Masa de seară: la ce oră trebuie luată şi ce putem mânca fără să ne îngrăşăm

Medicul Florin-Ioan Bălănică ne spune care este ora maximă la care ar trebui să luăm cina, ce alimente trebuie evitate şi care sunt indicate dacă vrem să slăbim sau să ne menţinem greutatea.
07.09.2020
Masa de seară: la ce oră trebuie luată şi ce putem mânca fără să ne îngrăşăm

În cultura fiecărui popor există diferite obiceiuri mai mult sau mai puţin sănătoase, dar care au rezistat de-a lungul timpului. De la feluri de mâncare la obiceiuri de a mânca, toate acestea reprezintă adaptarea la mediul în care trăim şi resursele disponibile.

Mesele sunt, toate, importante!

Micul dejun este prima masă a zilei şi setează practic întreaga zi din punct de vedere alimentar. Gustările nu ne lasă să ne repezim înfometaţi asupra farfuriilor pline cu mâncare la prânz şi cină. Cina este masa care trebuie să ne pregătească pentru perioada de odihnă, de somn.

Metabolismul este adaptat perioadelor zilei

Prima parte a zilei, între 7 şi 14, este o perioadă de vârf metabolic, când „uzina” funcţionează la capacitate maximă.

Perioada cuprinsă între 14 şi 22 este una de scădere metabolică şi de pregătire pentru perioada de somn, de metabolism bazal.

În timpul nopţii, funcţiile noastre vitale au nevoie numai de energia minimă necesară funcţionalităţii, nu de vreun boost de energie.

Este important să cunoaştem acest comportament metabolic şi să ne adaptăm, deoarece astfel ne vom menţine sănătoşi şi nu vom lua în greutate. Nu este acelaşi lucru dacă mâncăm un „dulce” seara, după ora 20, sau dimineaţa, la ora 7!

Când trebuie luată ultima masă a zilei şi ce alimente trebuie evitate

Cina trebuie să conţină nutrienţi care să ne dea senzaţia de saţietate, dar cu bună digestibilitate.

Masa de seară trebuie să se întâmple înaintea orei 20, pentru a-i da organismului răgazul să „pregătească” de somn. Totodată, nu este potrivit să ne culcăm sau să ne „întindem puţin” după masă, deoarece procesele metabolice trebuie ajutate, nu încetinite!

#MetodaDrBălănică include o largă varietate de reţete pentru cină, iar obiectivul este să mă ridic „uşor nesătul” de la masă!

Totodată, obiceiuri alimentare de genul „mănânc ceva uşor seara, adică fructe, pepene, mămăligă cu brânză şi smântână, iaurt cu fructe” sau „m-am relaxat şi am băut un pahar cu vin sau o bere” nu sunt nici pe departe corecte din punct de vedere nutriţional.

Cina incorectă, din punctul de vedere al compoziţiei farfuriei, cantităţii, orelor de masă, sau/şi asocierea cu alcoolul reprezintă cauze ale steatozei hepatice, adică ficatul gras.

Această afecţiune este frecvent întâlnită mai ales în rândul bărbaţilor şi nu trebuie trecută cu vederea aşa uşor. Ficatul gras înseamnă o digestie nepotrivită şi procese metabolice incorecte!

Ce mâncăm sănătos la cină

În afară de cum mâncăm, contează şi ce mâncăm, adică nutrienţii. Eu şi familia mea am decis să ne hrănim preponderant din ferma proprie, #FermaDoctorbalanica, să combinăm şi să preparăm alimentele conform #MetodeiDrBălănică.

Încărcătura în nutrienţi a alimentelor este cheia sănătăţii individuale, iar acest lucru porneşte de la calitatea solului, sursa răsadului, îngrijirea ulterioară, hrana animalelor şi condiţiile de creştere.

Ce mâncăm noi la cină:

  • Peşte alb la grătar, abur sau cuptor (biban de mare, doradă, păstrăv etc.) cu garnitură de linte verde şi dressing de usturoi cu lămâie;
  • Curcan la cuptor cu dovlecei, usturoi şi ierburi;
  • Omletă din albuşuri cu mărar şi salată de castraveţi cu lămâie;
  • Souffle din brânză slabă, broccoli şi mirodenii după gust;
  • Găină de la Fermă la rotisor cu piure de ţelină şi salată verde cu lămâie.
  • Supă de cocoş de la Fermă cu rădăcinoase şi legume de culoare verde, acrită cu zeamă de corcoduşe.

Suntem robii obişnuinţelor şi este greu să ne desprindem. De multe ori nici nu trebuie, dar în mod cert trebuie să ne adaptăm. Sănătatea este o decizie a fiecăruia dintre noi, iar alegerile ţin de gradul de educaţie pentru un stil de viaţă sănătos.

Sintagma „că doar n-o să mi se întâmple tocmai mie” nu mai poate fi luată în calcul în vremurile moderne. Pentru că da, se poate întâmpla oricui şi, începând de astăzi, boala nu respectă vârsta, naţia sau declaraţia individuală!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee