De ce apar cearcănele şi cum putem scăpa de ele?

Cearcănele pot fi puse pe seama oboselii, dar pot trăda şi o suferinţă a organismului. Dermatologul Viviana Iordache spune pentru Gândul ce boli pot ascunde şi care este tratamentul la care putem apela.
De ce apar cearcănele şi cum putem scăpa de ele?

Cearcănele pot fi puse pe seama oboselii, dar pot trăda şi o suferinţă a organismului. Dermatologul Viviana Iordache spune pentru Gândul ce boli pot ascunde şi care este tratamentul la care putem apela.

Cearcănele sunt o problemă cosmetică importantă, pentru că ne pot afecta la orice vârstă şi ne dau un aspect obosit, uneori chiar trist. Din experienţa mea există mai multe tipuri de „cearcăne„, unele chiar greşit considerate aşa, iar apariţia lor are cauze şi tratamente diferite”, spune dermatologul Viviana Iordache.

1. Cercăne de conformaţie sau genetice.

“O parte dintre noi ne naştem cu o orbită mai mare şi cu un muşchi orbicular subţire. Dacă şi pielea din jurul ochilor este subţire sau foarte albă, acest tip de cearcăne se vede devreme, uneori din copilărie. Aspectul de oboseală creşte odată cu vârsta, pentru că se resoarbe din grăsime, iar muşchii orbiculari şi pielea se lasă”, precizeză Viviana Iordache.

2. Cearcănele de culoare.

“Culoarea uşor vineţie a pleoapelor, care iniţial apare la oboseală sau când suntem bolnavi, devine în timp permanentă şi se închide la culoare. Se văd mai devreme la cei cu piele transparentă -albă şi subtire- dar se datorează unor probleme de circulaţie locală. Vasele mai fragile pierd hemoglobina în ţesut. Aceasta se oxidează în hemosiderina care dă culoarea maro şi se vede prin transparenţa pielii. Intensitatea culorii creşte la cei care nu beau destule lichide, care nu consumă fructe şi legume proaspete, care fumează mult şi care stau în aburi sau temperaturi extreme”, mai spune dermatologul.

3. Pungi sub ochi.

“Sunt impropriu denumite cearcăne. Acestea sunt date de acumularea de limfă în pleoapa inferioară. Acestea apar şi dispar la început, apoi devin cronice, fibroase şi nu mai dispar. Sunt cele mai inestetice, cel mai greu de tratat şi cele care pot avea cele mai multe cauze medicale. Pot ascunde boli renale, alergice, tiroidiene, circulatorii, dar şi sinuzite, rinite, deviaţii de sept etc. Alteori se pot agrava din cauza acelorlaşi factori ca cearcănele de culoare sau genetic putem avea pe zonă o circulaţie limfatică leneşă sau insuficientă”, spune dermatologul Viviana Iordache.

Pentru tratamentul sau estomparea cearcănelor, consultul dermatologic este esenţial. “Avem nevoie de un dermatolog cu experienţă mare în tratamentul cercănelor şi care dispune de toate mijloacele de tratament, deoarece este o zonă delicată, cu risc. Oricum o luăm, reprezintă o problemă cronică pentru care primul tratament nu este niciodată şi ultimul.

Citeşte în Gândul la ce tratamente poţi apela pentru a scăpa de cearcăne!

Trei greşeli pe care le fac femeile vara
Trei greşeli pe care le fac femeile vara
Recomandări: