Alergia – mituri despre alergii si adevarul care te vindeca

Antihistaminicele care se dau fara prescriptie sunt extrem de eficiente si pot fi de real folos in eliminarea disconfortului dat de alergii? Este doar un mit!
  • Publicat:
Alergia - mituri despre alergii si adevarul care te vindeca

Milioane de oameni resimt primăvara ca pe un duşman. Aceasta pentru că readuce pe tapet simptomele supărătoare ale alergiilor.

Pentru a le gestiona corect, specialiştii de la Colegiul American pentru Alergii, Astm şi Imunologie spulberă miturile vehiculate în rândul pacienţilor alergici.

 

Mit: Antihistaminicele care se dau fără prescripţie sunt extrem de eficiente şi pot fi de real folos în eliminarea disconfortului dat de  alergii

Adevăr: Anumite pilule pe care pacienţii cu alergii le pot lua fără reţetă din farmacie ameliorează anumite simptome într-o oarecare măsură. Însă adevărul este că pacienţii au nevoie de medicamente mult mai puternice pentru a reduce nivelul inflamaţiei care însoţeşte reacţia alergică din corp. De aceea, vizita la alergolog este extrem de importantă pentru a primi cel mai bun diagnostic şi implicit cel mai eficient tratament.

Mit: Spray-urile nazale decongestive pot da dependenţă.

Adevăr: Teoretic, aceste medicamente care se inhalează nu sunt concepute să dea dependenţă dacă sunt corect utilizate. Însă acest fenomen neplăcut apare dacă pacienţii abuzează pe termen lung de aceste spray-uri. Acestea nu trebuie folosite mai mult de 3 zile consecutiv. În plus, specialistul alergolog trebuie consultat obligatoriu în privinţa utilizării medicamentelor cu steroizi.

Mit: Consumul de miere din producţie locală poate ameliora alergiile

Adevar: Mierea produsă în zonele în care trăiesc pacienţii cu alergii conţine polenuri din florile autohtone, iar ingerarea lor ar trebui să crească toleranţa organismului la aceşti alergeni. Totuşi, multe polenuri pot da reacţii alergice grave, iar anumite sortimente de miere le pot conţine. În plus, cu cât este mai puţin procesată, cu atât mai mult mierea va conţine elemente cu potenţial alergen.

Mit: Alergia la polen nu are nici o legătură cu alergiile alimentare

Adevăr: O treime dintre persoanele care sunt alergice la polen pot avea reacţii negative şi la diverse alimente. Aceste reacţiii ale organismului nu sunt violente. Însă pot consta în mâncărimi uşoare la nivelul cavităţii bucale. Dacă alergia este la polenul provenit de la arbori, aceasta se poate însoţi de reacţii neplăcute la mere, cireşe, prune sau migdale. Disconfortul poate dura câteva minute după consum, însă există pacienţi care experimentează dureri de stomac şi chiar şocul anafilactic. Îndepărtarea cojilor şi fierberea alimentelor pot reprezenta metode bune de scădere a potenţialului alergen al unor alimente.

Mit: Testele de sânge sunt perfecte pentru depistarea alergiilor

Adevăr: La ora actuală, testele cutanate sunt mult mai bune decât cele de sânge. Acestea constau în injectarea unei cantităţi mici de alergen sub piele. Dacă zona se umflă şi se înroşeşte, atunci prezenţa alergiei este garantată. Testarea cutanată este o metodă care nu implică riscuri nici pentru copii. Condiţia esenţială este să fie  făcută sub supravegherea specialistului. Insă aceste examinări nu sunt de ajuns pentru stabilirea terapirie. Ele trebuie însoţite obligatoriu de consultul unui alergolog.

Curele cu injecţii pot pregăti sistemul imunitar pentru atacul alergenilor. Iar imunizarea este mai ieftină decât alte terapii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”