De ce e bine pentru creier să mâncăm pește măcar de 2 ori pe săptămână

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce e bine pentru creier să mâncăm pește măcar de 2 ori pe săptămână
Sursa foto: Shutterstock

Acizii grași Omega 3 din pește pot avea numeroase beneficii, cu precădere asupra sănătății creierului. Somonul, tonul, halibutul, sardinele, macroul şi peştii oceanici în general conţin cele mai crescute niveluri de acizi graşi Omega 3.

Peştele are puţine calorii şi este bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea şi menţinerea memoriei. Vestea bună este că nu trebuie să mănânci zilnic peşte pentru a te bucura de efectele sale benefice, ci este suficient să îl consumi de două ori pe săptămână.

Iată câteva motive pentru care acizii grași din pește sunt considerați adevărate pansamente pentru creier și pentru sănătate în general.

Reduc riscul de a suferi de boala Alzheimer

Chiar şi o singură porţie de peşte la 7 zile poate ajuta la menţinerea în stare perfectă a materiei cenuşii – parte a creierului asociată cu memoria şi activităţile cognitive, se arată într-o cercetare detaliată de curând în cadrul conferinţei internaţionale Radiological Society of North America.

Savanţii au descoperit că acizii grași din pește – consumat la cuptor sau la abur, nu prăjit! – ajută la dezvoltarea creierului și la menținerea activității neuronale.

Acizii grași previn bolile de inimă

Un studiu realizat pe 49.000 de femei, publicat în revista Hypertension: Journal of the American Association, arată că lipsa peştelui din alimentaţie creşte cu până la 50% riscul de a dezvolta afecţiuni ale inimii, dar şi alte probleme grave de sănătate.

În schimb, două-trei porţii de peşte consumate săptămânal pot ajuta la reducerea colesterolului şi, implicit, scad riscul de boli de inimă.

Îmbunătăţesc aspectul părului şi a pielii

Este bine cunoscut faptul că o dietă restrictivă privează organismul în întregul său de pleiada de vitamine şi minerale atât de necesare bunei funcţionări. Acelaşi lucru este valabil şi pentru piele sau păr, care au de suferit în urma unui regim alimentar dezechilibrat.

Tocmai de aceea este recomandat consumul cât mai mare de peşte în regimurile de slăbit, deoarece acizii graşi Omega 3 hidratează pielea din interior iar părul capătă strălucire. Cercetările arată că aceşti minunaţi acizi Omega 3 ar putea fi folosiţi chiar şi în tratamentul unor afecţiuni grave, cum este psoriazisul.

Contribuie la dezvoltarea creierului

Acidul eicosapetaenoic (EPA) este unul dintre cei mai importanţi acizi graşi din familia Omega 3. Potrivit studiilor, acesta ajută la dezvoltarea creierului copiilor şi poate ameliora simptomele ADHD.

Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca administrarea sub formă de suplimente să fie făcută doar după un consult la medic.

Peștele, o sursă importantă de vitamina D

Peştii oceanici sunt o sursă inepuizabilă de vitamina D, despre care studiile afirmă că poate reduce riscul unor boli grave, menţine sănătatea oaselor şi ajută în procesul de slăbire. Despre beneficiile vitaminei D şi alte surse naturale citiţi mai multe aici.

Acizii grași țin la distanţă depresia

În combinaţie cu tratamentul prescris de către medic în cazurile de depresie, acizii graşi Omega 3 din peşte cresc şansele de vindecare.

Un studiu realizat pe 52 de gravide, care a constat în administrarea a 300 mg de acizi graşi Omega 3 pe parcursul sarcinii, arată că riscul de a suferi de depresie post-partum s-a redus semnificativ.

Ajută la prevenirea infertilităţii masculine

Un studiu recent, realizat pe 188 de bărbaţi, arată că cei care mâncau mai mult peşte, în paralel cu alte alimente sănătoase – precum fructe, legume, cereale integrale –  aveau spermatozoizi mai activi, deci şanse mai mari de a deveni tătici, în comparaţie cu cei care aveau un regim alimentar nesănătos, care nu includea consumul frecvent de peşte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”