Ce este menopauza, care sunt cele mai frecvente probleme întâmpinate și ce soluții există

  • Publicat:
Ce este menopauza, care sunt cele mai frecvente probleme întâmpinate și ce soluții există
Sursa foto: Shutterstock

Menopauza este un proces natural în viața oricărei femei și survine, în general, la vârste cuprinse între 45 și 55 de ani. Concret, menopauza înseamnă momentul în care menstruația unei femei se oprește și nu mai poate rămâne însărcinată pe cale naturală.

Din păcate, nu doar absența menstruației caracterizează această perioadă. Pot apărea simptome neplăcute, cum ar fi bufeurile (senzația de căldură), creșterea în greutate sau pierderea elasticității pielii, ca urmare a scăderii nivelului de estrogen. Iar acestea își pot face apariția cu 4-5 ani înaintea instalării menopauzei, în perioada numită perimenopauză.

Trebuie menționat și subliniat însă că menopauza nu este o boală, sub nicio formă, și că simptomele dispar treptat și pot fi ameliorate cu puțin ajutor.

Experiența menopauzei este diferită de la o femeie la alta. Multe femei nu se confruntă cu modificări semnificative ale stării fizice și psihice, cu excepția ciclului menstrual neregulat din perimenopauză. Altele, din contră, pot experimenta tot felul de simptome, de la bufeuri până la dificultăți de somn, tulburări de memorie, schimbări bruște dispoziție, iritabilitate, nervozitate, creștere în greutate și riduri mai pronunțate.

Nu toate aceste modificări sunt legate de hormoni, iar altele, cum ar fi bufeurile, oboseala și tulburările de somn, tind să se rezolve după intrarea la menopauză. De aceea, menținerea unui stil de viață sănătos în această perioadă de tranziție este esențială și poate ameliora sau chiar preveni unele dintre aceste simptome.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme întâmpinate de femei la menopauză și ce soluții există.

Te simți obosită tot timpul și nu ai un somn odihnitor

Multe femei aflate la perimenopauză și în perioada de debut a menopauzei pot suferi de insomnie, din cauza transpirațiilor nocturne care le perturbă somnul.

Însă există și alți factori care pot duce la tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite, stresul, anxietatea, depresia, bolile cronice dureroase și chiar unele medicamente.

Din acest motiv, tratamentul insomniei vizează cu precădere corectarea factorilor de risc și respectarea rutinei de somn.

Mersul la culcare la aceeași oră în fiecare noapte, evitarea stimulentelor precum cafeaua și ciocolata neagră, renunțarea la folosirea dispozitivelor electronice cu câteva ore înainte de culcare, consumul de ceaiuri relaxante, meditația  sunt doar câteva dintre măsurile care pot ajuta la inducerea somnului și prevenirea trezirii în timpul nopții.

Începi să uiți lucruri

Tulburările de concentrare și de memorare sunt comune la perimenopauză și menopauză, dar nu neapărat scăderea nivelului de estrogen este responsabilă de acest lucru sau, cel puțin, nu de una singură.

Lipsa de socializare, dieta dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool sunt și aceștia factori care pot contribui la scăderea capacității de memorare sau la incapacitatea de a-ți aminti anumite detalii.

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu această problemă, încearcă să păstrezi o greutate corporală în parametri, să menții colesterolul în limitele normale, să urmezi tratamentul pentru hipertensiune sau diabet, dacă este cazul, și să faci câteva „exerciții pentru creier” – învățarea unei limbi străine, completarea de integrame, sudoku, cititul zilnic al câtorva pagini din cartea preferată, tricotatul, pictura etc.

Orice activitate nouă stimulează activitatea cerebrală, fiind ca un antrenament pentru creier.

Te confrunți frecvent cu dureri de cap

Chinuitoarele dureri de cap își pot avea originea, foarte probabil, în scăderea abruptă a nivelului de estrogen din această etapă. La risc de a se confrunta cu acest simptom neplăcut sunt mai ales femeile care înainte sufereau de dereglări hormonale sau cele care la menstruație ori când luau contraceptive orale aveau dureri de cap.

În mod normal, durerile de cap dispar odată cu intrarea la menopauză și nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, unele dureri de cap sunt severe (migrene) și poate fi necesară administrarea anumitor medicamente recomandate de medicul specialist.

Ești irascibilă, stresată fără motiv sau cazi în depresie

Menopauza de tranziție sau perimenopauza poate însemna, pentru unele femei, stări schimbătoare, trecerea bruscă de la bucurie la tristețe, de la optimism la pesimism.

Cu alte cuvinte, perioada aceasta poate fi marcată de stres, anxietate, tulburări de dispoziție sau chiar depresie.

Din nou, nu doar estrogenul este vinovatul de serviciu. Înaintarea în vârstă este în sine un motiv de îngrijorare pentru multe femei, iar menopauza doar vine „să pună capac” acestor stări emoționale fluctuante.

Încearcă să privești lucrurile așa cum sunt, fără să vezi doar lucrurile negative sau nereușitele din viața ta. Bucură-te de micile plăceri pe care ți le oferă viața și îmbrățișează îmbătrânirea ca pe un proces firesc. Iar dacă simți că nu reușești de una singură, vorbește cu cei dragi, cu o prietenă apropiată sau cere ajutorul unei specialist.

Viața sexuală începe să scârțâie

Dorința de a face dragoste scade pe măsură ce îmbătrânim, lucru valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Dar nu este o regulă, unele femei pot avea în continuare un libido crescut, în vreme ce altele pot întâmpina dificultăți în a simți plăcere în timpul actului sexual, ca urmare a aridității vaginale cauzate de scăderea estrogenului.

De asemenea, pot apărea probleme precum infecțiile urinare recurente, durerea în timpul actului sexual sau nevoia urgentă de a urina.

Există tot felul de unguente, loțiuni și medicamente pe care medicul ți le poate recomanda pentru a face față mai ușor acestor neplăceri.

Pielea se lasă, e mai uscată și ridurile sunt mai pronunțate

Odată cu scăderea nivelului de estrogen se împuținează și producția de colagen, iar asta duce la pierderea elasticității pielii, care favorizează aspectul lăsat, îmbătrânit, lipsit de fermitate.

Totodată, dezechilibrul hormonal presupune și pierderea parțială a capacității dermului de a reține umezeala și nutrienții, atât de necesare pielii. În consecință, pielea devine uscată, ternă, predispusă la iritații, mâncărimi și riduri.

Fumatul, expunerea la soare fără cremă de protecție cu SPF, dieta dezechilibrată din punct de vedere nutrițional și deshidratarea sunt, de asemenea, factori care pot accelera îmbătrânirea pielii.

Pentru a evita semnele bătrâneții pe piele, încearcă să menții un echilibru în ceea ce privește regimul alimentar, să te hidratezi cu minimum 2 litri de apă zilnic și să îți protejezi pielea de fiecare dată când te expui la soare.

În ajutorul tău vine și gama de produse Vichy Neovadiol pentru tenul matur, în varianta de zi și de noapte.

Crema de zi Neovadiol Substitutive Complex conține ingrediente active cu puternic efect nutritiv, hidratant și antiîmbătrânire, printre care proxylane, hedionă și glicerină. Tenul este mai strălucitor, volumele sunt redefinite iar densitatea, confortul și prospețimea pielii sunt restaurate.

În completarea îngrijirii de zi vine crema de noapte ultra-lejeră Neovadiol Complex Substitutive. Formula unică pe bază de glicerină, eperulină și cafeină contribuie la transformarea treptată a pielii. După aplicare, seara, crema oferă un efect de prospețime și antiîncălzire (răcoritor). Dimineața, trăsăturile sunt netezite.

Acest articol face parte din campania „Nicio pauză la menopauză”, la inițiativa VICHY. Ești stăpână pe lucrurile bune din viața ta. De ce ai lăsa menopauza să preia controlul acum?

Află mai multe pe https://www.vichy.ro/vichy-mag/Nicio-Pauza-la-Menopauza/vmag75699.aspx

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”