Piersici pentru slăbire, anemie şi măşti de faţă

Tuturor ni se intampla sa trecem prin perioade in care ne simtim fara vlaga si suntem obositi fara a avea un motiv cert. Cu toate acestea, si in acele zile trebuie sa dam randament maxim la serviciu, acasa si la scoala.
  • Publicat:
Piersici pentru slăbire, anemie şi măşti de faţă

Tuturor ni se intampla sa trecem prin perioade in care ne simtim fara vlaga si suntem obositi fara a avea un motiv cert.

Cu toate acestea, si in acele zile trebuie sa dam randament maxim la serviciu, acasa si la scoala.

Pentru a nu abuza de cafea sau bauturi energizante, care te invioreaza pe moment, dar in timp pot avea efecte negative daca sunt consumate in exces, iti recomandam sa faci cure cu piersici.

Sunt gustoase, au o multime de vitamine si minerale care ajuta la mentinerea echilibrului nervos, energizeaza si hidrateaza organismul si intaresc imunitatea, regleaza functiile hepatice si intestinale. Si beneficiile nu se opresc aici…

Desi am asteptat inca din toamna trecuta sa vina din nou vara, sa ne bucuram de beneficiile anotimpului cald, acum cand soarele ne zambeste cu toata gura supraincalzindu-ne, simtim tot mai des nevoia sa ne hidratam si sa stam la umbra. Nici foame nu ni se mai face atat de des ca iarna, iar legumele si fructele sunt oricand binevenite. Pentru a te adapta caldurii fa cure cu piersici (2-3 zile cate un kilogram) si rezultatele se vor simti imediat.

Piersici – Beneficii pentru sanatate si silueta

In primul rand, iti rasfeti pa­pilele gustative, te racoresti si te hidratezi (100 g de piersici contin 87,66 g apa). Si la ca­pitolul calorii, balanta inclina in favoarea siluetei tale, 100 g de piersici avand 43 de ca­lorii, spre deosebire de struguri care au 73.

Ca sa te convin­gem sa inlocuiesti ciocolata sau cappucino, pe care le con­su­mai pentru a te energiza, iti mai spunem ca 100 g piersici mai contin 0,7 g proteine, 0,09 g lipide, 11,10 g car­bo­hi­drati, 2 g de fibre, 5 mg de calciu, 0,11 mg de fier, 7 mg de magneziu, 12 mg de fos­for (ajuta la mentinerea sana­tatii celulelor nervoase), 197 mg de potasiu, 0,14 mg de zinc, 0, 068 mg cupru, 0,047 mg de potasiu, 6,6 mg vitamina C.

De asemenea, piersicile sunt recomandate în caz de anemie, constipatie, hipertensiune arteriala, gastrite, inflamatii ale rinichilor, bronsite, astm, probleme cu digestia, pietre ale rinichilor sau vezicii urinare.

Datorita continutului de vitamina A, piersicile ajuta organismul sa lupte impotriva formarii celulelor maligne in organe si glande cu tesut epitelial. Pentru ca aceste fructe sunt usor de digerat, curele cu piersici sunt recomandate si oamenilor in varsta. Deoarece stimuleaza glandele digestive, piersicile au un usor efect laxativ si un puternic efect diuretic.

Sunt recomandate si persoanelor care sufera de guta sau reumatism. Infuzia din frunze de piersic ajuta la distrugerea viermilor intestinali. De altfel, frunzele si florile de piersic sunt des folosite in medicina gratie gradului ridicat de tolerabilitate, ele putand fi administrate si copiilor.

Piersica este recunoscuta pentru proprietatile sale antiimbatranire. „In plus, piersicile contin caroten, antioxidanti si vitamina C, asigura o buna calitatea spermei si amelioreaza problemele gingivale.

De asemenea, piersicile, nectarinele şi caisele conţin vitamina E, singura sursă naturală (fără alte grăsimi) din această vitamină”, explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist. Când vine vorba de consum, medicii ne sfătuiesc să optăm pentru piersicile proaspete (crude), şi nu pentru sucul lor.

De asemenea, piersicile au un continut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, in metabolismul uman, la eliminarea toxinelor. Nutritionistii spun ca in 100 de grame de fruct se gasesc 200 miligrame de potasiu, dar si cantitati importante de fier, fosfor, calciu si magneziu.

Piersici – Beneficii pentru frumusete

O cura cu piersici ne ajuta sa avem o piele mai sanatoasa. Aceste fructe sunt foarte des utilizate si de catre industria cosmetica, figurand printre ingredientele de baza ale cremelor.

Poti incerca si acasa sa-ti revigorezi tenul. Pentru o curatare profunda fa-ti o masca din iaurt, morcov, castravete si piersica! (vezi si alte masti cometice potrivite pentru orice tip de ten)

Măştile de piersici sunt recomandate pentru catifelarea pielii.

Pentru prepararea unei astfel de măşti este suficientă o piersică de mărime medie, bine coaptă, pasată şi un gălbenuş. Ingredientele se amestecă bine, se aplică pe faţă, se lasă să acţioneze timp de 20 minute, după care masca se îndepărtează cu apă călduţă.


Sucul de piersici închide porii, iar vitaminele şi mineralele din acest fruct hrănesc tenul şi îi conferă luminozitate. Pentru un alt tip de mască, cea revitalizantă, este necesară o jumătate de piersică pasată, două linguriţe de smântână şi două linguriţe de miere. După ce se amestecă toate aceste ingrediente, se aplică pe faţă şi se îndepărtează după aproximativ 20 de minute. Crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat.

Pentru tenul gras, cu tendinta acneica, este recomandat sa masezi pielea cu pulpa fructului. Rezultatul: o piele curata, mai stralucitoare si mai elastica.

Piersici – Contraindicatii

Piersica este unul dintre fructele care poate determina alergii, în cazul persoanelor predispuse la astfel de manifestări. Medicii atenţionează că unele persoane care se ştiu alergice la polen pot prezenta, în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon, urticarie de contact.

Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, buzelor, umflături nedureroase la nivelul buzei şi limbii. În cazuri severe, se poate ajunge la dificultăţi de respiraţie.

Precauţia este valabilă şi pentru cazurile de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive.

Persoanele alergice la piersici vor putea consuma nectarinele, care au un potenţial aler­gic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv.

Atenţie la sâmburii de piersici!

Ca majoritatea vegetalelor, prin fierbere sau coacere isi pierd din calitatile nutritionale, insa piersicile uscate sunt concentrate in nutrienti iar cele mai multe sunt tratate cu dioxid de sulf pentru a mari termenul de valabilitate.

Cei alergici la sulf trebuie sa citeasca etichetele cu atentie!

La fel ca migdalele, samburele de piersica contine o substanta numita acid hidrocianic, care trebuie evitata.

Consumul unei mari cantitati din acest acid poate fi fatala!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”