Spune adio zahărului! Foloseşte îndulcitori naturali

O auzim din ce în ce mai des, însă puţini dintre noi chiar luăm măsuri să reducem consumul de zahăr, acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre. Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi, chiar dacă nu sub forma unor prăjituri sau bomboane, au un conţinut exagerat de mare de zahăr, care, deşi este specificat pe etichetă, nu ne atrage atenţia în mod deosebit.
  • Publicat:

O auzim din ce în ce mai des, însă puţini dintre noi chiar luăm măsuri să reducem consumul de zahăr, acest duşman al sănătăţii şi siluetei noastre.

Multe dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi, chiar dacă nu sub forma unor prăjituri sau bomboane, au un conţinut exagerat de mare de zahăr care, deşi este specificat pe etichetă, nu ne atrage atenţia în mod deosebit.

Având în vedere că doza zilnică recomandată de zahăr este de 50 de grame pe zi,  în ultimul deceniu oamenii s-au obişnuit să consume cel puţin dublul acestei cantităţi, prin intermediul băuturilor răcoritoare, energizante, biscuiţi, batoane de cereale sau chiar a banalului ketchup.

Chiar dacă nu poţi renunţa de tot la zahăr, ai câteva alternative pentru a te îndulci sănătos, mai exact o listă de 5 îndulcitori naturali:

Mierea

Este un substitut extraordinar pentru zahăr, este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale şi deţine importante proprietăţi antioxidante, antiseptice, energizante şi regenerante.

Numeroase studii ştiinţifice atestă proprietăţile antioxidante deosebite ale mierii şi concluzionează: persoanele care consumă circa 10 linguriţe de miere pe zi, timp ce cel puţin o lună, îşi reduc cu 3,3% procentul de colesterol din corp.

Cum o poţi folosi: în cazul prăjiturilor, in locul unei căni de 200 grame de zahăr adaugă trei sferturi de cană cu miere şi dă cuptorul la o temperatură mai mică.

Siropul de arţar

Are foarte puţine calorii şi o concentraţie mare de minerale, precum mangan şi zinc.
Trebuie să fiţi atenţi însă la eticheta acelor aşa-numite siropuri de arţar aromate, care sunt mai ieftine, au în compoziţie sirop de fructoză, zahăr şi alţi îndulcitori artificiali şi numai 3%, sau chiar mai puţin, sirop de arţar pur.

Nectarul de agave

Este un îndulcitor extrem de dulce, cu 50% mai multe calorii decât zahărul (dar şi cu 50% mai dulce decât zahărul), însă acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze pentru că dacă vă hotărâţi să il folosiţi în detrimentul zahărului, veţi utiliza o cantitate mult mai mică pentru obţinerea aceluiaşi rezultat.

Trebuie avut grijă totuşi să nu existe excese pentru că 90% din compoziţia nectarului de agave este fructoza, care poate conduce la rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului.

Siropul de stevia

Este un îndulcitor 100% natural, de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul, însă nu prezintă dezavantajul de a dezechilibra nivelul de glucoză din sânge, evitându-se astfel instalarea diabetului.

Pentru că are un gust foarte puternic, este indicat să faceţi mici teste privind cantitatea şi nivelul de îndulcire, în special dacă vreţi să adăugaţi pudră sau sirop de stevia în compoziţia prăjiturilor de casă.

Melasa

Este considerată unul dintre cei mai sănătoşi îndulcitori naturali datorită conţinutului bogat în fier (o linguriţă de melasă asigură 15% din doza zilnică recomandată de fier, atât de necesar în special înaintea instalării menopauzei), dar şi vitamina B6, magneziu, calciu şi mulţi alţi antioxidanţi cu efecte extraordinare asupra organismului.

Trebuie să reţineţi că, deşi majoritatea îndulcitorilor naturali sunt benefici pentru sănătate, aceştia au în general un conţinut caloric mare, care nu vor fi de ajutor dacă vreţi să urmaţi o dietă pentru a scăpa de kilograme.

Adevăratul beneficiu al acestor îndulcitori îl constituie caracterul non-toxic al acestora în comparaţie cu zahărul, care afectează majoritatea organelor vitale, inclusiv creierul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”