Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Bolile psihice - cum afectează relaţiile bolnavilor?

Menţinerea unor relaţii stabile timp îndelungat este o preocupare destul de dificilă pentru oricare dintre noi. Niciodată nu e atât de simplu pe cât ne-am dori. În cazul existenţei unei/unor afecţiuni psihiatrice cronice, lucrurile tind să se complice.

Tulburările psihice nu pot fi comparate cu un ulcer gastric sau hipertensiunea arterială, eficient controlate medicamentos.

Acestea afectează într-o mică măsură regimul obişnuit de viaţă şi procesele mintale, inclusiv viaţa emoţională. O boală psihică afectează întreg psihicul, nu doar un sector din acesta. Întreaga viaţă interioară a persoanei suferă modificări importante, care riscă să se amplifice cu timpul şi întotdeauna există un răsunet evident în relaţiile interpersonale.

Cauzele dificultăţilor de relaţionare ale pacienţilor cu boli psihice

 

Cuprins
Simptomele
Medicaţia psihiatrică
Informarea insuficientă
Asistenţă psihologică insuficientă
sus

Simptomele

Oricare ar fi denumirea tulburării, simptomele pot afecta:

 • nevoia de a socializa;
   
 • dorinţa şi abilitatea de a comunica pe subiecte mai mult sau mai puţin personale;
   
 • capacitatea de a reacţiona adecvat la evenimente, respectiv de a trăi bucuria când se întâmplă lucruri pozitive şi nemulţumirea (eventual enervarea) când au loc evenimente negative;
   
 • identificarea şi gestionarea sănătoasă a propriilor trebuinţe, dar şi ale celor din jur, motiv pentru care anturajul îi poate percepe ca distanţi, reci, detaşaţi de evenimente;
   
 • privirea, mimica, mersul şi în general limbajul corporal.

Retragerea din relaţii de toate tipurile se instalează treptat, pasiv, întrucât efortul de  a comunica eficient este perceput ca foarte solicitant, obositor.

Indiferent de gradul de cultură sau educaţie, toţi pacienţii ştiu că s-au schimbat foarte multe în existenţa lor, că nu mai sunt aceiaşi ca înainte de apariţia bolii.

Se instalează o stare de demoralizare cronică, pe fondul căreia apar:

- sentimente intense de ruşine, inferioritate, insuficienţă;
- culpă pentru faptul că nu-şi pot controla simptomele cu ajutorul voinţei;
- teamă  de ridicol pentru că au probleme de concentrare şi tot uită anumite lucruri sau nu pot fixa eficient noi informaţii;
- îngrijorare că vor fi considerate indezirabili din cauza tulburării psihice (uneori stigmatizaţi);
- anxietate persistentă referitoare la faptul că îşi vor pierde serviciul, prietenii, că îi vor evita inclusiv cei din propria familie.

În cazul simptomelor psihotice pot apărea idei delirante, halucinaţii sau un grad crescut al dezorganizării întregii vieţi psihice, din cauza cărora o persoană poate considera că nimic nu mai are rost, inclusiv relaţiile personale, nu mai este capabil de absolut nimic, nu merită ca alţii să facă lucruri bune pentru ei, sunt o povară pentru familie şi cel mai bun lucru ar fi dacă nu ar mai trăi, există persoane cunoscute/necunoscute care au intenţii ostile, îi urmăresc, îşi bat joc de ei, i-au persecutat deja şi intenţionează să facă aşa şi pe viitor etc.
În aceaste situaţii, evitarea altor oameni devine un proces activ. Până la reechilibrarea medicamentoasă, eforturile de a-I scoate din această stare se soldează cu eşecuri.

sus

Medicaţia psihiatrică

Tratamentul se adresează simptomelor, deci cu cât acestea sunt mai severe şi tratamentul este mai puternic. Acest fapt implică un anumit grad de sedare în special noaptea, dar care nu dispare în totalitate nici ziua. Gândirea şi vorbirea capătă o anumită lentoare, raţionamentele scad în rapiditate şi precizie.

Pacienţii pot încerca să ascundă aceste efecte în faţa celorlalţi sau preferă să vorbească cât mai puţin, dacă se poate strictul necesar. Activităţile în grup, în aer liber sau cele sportive, tind să se diminueze într-o foarte mare măsură.

