Autor: Dr. Costin Emilian Rovenţa, Medic specialist psihiatrie, Mental Health Clinic
Depresia postpartum (DPP) este o tulburare psihică frecvent întalnitã la mamele, dar şi la partenerii acestora, în primele luni de la naştere.
Recunoaşterea precoce a semnelor şi simptomelor acestei afecţiuni, de cãtre personalul medical din secţiile de obstetricã ginecologie sau de cãtre medicul de familie, şi instituirea unui tratament corespunzãtor determinã un prognostic favorabil al acestei afecţiuni la mamã, precum şi condiţii optime de dezvoltare ale noului nãscut.
Se discutã despre necesitatea instituirii unui screening prenatal pentru depistarea femeilor cu risc pentru a dezvolta aceastã afecţiune şi monitorizarea acestora în primele luni dupã naştere.
Unele studii ajung la concluzia că DPP nu este o tulburare psihică propriu zisă, ci este o urmare a unor condiţii de nesecurizare materială şi afectivă a mamei. Ajutând mai mult proaspăta mamă să treacă peste aceste anxietăţi, printr-un puternic suport afectiv, moral, şi chiar material al întregii familii, dar mai ales al partenerului de viaţă, simptomatologia depresiei pospartum se poate remite foarte rapid.