniac, lichior) nu poate fi servită ca aperitiv. Face excepţie doar ţuica, care şi-a câştigat acest drept prin gastronomia tradiţională românească.

Sursa: „Cât trăieşti înveţi”, Livia Şandru

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”