Anturajul, mai ales dacă nu cunoştea situaţia medicală a persoanei, poate avea reacţii de nerăbdare, iritare sau chiar ostilitate făţişă, şefii pot aplica sancţiuni, iar schimbările comportamentale observate să fie considerate chiar ca o dovadă de lene sau rea voinţă din partea pacietilor.

Toate acestea scad rapid motivaţia pentru relaţionarea cu ceilalţi. Multe persoane ajung să caute exclusiv activităţile a€œsigure”, care presupun evitarea discuţiilor în contradictoriu, competiţia de o natură sau alta, eforturile prelungite sau învăţarea de lucruri noi.

Foarte des, pacienţii reduc dozele sau întrerup medicaţia din propria iniţiativă, după care în câteva luni starea lor se agravează, uneori până la a necesita internarea de urgenţă. Aceste persoane consideră c㠀œde vină pentru dificultăţile de adaptare sunt în primul rând medicamentele sau doar ele. Logica emoţională face astfel situaţia mai acceptabilă decât în cazul în care ar pune pe prim plan tocmai simptomele pentru care au primit tratamentul.

Cunoşti efectele adverse şi contraindicaţiile medicamentelor pe care obişnuieşti să le iei frecvent? Consultă dicţionarul nostru de medicamente pentru a verifica prospectele!

sus

Informarea insuficientă

Frecvent, pacienţii sau aparţinătorii au reacţii de surprindere când află că bolile psihice presupun probleme în funcţionarea sistemului nervos sau că medicaţia acţionează asupra sinapselor neuronale.
Unii membri de familie pot fi convinşi cu greu că simptomele nu sunt toane, €œistericale sau dovezi de îœncăpăţânare ale pacienţilor, iar presiunea continuă la adresa acestora pentru a avea €œsuficientă voinţă ca să se vindece face un rău imens bolnavului şi riscă să deterioreze foarte mult relaţiile cu familia,“ teoretic principalul sprjin pentru ei.

Cunoaşterea de către familie şi pacient a bolii psihice şi a modului în care ea poate evolua sau trebuie tratată nu este o opţiune şi cu siguranţă nu este doar treaba psihiatrului. 
Asimilarea acestor informaţii cere timp, efort, ajutor specializat şi abia după ce persoanele implicate înţeleg cu ce se confruntă pot găsi modalităţi eficiente de adaptare la nouă viaţă.
Altfel, riscă să stea într-o permanentă confuzie, să acţioneze în orb sau sub presiunea timpului. 
Se poate ajunge şi în situaţia în care familiile incorect sau insuficient pregătite fac eforturi epuizante cu un randament foarte mic. Cu toate bunele intenţii existente, unii constată înrăutăţirea relaţiilor cu pacientul, care se poate simţi suprasolicitat sau neînţeles.

Consultaţia psihiatrică nu implică doar inventarierea simptomelor şi calibrarea tratamentului. Aceasta include şi o parte de consiliere psihiatrică, tocmai pentru a îmbunătăţi cunoştinţele despre boală, tratamentul şi evoluţia acesteia. Nu în ultimul rând, pacientul şi cei apropiaţi lui găsesc un cadru propice pentru dialog, cooperare şi planificarea unor activităţi adecvate situaţiei clinice şi familiale.

sus

Asistenţă psihologică insuficientă

Psihoterapia se adresează atât tulburării psihice în sine, cât şi celorlalte probleme din viaţa pacienţilor, care ar putea surveni în viaţa oricui: dificultăţi de cuplu, profesionale sau în relaţia cu propriii copii, gestionarea conflictelor, reducerea stresului perceput, aspect vocaţional etc.
Este eronat să credem că aceşti pacienţi nu pot beneficia de consiliere psihologică, pe de altă parte ea trebuie făcută de către persoane specializate, care cunosc foarte bine patologia mintală.
 
Scăderea performanţelor psihice, intotdeauna asociată bolilor psihice cronice, duce inevitabil la schimbări majore:

 • recalibrarea activităţii profesionale şi uneori încetarea ei;
   
 • schimbări la nivelul anturajului şi reducerea vieţii sociale;
   
 • dificultăţi în viaţa de familie şi de cuplu, uneori cu destrămarea acestora;
   
 • trăirea zi de zi cu o multitudine de simptome dificil de înţeles şi mai ales de acceptat. 

Cea mai dezavantajoasă situaţie este cea în care bolnavul este lăsat să se descurce prin forţe proprii. Măcar într-o mică măsură, toţi pacienţii psihici depind de cei din jurul lor. Unul din efectele redutabile ale acestor tulburări este că limitează accesul la resursele proprii, dar şi la cele din jur, pe primul plan find relaţiile interpersonale durabile.
Ajutorul specializat de care au nevoie este foarte important, deloc minor şi chiar trebuie asigurat în mod constant. În aceste condiţii se ameliorează simptomele, scad dozele sau numărul medicamentelor, iar prognosticul devine unul mai bun. 
Scopul este intotdeauna îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora şi nu doar controlul manifestărilor psihopatologice.

Dr. Ungureanu Corneliu
Medic specialist psihiatrie adulţi
Mental Health Clinic 

Citește și:
Echilibru interior în 5 paşi simpli. Cum îl obţii, cum îl menţii?
Crezi că eşti nefericită? Verifică aceste semne!
Despre adolescenţă şi ale ei relaţii şi despărţiri zbuciumate...


Exclusiv Online - 28.03.2014 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Descoperire URIAŞĂ depre controversata Planetă X, considerată ''Raiul Extratereştrilor'' Descoperire URIAŞĂ depre controversata Planetă X, considerată ''Raiul...
Cea mai mare MINCIUNĂ legată de consumul de CARNE roşie a ieşit acum la iveală. Un studiu de amploare DEZMINTE tot ce s-a spus până acum Cea mai mare MINCIUNĂ legată de consumul de CARNE roşie a ieşit acum...
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

În plan sentimental relaţia dumneavoastră capătă noi dimensiuni prin care puteţi întrevedea deja perspective promiţătoare către viitor. Perioada este propice reuşitelor în carieră, dar rezervă...citește mai departe

×

Zf.ro
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi câştiga când toată lumea pierde Secretul succesului în afaceri: Cum poţi...
SECRETUL în business. Primul lucru la care...
Cea mai veche întrebare din piaţa muncii:...
BusinessMagazin.ro
Câţi bani şi ce afaceri au fraţii Pavăl, oamenii care au construit cea mai MARE COMPANIE ROMÂNEASCĂ. Averea lor este mult peste ce ştie toată lumea Câţi bani şi ce afaceri au fraţii Pavăl,...
Codul Rutier s-a schimbat semnificativ în...
Mediafax.ro
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori arabi, după ce au aflat că bătrâna evreică la care au mers este un supravieţuitor al Holocaustului - FOTO Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Mişcare neaşteptată a celor care militează...
Accident, aproape de cascadorie. Patru tineri...
Gandul.info
Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un plan diabolic. Femeia l-a ademenit pe fostul prieten în patul ei, iar ce a urmat e TERIFIANT Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un...
ULTIMELE momente din viaţa unei femei,...
Anunţul VIRAL al unei tinere care vrea...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Anamaria Prodan încinge internetul la 46 de ani! IMAGINI INCENDIARE cu vedeta TV într-un costum de baie minuscul! FOTO Anamaria Prodan încinge internetul la 46...
BOMBĂ! Cui i-a rămas AVEREA Tamarei Buciuceanu!...
Ozana Barabancea nu mai are nicio jenă!...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
15 aplicaţii care ar putea să fie ASCUNSE pe telefonul tău Android. Trebuie DEZINSTALATE imediat 15 aplicaţii care ar putea să fie ASCUNSE...
O femeie a primit AMENDĂ de 2.500 lei pentru...
Huawei are o soluţie pentru ameninţarea...
ProMotor.ro
Andreea Mantea - Pictorialul care îţi semnează divorţul - GALERIE FOTO Andreea Mantea - Pictorialul care îţi...
Marian Godină a descoperit cine îi murdăreşte...
Ai maşină cu motor diesel? Fă aceste...
Descopera.ro
Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru acest REGE sadic şi neruşinat. Niciuna nu a scăpat Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată...
Cazul BIZAR al unui bărbat uimeşte ştiinţa....
ULTIMA ORĂ
Cum se numeşte boala rară de care suferă Arthur Fleck, alias Joker, şi care se manifestă prin râs incontrolabil

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.