Impactul negativ al diabetului asupra vieții sexuale. Problemele care apar în viața intimă și soluții recomandate de medic

Efectele diabetului se răsfrâng nu doar asupra regimului alimentar care trebuie complet schimbat, ci și asupra vieții intime.
  • Publicat:
Impactul negativ al diabetului asupra vieții sexuale. Problemele care apar în viața intimă și soluții recomandate de medic
Foto: Shutterstock

Din cauza impactului negativ al glicemiei crescute asupra nervilor și sistemului cardiovascular apar implicații și în ceea ce privește viața sexuală a unui cuplu în care unul sau ambii parteneri sunt diagnosticați cu diabet.

Citește și: Te ia cu frig și simți că n-ai energie? Ai grijă la glicemie! De ce apar frisoanele și cum se tratează acasă

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Diabetes Care, efectele diabetului asupra vieții intime sunt semnalate medicului doar de către 19% dintre femei și de nici jumătate dintre bărbații care se confruntă cu această afecțiune. Astfel, problemele de natură sexuală sunt ascunse specialistului de o bună parte dintre pacienții cu diabet – de teamă, jenă sau din cine știe ce alte motive -, cuplul respectiv confruntându-se în tăcere cu frustrări, anxietate și îngrijorări care pot avea un impact semnificativ asupra stării psiho-emoționale și asupra relației în general.

Însă efectele diabetului asupra vieții sexuale nu sunt inevitabile și nici netratabile. Cu ajutorul medicului și respectând recomandările de nutriție, aceste probleme pot fi prevenite, ameliorate sau chiar tratate.

Efectele diabetului asupra vieții sexuale a femeilor

Nivelul crescut al glicemiei la femei poate avea un impact negativ asupra secrețiilor vaginale care asigură lubrifiere și au un rol important și în excitație sau preludiul sexual.

Aceste modificări pot duce la dureri în timpul sexului și chiar la incapacitate de a experimenta orgasmul, ca urmare a uscăciunii vaginale.

Femeile aflate la menopauză și care au diabet se pot confrunta, de asemenea, cu scăderi bruște ale glicemiei (hipoglicemie), care se manifestă prin slăbiciune, nervozitate, somnolență, dureri de cap. Aceste simptome sunt adesea un inconvenient în relația intimă de cuplu.

De asemenea, femeile care nu reușesc să țină sub control nivelul glicemiei sunt mai susceptibile să aibă frecvent infecții urinare, cistită sau candidoză, toate acestea afectând viața sexuală.

Citește și: 5 GREȘELI pe care să nu le mai faci când îți măsori GLICEMIA

Efectele diabetului asupra vieții sexuale a bărbaților

Foarte mulți bărbați care au diabet prezintă niveluri scăzute de testosteron, lucru care are un impact negativ asupra vieții sexuale. Însă de departe una dintre problemele cele mai frecvente cu care se confruntă bărbații cu diabet este disfuncția erectilă sau incapacitatea de a obține și de a menține o erecție.

Acest lucru se întâmplă din cauza afectării vaselor de sânge, care îngreunează circulația sângelui la nivelul penisului.

De asemenea, diabetul duce la deteriorarea anumitor nervi de la nivelul organelor genitale care determină disfuncția erectilă.

Trebuie știut însă că riscul apariției acestor tulburări sexuale este cu atât mai crescut cu cât pacientul cu diabet are o greutate prea mare.

Alte cauze ale disfuncției erectile pot fi stresul, depresia, stima de sine scăzută, eșecul sexual în alte relații.

Factori care pot reduce apetitul sexual al pacientului cu diabet

Oboseala este una dintre manifestările frecvente ale pacienților cu diabet. Aceasta survine pe fondul îngrijorării permanente privind nivelul glicemiei, al atenției excesive asupra alimentației și al temerilor privind apariția complicațiilor.

Pe lângă acest aspect care poate avea un impact negativ asupra vieții intime, mai există câțiva factori ce pot reduce apetitul sexual al pacientului diabetic.

Printre aceștia se numără folosirea unei pompe de insulină, frica de îngrășare, stima de sine redusă, anxietatea sau singurătatea.

Cum pot fi prevenite sau tratate efectele diabetului asupra vieții sexuale

Tulburările sexuale survenite pe fondul diabetului scăpat de sub control sau al factorilor de risc mai sus menționați pot fi prevenite sau ameliorate cu medicamente recomandate de medic și prin adoptarea unor măsuri simple în ceea ce privește stilul de viață.

Menținerea glicemiei în limitele normale este esențială pentru prevenirea degradării nervilor și a vaselor de sânge, cu impact negativ asupra vieții intime. Acest lucru presupune un regim alimentar special pentru diabet, monitorizarea glicemiei în mod regulat, administrarea medicamentelor recomandate de medic, mișcare în fiecare zi și menținerea greutății în parametrii normali.

Administrarea de inhibitori de recaptare ai serotoninei poate ameliora simptomele depresiei la pacientul diabetic, afecțiune care poate determina scăderea libidoului.

În cazul bărbaților cu diabet, medicul poate prescrie medicamente care pot îmbunătăți circulația sângelui la nivelul penisului (sildenafil, tadalafil, vardenafil, avanafil), ajutând astfel la obținerea și menținerea erecției în timpul actului sexual.

Totuși, astfel de medicamente pot prezenta și contraindicații – nu sunt indicate bărbaților care suferă de hipertensiune sau alte afecțiuni ale inimii.

În cazul femeilor cu diabet pot fi utile cremele sau gelurile pe bază de apă cu efect de lubrifiere a vaginului, care previn durerea în timpul actului sexual.

Terapia de substituție hormonală poate fi, de asemenea, o soluție, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Însă trebuie ținut cont și de potențialele efecte adverse ale acestor terapii hormonale.

De ajutor pot fi și exercițiile care întăresc mușchii planșeului pelvin (exercițiile Kegel), ce pot fi executate atât de femei, cât și de bărbați – pot preveni incontinența urinară și asigură un control mai eficient al ejaculării.

Așadar, efectele diabetului asupra vieții sexuale nu trebuie ignorate, ci comunicate cu onestitate medicului, astfel încât să fie luate cele mai bune măsuri pentru ameliorarea acestora și îmbunătățirea vieții de cuplu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
5 alimente cu care să tratezi răceala
5 alimente cu care să tratezi răceala
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”