Neurochirurgul Vlad Ciurea: 10 reguli pentru a preveni bolile creierului

11.11.2021

Bolile creierului, precum depresia, Alzheimer, Parkinson sau alte tulburări neurodegenerative, pot fi prevenite dacă urmăm câteva reguli simple și nu ne abatem de la ele.

Una dintre cele mai importate reguli pentru sănătatea creierului este, în opinia reputatului neurochirurg Alexandru-Vlad Ciurea, alimentația curată, echilibrată, din care nu lipsesc fructele, legumele și carnea slabă.

Invitat în cadrul emisiunii LIVE „Ce se întâmplă, Doctore?”, prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea a enumerat cele 10 reguli esențiale pentru a ține la distanță bolile creierului.

Ce reguli trebuie să respecți pentru a preveni bolile creierului

Iată care sunt cele 10 sfaturi ale specialistului pentru a menține sănătatea creierului:

  1. Trezirea cât mai de dimineață
  2. Bea multă apă la temperatura camerei, nu foarte rece
  3. Deschide larg fereastra, lasă să intre aer curat, respiră
  4. Ia un mic dejun bogat, dar sănătos – nu începe cu cafea și țigară de la prima oră
  5. Nu pleca în grabă la serviciu – ai grijă la ținută, la aspectul tău
  6. Nu te enerva în trafic, fii calm
  7. Nu face exces de telefon, calculator, televizor
  8. Masa de seară trebuie să fie ușoară, fără alcool
  9. Fă un duș înainte de culcare
  10. Mergi devreme la somn – odihna curăță creierul

De asemenea, profesorul Ciurea a menționat și alte metode prin care ne putem păstra sănătatea creierului, cum ar fi dansul, muzica sau cititul.

Printre semnalele care pot indica faptul că avem creierul suprasolicitat se numără: cearcănele pronunțate, oboseala, problemele de concentrare, scăderea performanței intelectuale, transpirațiile, tremurăturile, durerile de cap, amețelile, tulburările digestive.

Cât privește regimul alimentar, acesta are o importanță majoră asupra sănătății creierului. Potrivit specialistului, cele mai bune alimente pentru creier sunt carnea slabă de curcan, de pește, fructele și legumele proaspete și semințele de dovleac.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii